Sinanlı köyü sakinleri arazilerini geri istiyor
Diyarbakır’da Sinanlı köyünde yaşanan arazi sorunu sürüyor. Tapuyu elinde bulunduran kişinin araziyi satması üzerine köy sakinleri evsiz ve topraksız kalma riski ile karşı karşıya kaldı.
Remzi BUDANCİR
+GERÇEK - Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde bulunan Sinan Köyünde yıllardır devam eden arazi davası devam ediyor. Diyarbakır ve Batman arasında bulunan köyün temel geçim kaynağı tarım. 120 bin dönüm yakın tarım arazisi alanı bulunan köyde köylüler yıllardır tarımla geçimini sağlıyor. Devam eden sorunlar, yaklaşık 10 yıl önce köy arazilerinin köylülerin ağa dediği Kemal Sinanlı’nın adına tapulandığı ortaya çıkması ile başladı. Araziler Sinanlı adına kayıtlı olduğu için köy halkı yıllarca arazilerini ekmedi, ekilmesine de müsaade etmedi. Bunun üzerine yargı yoluna gidilerek davalar açıldı. Ancak bun da sonuç çıkmadı. Araziler tapuluydu ve köy halkı yasal olarak bir hak elde edemiyordu. Sorunların devam etmesi üzerine 2010 yılında siyasi parti ve STK’ların araya girmesi ile Kemal Sinanlı arasında imzalanan protokolle barış sağlandı. Protokole göre arazinin kullanım hakkı arazinin sahibi Kemal Sinanlı tarafından köylülere devredildi.
ARAZİYİ SATIN ALAN KİŞİ KÖYÜ BOŞALTMAK İSTİYOR
Ancak bu uzun sürmedi. Köylüler ile protokol imzalayan Kemal Sinanlı, 2 yıl önce tapuyu iş insanı Bedrettin Nasıroğlu’na devretti ve sorunlar tekrar başladı. Köylülerin anlattığına göre araziyi alan Nasıroğlu, kendilerini köyden çıkarmak istiyor. Nasıroğlu’nun köye gelip ‘Bu köyü buradan kaldıracağım’ dediğini ve evlerini yıkmak istediğini anlatan köylüler, protesto eylemi başlattı. Araziyi devralan Nasıroğlu’nun köyde şantiye kurmak istemesi üzerine köy halkı Çarşamba günü Diyarbakır-Batman karayolunu trafiğe kapattı. Eyleme müdahale eden jandarma, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar serbest bırakılarken, köylülerin yaşadığı sorunlar devam ediyor.
CHP’DEN ÇAĞRI: YETKİLİLER BU SORUNU ÇÖZÜME KAVUŞTURMALI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özer, arazi sorunun devam ettiği köye giderek köylüler ile görüştü, ardından basın açıklaması yaptı. Köye basının dahi alınmadığını duyduğunu ifade eden Özer, "Sinanlı köylüleri toplanmışlar burada. Arazilerinin gasp edildiğini söylüyorlar. Basın yasağı konmuş. Askerler etraflarını çevirmişler. Vali ve kaymakamın gelip bir an önce bu köylülerin sorunlarına çözüm bulmaları gerekiyor. Kim haklı kim haksız biz bilemeyiz. Ama en azından barışmayı sağlayıp bu insanların bu soğukta bir an önce evlerine dönmelerinin sağlanmasını istiyoruz" dedi.
ÖZOK: BİZİM ELİMİZDE OSMANLI DÖNEMİNDEN KALAN TAPULAR VARDI
Yaşadıkları sorunla ilgili +Gerçek’e konuşan köy sakinlerinden Fikri Özok, üç kuşaktır bu köyde olduklarını söyledi. Sadece kendisinin bildiği 300 yıldır burada yaşadıklarını anlatan Özok, "Bakın bu köy eski bir köy. Tapuları elinde bulunduran kişide buralı değil. Hayvanları varmış, zamanında Muş tarafından gelip buraya yerleşmiş. Bakın bizim köyde mezarlık var. Gelsin ailesine ait tek mezarı gösteremez, çünkü burada yaşamamış. Bizim ellerimizde Osmanlı dönemine ait tapular vardı. Biz onlara güvenerek rahat davrandık. Ama bu kişi bir şekilde bu araziyi kendi üzerine tapulamış. Bir baktık ki arazilerimiz başkanın çıktı. Zengin biri olunca hemen bunu yapabiliyor" dedi.
'MEZARLIĞIMIZI BİLE KALDIRMAK İSTİYOR'
2010 yılında Kemal Sinanlı ile yaptıkları protokolle barışın sağlandığını ve arazileri ekmeye başladıklarını anlatan Özok, kendilerinden habersiz tapu devrinin Kemal Sinanlı tarafından Bedrettin Nasıroğlu’na verilmesinin ardından sorunların tekrar başladığını söyledi. Bedrettin Nasıroğlu’nun kendilerini mahkemeye verdiğini, köyü yıkmak istediğini ifade eden Özok, "Köye geldi, ben bu köyü yıkacağım dedi. Taziye evini, evlerimizi yıkmak istiyor. Köyün mezarlığını bile kaldırmak istiyor. Biz yıkıma karşı çıkınca bu defa Batman’dan, Diyarbakır’a ne kadar asker varsa köye yığmışlar. Köyün etrafı sarılmış. TOMA, zırhlı araçlar getirmişler. Biz askere gidiyoruz bize ‘Ne yapalım tapusu var’ diyorlar. Mahkemeye gidiyoruz aynı şekilde. Ya 110 bin dönüm araziden bahsediyoruz. Bu arazi yetmiyormuş gibi birde bizim ektiğimiz 8 bin dönümü de istiyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Kime başvuruyorsak bize çözüm bulmuyor. Bu kar kış, arazisiz biz ne yapağız" diye konuştu.
YETKİLİLER NASIROĞLU İLE GÖRÜŞTÜ
Sinan köyünde yaşanan sorun devam ederken, bu gün yeni bir gelişme yaşandı. Köy sakinlerinin verdiği bilgiye göre, aralarında askerlerin de bulunduğu yetkililer kendileri ile temasa geçti. Köylülerin taleplerini dinleyen yetkililer, ayrıca araziyi satın alıp Şantiye kurmak isteyen Nasıroğlu ile de görüşerek, bu sorunun çözülmesi için orta yolun bulunmasını istedi. Nasıroğlu’nun yetkiler ile görüştüğünü, çözüm için girişimlerin sürdüğü aktarıldı.