Şenyaşar ailesine saldırı davası sonrası ilk açıklama: Adalet mücadelesi Ankara'ya taşınıyor

Şenyaşar ailesine saldırı davasının ertelenmesi sonrası aile, adalet mücadelesini Ankara'ya taşıyacaklarını açıkladı. Duruşma sonrası konuşan Ferit Şenyaşar, mahkeme heyetinin değişmesine tepki gösterdi.

Artı Gerçek - Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP eski Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından Şenyaşar ailesinden üç kişinin katledilmesine ilişkin görülen davanın ikinci duruşmasında mahkeme dört tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar vererek bir sonraki duruşmayı 6 Ekim'e erteledi.

'KOLLUK, SAVCILIK, MAHKEMELER GÖREVİNİ YAPMADI'

Duruşmanın ardından açıklama yapan Şenyaşar ailesinin avukatı Bülent Duran, "Başından beri söylüyoruz; kolluk, savcılık, mahkemeler görevini yapmadı. Bu davada düzenlenen iddianameler ve yürütülen yargılama hukuka aykırıdır. Gerçek failleri ortaya çıkarmayacak, çıkarmıyor. Hukuk herkese gerekiyor. Hukuk, herkesi korumak zorunda. Burada korumadığını çok açık bir şekilde gördük. Bu duruşmada bunun tanıklığı var" dedi.

EMİNE ŞENYAŞAR: AVRUPA'YA KADAR GİDECEĞİM, ADALET YOK

Katliamda eşi Hacı Esvet, oğulları Adil ve Celal Şenyaşar öldürülen Emine Şenyaşar ise “Çocuklarımı suçsuz yere katlettiler. Avrupa’ya kadar gideceğim. Adalet yok” dedi

'ADALET MÜCADELEMİZİ ANKARA'DA SÜRDÜRECEĞİZ'

Saldırıdan yaralı kurtulan ve 14 Mayıs'ta Yeşil Sol Parti'den Urfa milletvekili seçilen Ferit Şenyaşar, konuştu. Şenyaşar, şunları söyledi:

"Beş yıldır bir adalet mücadelesi veriyoruz. 4,5 yıl sonra hastane katliamı davasıyla ilgili dava açıldı ve yargılama Malatya’da yapılıyor. 4,5 yıl boyunca Urfa’da sekiz dosya savcısı değişti. Her dosyaya bakan ya tayinini istiyor ya da görevlendirmeyle başka yere gidiyor. Bugün de Malatya’da bir yargılama yapıldı. Urfa’da yapılan uygulamayla aynı şekilde karşılaştık. İki yıldır davaya bakan heyet 'Tayinim çıktı' diyor, yeni bir heyetle davamızı devam ettireceğiz. Duruşmadan önce 'Adil bir karar çıkmadığı takdirde nöbetimizi Ankara’ya taşıyacağız' demiştik. Bu kararımızın arkasında duracağız. Yakın zamanda da annemle birlikte Ankara’da adalet mücadelemizi sürdüreceğiz.'

AİLE ADALET SAĞLANMAZSA NÖBETE ANKARA'DA DEVAM EDECEĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP eski Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar ile saldırılardan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar'ın 9 Mart 2021’de Şanlıurfa Adliyesi önünde başlattığı Adalet Nöbeti, 846’ıncı gününde son bulmuştu.

Aile, 18 Temmuz'da Malatya'da görülecek davada adalet sağlanmaması durumunda nöbetlerine Ankara'da devam edeceğini açıklamıştı.

NE OLMUŞTU?

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız, seçim çalışmaları sebebiyle iş yerlerini ziyaret etmiş ve taraflar arasında çıkan kavgada Celal, Adil, Mehmet, Fadıl ve Ferit Şenyaşar kardeşler ağır yaralanarak Suruç Devlet Hastanesi’ne kaldırılmıştı. AKP'li Yıldız'ın yakınları, Şenyaşar ailesine kaldırıldıkları hastanede de saldırmış ve tekrar çıkan kavgada Hacı Esvet Şenyaşar, oğulları Celal Şenyaşar ve Adil Şenyaşar ile milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın kardeşi Mehmet Şah Yıldız ölmüş, sekiz kişi yaralanmıştı.

Saldırıda ağır yaralanan Fadıl Şenyaşar ve kardeşleri, tedavileri devam ederken gözaltına alındı ve Fadıl Şenyaşar tutuklanmıştı. AKP’li Milletvekili Yıldız'ın ağabeyi Enver Yıldız ise 15 ay sonra 18 Eylül 2019’da 50 kişilik koruma ordusuyla Urfa Adliyesi’ne giderek teslim olmuş ve tutuklanmıştı.

DOSYA ÖNCE İKİYE AYRILDI SONRA BİRLEŞTİRİLMİŞTİ

Katliam soruşturması "işyeri” ve “hastane” olarak ikiye ayrılmıştı. İşyeri ile ilgili yapılan yargılamalarda, Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız’a ise 18 yıl hapis cezası verilmişti. 2 Nisan 2021'de Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen karar, 9 Aralık 2022’de Antep Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozulmuştu.

“Hastane” dosyası ile ilgili 4 yıl 4 ay süren soruşturma sonucunda gizlilik kararı kaldırılarak iddianame hazırlanmıştı. Dava kapsamında yargılanan 19 sanık hakkında hapis cezası talep edilmişti. İlk duruşma 17 Ocak’ta Malatya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmüştü.

Mahkeme, 1 Şubat'ta verdiği ara karar ile "Hastane" ve "İşyeri" dosyasını birleştirerek davanın görüldüğü Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. Mahkeme de 15 Mart'ı duruşma günü olarak belirlemişti ancak Maraş merkezli depremlerden dolayı görülemeyen duruşmanın bugün yapılmasına karar verilmişti. (HABER MERKEZİ)