Şişli'de talana karşı dava açıldı: Hayatlarımıza yaşamsal bir darbe vuruluyor
Marmara Üniversitesi Nişantaşı Kampüsü'nde başlayacak inşaata karşı harekete geçen mahalle sakinleri Artı Gerçek'e konuştu.
Nazlı Eda PİYADE
ARTI GERÇEK - Kamuoyunda tartışma yaratan Marmara Üniversitesi Nişantaşı Kampüsü arsasında başlayacak inşaat için sona gelindi. İmar planında değişiklik yapılarak, üniversite fonksiyonuna sahip olan alan konut ve ticari alan vasfına dönüştürüldü.
İnşaatın başladığı alan mahallenin deprem toplanma alanı olmasının yanı sıra birçok canlıya ev sahipliği yapan son yeşil alan. İçindeki koruda çeşitli ağaç ve birkileriyle florası ve sansar dahil çeşitli hayvanlarıyla faunası olan bir ekosistem. 'Teşvikiye Sakinleri' adıyla bir araya gelen mahalle sakinleri mahallelerine sahip çıkmak için harekete geçti. Şişli Belediyesi'nin imar planlarında yapılan değişikliğe verdiği ruhsatın iptali için dava açıldı.
'Teşvikiye Sakinleri' yıkıma karşı imza kampanyası başlattı
Komşu Kapısı Derneği'nde çalışma yürüten Şişli Kent Konseyi Genel Sekreteri Tolga Bektaş ve Teşvikiye Sakinleri'nden Avukat Özge Çetin ile süreci görüştük.
ISI ADASI ETKİSİ ARTACAK, KORUNMASI GEREKEN BİTKİ ÖRTÜSÜ YOK OLACAK
Yapılaşmaya açılacak alanın içinde bir biyoçeşitlilik barındırdığını, sansara, kirpiğe ev sahipliği yaptığını, bitki örtüsü dokusunun olduğu gibi korunması gerektiğini söyleyen Bektaş ve Çetin, yapılacak AVM doğa mirasının bitirileceğini, şehir içi sıcaklıkları 3-4 derece kadar artırabilen "Isı adası" etkisi daha da artacağını vurguladı.
ŞİŞLİ BELEDİYESİ: BİZ RUHSAT VERMESEK DE RE'SEN VERİLECEKTİ
Türkiye'nin Coronavirus ile mücadele ettiği pandemi sürecinde 3 ve 22 Nisan tarihlerinde belediye tarafından yapı inşaatı ruhsatı verildiğini öğrenen mahallelinin bir araya gelmesiyle süreci başlattıklarını anlatan Avukat Çetin, Şişli Belediyesi ile yaptıkları görüşmede "Biz ruhsat vermeseydik de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı re'sen verecekti" dediğini söyledi. Çetin, "Keşke bu süreçte belediyeyle birlikte bakanlığa karşı mücadele yürütebilseydik" dedi.
Avukat Çetin, "Bir şehrin bir bölümüne ilişkin imarı yapılaşmaya açtığınızda kamu yararını aramak zorundasınız. Marmara Üniversitesi Nişantaşı Kampüsü'ndeki plan değişikliğinde böyle bir durum söz konusu değil. O alan bir donattır, üniversitenin şehir içinde olması bir değerdir, bir değişiklik yapılacaksa yerine eş değer ölçüde bir yer gösterilmesi gerekir" ifadeleriyle karara tepki gösterdi.
Şişli Belediyesi Kent Konseyi Sekreteri Tolga Bektaş da söz konusu alanın Marmara Üniversitesi'ne tahsisinin de ciddi muammalar barındırdığını, bir kamulaştırma kararıyla arazi sahibi aileden eğitim kurumu yapılması kaydıyla alındığnı vurguladı. Bektaş, gelinen noktada İstanbul'un en değerli arazilerinden birinin DAP Yapı'ya verilmesinde ailenin hayatta kalan fertlerinin de rızasının olmadığını söyledi.
'YAŞAMSAL BİR DARBE'
"Hayatlarımıza yaşamsal bir darbe vuruluyor" diyen Avukat Çetin de deprem toplanma alanının hayati fonksiyonunu vurguladı. Çetin, "Bu kentin en yakıcı sorunlarından biri deprem. Depremden kurtulsak dahi geçici olarak barınmamızı sağlayacak tek bir alanımız kalmıyor. Bizi depremden sonra da ölüme terkedecek bir girişim yani yaşamamıza doğrudan bir müdahale" dedi.
