SİHA'ların vurduğu köylüler konuştu
Diyarbakır, Hakkari ve Van Baroları'ndan oluşan heyet SİHA saldırısında yaralandıktan sonra tutuklanan köylülerle görüştü. Bölgede inceleme yapan heyet bir de rapor hazırladı.
Bahar KILIÇGEDİK
ARTI GERÇEK- Diyarbakır, Hakkari ve Van Baro Başkanları ile yönetim kurulu üyelerinin oluşturduğu heyet, Silahlı İnsansız Hava Aracı'nın (SİHA) kullanıldığı Hakkari'nin Oğul köyünde yaptığı incelemelerin ardından olayla ilgili rapor hazırladı. Olayla ilgili görgü tanıklarının ifadelerinin ve heyetin tespitlerinin yer aldığı rapor Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen tarafından basına açıklandı. Yaptıkları inceleme ile ilgili bilgiler veren Baro Başkanı Özmen, Hakkari Valisi, soruşturmayı yürüten Hakkari Cumhuriyet Başsavcı vekili, SİHA müdahalesi sonucu yaralanıp cezaevinde tutuklu bulunan İbrahim Sak ve Musa Tarhan yanı sıra köyde bulunan görgü tanıkları ile görüştüklerini söyledi.
VALİLİK, SİHA’LAR ÖRGÜT ÜYELERİNİ TAKİP ETTİ
Özmen’in açıkladığı raporda, Hakkari Valisi ve Cumhuriyet Başsavcı vekili ile olayla ilgili yaptıkları görüşme içeriğine de yer verildi. Raporda Hakkari Valisinin, örgüt mensuplarının olay yerine kadar SİHA tarafından takip edildiği, SİHA müdahalesi sonucu ölen iki örgüt mensubunun cenazelerinin kolluk tarafından olay yerinden alındığı anlatıldı. Valiliğin, "Örgütle işbirliği içinde olan Mehmet Temel'in yaşamını yitirdiği ve yanında olan diğer 3 kişinin de yaralandığını, yaralı iki kişini tutuklandığı, birinin halen hastanede tedavisine devam ettiği olay yerinde ise 4 örgüt mensubunun olduğunu tespit ettikleri " yönünde bilgi verdiği ifade edildi.
Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı vekili ile yapılan görüşmede, olayda yaralanan Musa Tarhan ve İbrahim Sak hakkında örgüt üyeliği kapsamında yürütülen soruşturma kapsamında tutuklandığı, olayda yaralanan ve tedavisi Hakkari Devlet hastanesinde devam eden İsmail Ayhan hakkında da gözaltı kararı olduğu bilgisi verildi.
TEMEL AİLESİ: MEHMET’İ HERKES TANIYORDU
Raporda yaşamını yitiren Mehmet Temel’in ailesi ile yapılan görüşme de yer aldı. Mehmet Temel'in kardeşi ve eşi, Mehmet’in Hakkari’de ikamet ettiğini, tesisat işlerinde çalıştığını, bir çok resmi kurumda da tesisat işlerini yaptığını anlattı. Olaydan bir gün önce bile Ağız ve Diş Hastanesi’nin tesisat işlerinde çalıştığını anlatan ailesi, olayın yaşandığı yerin kendi köylerinin sınırları içerisinde olduğunu, Mehmet Temel'in sık sık arkadaşları ile birlikte söz konusu yere piknik amacıyla gittiğini ifade etti.
DEPİN POLİS NOKTASINDA KİMLİKLERİMİZ KONTROL EDİLDİ
Raporda, SİHA müdahalesiyle yaralanan ve örgüt üyeliği iddiası ile Hakkari Cezaevi'nde tutuklu bulunan İbrahim Sak’ın ifadesi de yer aldı. Cezaevinde heyetin ifadesine başvurduğu Sak’ın anlatımları raporda şu şekilde yer aldı:
"31 Ağustos 2017 tarihinde arkadaşları Mehmet Temel, İsmail Ayhan ve Musa Tarhan ile birlikte daha önce de defalarca gittiğimiz köyümüz olan Oğul Köyü sınırları içerisinde bulunan Kanireş mevkiine piknik amacıyla gitmeyi kararlaştırdık. Hazırlıklarımızı tamamladıktan sonra Musa Tarhan'ın kullandığı araçla önce Hakkari ili çıkışında bulunan DEPİN polis kontrol noktasından kimlik kontrolü yapıldıktan sonra, Kanireş dediğimiz ve köy yoluna 15-20 metre mesafede olan büyük ceviz ağaçlarının bulunduğu yerde durduk. Eşyalarımızı indirdikten sonra yanımızda bulunan eti pişirmeye başladık.
TANIMADIĞIMIZ KİŞİLER GELDİ
Aradan 5-10 dakika geçtikten sonra gri renkli Mitsubishi marka bir pikap bulunduğumuz yere geldi. Araçtan inenlerden sivil elbiseli biri, yanımıza gelip ekmek alıp bir şey demeden yanımızdan uzaklaştı. Araçtan 4 kişi daha indi ve yanımıza geldi. Bunların silahlı olduklarını fark ettim. İçlerinden biri bir parça ekmek alıp uzaklaştı, kalan üç kişi ise yanımızda durarak bize ''burada ne işiniz var ve hangi aşirettensiniz?'' diye sordu. Cevaben ben aşiretimin ismini verdiğimde, aşiretim ile ilgili olumsuz cümleler sarf ettiler. Bu sebeple rahatsız oldum ve ayağa kalkarak oturdukları yerden uzaklaştım.
HER YER TOZ DUMAN OLDU
Tam bu sırada montumu almadığımı fark ederek geri döndüm. Ceviz ağacının altında bulunan montuma elimi uzattığım anda büyük bir patlama sesi duydum. Ortamı toz duman kapladı. Kolumdan yaralandım. Dönüp baktığımda yerde oturanlardan Musa Tarhan ve İsmail Aydın'ın yaralı olduklarını gördüm. Yerde bulunan iki örgüt mensubu ve Mehmet Temel'in hareketsiz bir şekilde yerde yatar vaziyette olduklarını gördüm.
Musa Tarhan bu sırada ayağa kalktı. Birlikte yola doğru ilerledik. Yola doğru ilerlerken az ilerde ayağından yaralı bir örgüt üyesini gördüm. Dizini sarıyordu. Musa ile yola çıktık, köy istikametinden gelen bir aracı durdurarak Hakkari iline gitmek için Hakkari- Çukurca ana yoluna doğru köy yolundan yaklaşık 700 metre kadar ilerledik. Hakkari -Çukurca yoluna çıktığımızda yolun güvenlik güçlerince tutulduğunu fark ettik. Bizi durdular. Araçtan indiğimizde yaralı ve kanlar içinde bizi gören kolluk görevlileri ateş pozisyonu aldılar. Sivil olduğumuzu yüksek sesle söyledik. Kolluk amiri, durun diye seslendi ve yanımıza geldi. Bize yukarda örgüt mensupları var mıydı diye sordu. Cevaben "var" dedikten sonra bir askeri araç eşlik edip bizi Hakkari Devlet Hastanesi'ne getirdi. Tedavi altına alındık. Hastanede tedavi edilirken ifadesinin alındığını anlatan Sak, örgüt mensuplarının görüntülerinin kendisine gösterildiğini, ölen örgüt mensuplarının yanlarına gelen kişiler olup olmadığının sorulduğunda, kendisinin de onlar olduğu cevabını verdiğini söyledi."
Heyet, Sak’ın ardından tutuklu bulunan Musa Tarhan ile cezaevinde görüşme yaptı. Tarhan’da İbrahim Sak’ın anlattığı şekilde ifade verdi.