Şu an devam inşaatlarda da hiçbir kurala riayet edilmediğine değinen Çetin, "Mahallemiz toz bulutları altında, hiçbir kurala riayet edilmiyor. Mahallede yaşayan yaşı yüksek, kronik hastalığı olanları da etkileyecek. Bu kadar ciddiye almayarak onların da hayatlarını tehlikeye atıyorlar" sözleriyle mahallelinin yaşadıklarını anlattı.
'DAVAYI HUKUKÇU KİMLİKLERİYLE İNCELERLERSE ALEYHİMİZE BİR KARAR VERİLEMEZ'
Çetin, "Biz haklılığımıza sonuna kadar inanıyoruz" derken açtıkları davaya ilişkin de şunları söyledi:
"Bu davayı inceleyecek kişiler, hukukçu kimlikleriyle değerlendirme yaparlarsa, siyasi iktidarın gölgesinden kurtulup incelerlerse aleyhimize bir karar verilemez."
'İSTANBUL'A YAŞATILAN BİR KENT SÜRGÜNÜ'
"Üniversite ve hastane gibi kamusal işleyişlerin şehir dışına, rantsal işleyişlerin şehrin içine inşa edildiği bir çürümeyi yaşıyor İstanbul" diyen Bektaş, "İstanbul'a yaşatılanın bir kent sürgünü, bellek yitimi ve muhafazanın reddi olarak tanımlanması gerekiyor" dedi.
Bektaş, AKP iktidarının talan ve rant üzerine kurulu siyasetinin en temel derdinin "para" olduğu kadar kendisine rakip hissettiği ahaliye karşı savaş açtığını da belirterek, "Bizlerin yaşam alanlarını, sularını zehirliyor, yaşamayı imkansız kılıyor" dedi ve ekledi:
"İnşaatın başlayacağı alan çok katmanlı bir bölge; üst sınıf, gayrimüslimler, akademisyenler, Osmanlı hanedanın soyluları burada; ve bunların hepsi imza atıyor. Çünkü orası deprem alanı, rüzgar alanı yani yaşam alanı."
'BERABER YAŞAMI ÖRECEKSEK HERKESE PAY DÜŞÜYOR'
İnşaat sürecinin başlamasıyla komşularıyla bir araya gelişlerini ve mahalle meclisleri kuruluşunu da aktaran Bektaş, "Biz bu süreçte mahalle olmayı anlıyoruz, kıymetleniyor. 80 yaşındaki Selma Abla, ömründe eyleme katılmamış, imza topluyor. Mahallede herkesin yapacağı bir şey var, beraber bir yaşamı öreceksek herkese pay düşüyor" dedi.
'SANSARIN DA HUZURUNU KAÇIRMA'
Bektaş, bir haftada 7 bine yakın imza toplandığını da vurgularken inşaatın doğal yaşama vuracağı darbeyi şöyle özetledi:Hava akışımızı sağlayan alana binaları diktiğinizde kuş da sansar da kalmayacak. Sansarın da huzurunu kaçırma. Sansar giderse COVİD gelir, yaşam olmaz."
İMZA KAMPANYASI
İnşaatın başlamasıyla hızlıca bir araya gelen ve imza kampanyası başlatan Teşvikiye Sakinleri'nin duyurularını Twitter, Facebook ve Instagram hesaplarından takip edebilirsiniz.
NE OMUŞTU?
Marmara Üniversitesi’nin İletişim ve Diş Hekimliği Fakültelerinin olduğu Nişantaşı Kampüsü arazisinde başlatılacak proje için Mart 2018’de Emlak Konut’un yaptığı ihaleyi DAP Yapı İnşaat kazanmıştı.
Emlak Konut İstanbul Şişli Teşvikiye Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi kapsamında yapılan ihalede Dap Yapı, satış toplam geliri olarak 1 milyar 763 milyon 750 bin TL, arsa satışı karşılığı şirket payı toplam geliri olarak ise 705 milyon 500 bin TL teklif vererek arsanın sahibi olmuştu.
Dap Yapı projesi DAP Nişantaşı için 25 bin metrekarelik alana sahip olduğunu ve projede binaların kat sayısının 10'u, ticaret alanlarının yüksekliği ise 5 katı geçmeyeceğini duyurmuştu.
Plana göre, 25 dönümlük arsanın yaklaşık 11 dönümü ticaret ve konut alanı, 1 dönümü yalnızca ticaret alanı ve yaklaşık 7 dönümü de park alanı olarak ayrılacak.