HEYETİN TESPİT VE TALEPLERİ
Heyetin bölgede yaptığı incelemelere ilişkin bilgi veren Ahmet Özmen, SİHA müdahalesi ile ilgili yaptıkları tespitleri şu şekilde sıraladı:
* SİHA müdahalesi sonucu yaşamını yitiren Mehmet Temel ve yine bu müdahale sonucu yaralanan İsmail Aydın, Musa Tarhan ve İbrahim Sak'ın, Hakkari ilinde tanınan il merkezinde ikamet eden, her biri farklı işlerde çalışan evli ve çocuk sahibi sivil kişilerdi. İbrahim Sak ve Musa Tarhan'ın beyanlarına göre; olay mahalline sonradan yanlarına gelen 5 örgüt mensubu olduğu, gerçekleşen müdahale neticesinde 2’si yaşamını yitirmiş, 2’side yaralanmış.
*SİHA müdahalesi sonucu yaralanan İbrahim Sak ve Musa Tarhan, Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürütmüş olduğu soruşturma neticesinde ‘örgüt üyesi’ iddiası ile tutuklandı. Hakkari Devlet Hastanesi'nde tedavisi süren yaralılardan İsmail Aydın hakkında, örgüt üyeliği iddiası ile gözaltı kararı alındı. Bu sebeple gözaltında tutulmaya devam ediliyor.
*SİHA müdahalesi sonucu yaşamını yitiren Mehmet Temel ile yaralı İbrahim Sak, Musa Tarhan ve İsmail Aydın, olay mahalline giderken Hakkari il merkezi çıkışında bulunan DEPİN güvenlik noktasından kimlik kontrolü yapıldıktan sonra geçmişler.
*Mehmet Temel'in naaşının teslimi, defin işlemleri ve dini vecibelerinin yerine getirilmesi konusunda aileye engeller çıkarıldı. Yaralı olup tutuklu bulunan İbrahim Sak ve Musa Tarhan'ın mevcut cezaevi koşullarında tedavi imkanlarından kısıtlı olduğu ve tedavilerinin tam teşekkülü bir hastanede devam edilmesi gerekiyor.
TBMM İNSAN HAKLARI KOMİSYONU GÖREVE DAVET EDİLDİ
Müdahalenin sivil yerleşim ve yaşam alanlarına yakın olduğunu hatırlatan raporda talepleri şöyle sıraladı:
"Yaşanan olayın askeri, idari ve adli yönüyle araştırılıp incelenmesi zorunluluğunu hukuk devleti olmanın bir gereği olarak görmekteyiz. Bu sebeple heyetimiz ivedi bir şekilde, olayın yaşandığı Hakkari iline tespit ve incelemelerde bulunmak üzere TBMM İnsan Hakları Komisyonunu göreve davet etmektedir. Heyetimiz halen Hakkari Ceza Evinde tutuklu bulunan İbrahim Sak ve Musa Tarhan için uygun tedavi koşullarının oluşturulması çağrısında bulunmaktadır.
"İŞBİRLİKÇİ" TANIMLAMASI MASUMİYET KARİNESİ AÇISINDAN SAKINCALI
Heyetimiz, yaralanan ve yaşamını yitiren sivil şahısların örgüt mensupları ile olay yerinde bir arada bulunmaları sebebiyle tek başına işbirlikçi olarak kabul edilmeleri yönündeki değerlendirmeleri masumiyet karinesi ve hukuk güvenliği açısından sakıncalı görmektedir. Bu sebeple olayla ilgili yürütülen soruşturmanın ortaya çıkan sonuca göre değil, kişilerin söz konusu yerde bulunma saikleri, kendilerinin olay yerine gittikten bir saat sonra müdahalenin örgüt mensuplarının yanlarına geldikten sonra gerçekleşmiş olmasını ve olay mahalli gibi özel durumların da dikkate alınarak, olayın bütün yönleriyle sağlıklı bir şekilde soruşturulmasını zorunlu görmektedir. Özellikle olayda kullanılan SİHA vasıtası ile elde edilen görüntülerin tamamının soruşturma dosyasına temininin sağlanmasını ve titiz bir incelemeyle dosyadaki ifadeler çerçevesinde değerlendirmeye alınmasını bir zorunluluk olarak görmektedir.
Heyetimiz yaşanan olayı her türlü siyasi saik ve tartışmalardan ayrı görüp meselenin yaşam hakkı ve hukuk devleti çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini savunmaktadır."