Sivas Katliamı'nda öldürülenler Mersin'de anıldı: ‘Sevgi ve hoşgörü dilinden vazgeçmeyeceğiz’

Sivas Katliamı'nda öldürülenler Mersin'de anıldı: ‘Sevgi ve hoşgörü dilinden vazgeçmeyeceğiz’
Sivas katliamında öldürülen 33 aydın, Mersin’de Akdeniz Belediyesinin yaptırdığı Madımak anıtı önünde anıldı. Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Yılmaz: "Ne yaparsanız yapın bu toplum sevgi dilinden, hoşgörü dilinden, kardeşlik dilinden vazgeçmeyecek.”

Abidin Yağmur


MERSİN - Sivas’ta 31 yıl önce meydana gelen ayaklanma sırasında katledilen 33 aydın için Akdeniz Belediyesinin yaptırdığı Madımak Parkında bir anma etkinliği düzenlendi. Etkinlik, katliamda öldürülen aydınlar ve sanatçılar için gülbeng okunması ve semah dönülmesiyle başladı.

whatsapp-gorsel-2024-07-01-saat-20-45-53-526d6b7f.jpg

Alevi Kültür Derneği Mersin Şubesi Kadın Komisyonu adına söz alan Semra Turaç, “Adalet arayışından vazgeçmiyoruz. Bedenlerimizi yakabilirler ama dilimize kilit vuramazlar. Fikirlerimiz hep özgür kalacak” dedi.

'31 YILDIR HİÇBİR İKTİDAR KINAMADI'

Alevi Kültür Derneği Mersin Cemevi Başkanı Hasan Kılavuz da, katliamın üzerinden geçen 31 yılda hiçbir iktidarın katliamı kınamadığını, Diyanet İşleri Başkanlığının da bir kere bile kınama mesajı yayınlamadığını belirterek “Binlerce camiyi idare ediyorlar. Cuma hutbelerinde bir kere bile bu konuya değinmediler, insan yakmak günahtır” demediler. Madımak Oteli utanç müzesi olana kadar orada yitirdiğimiz canları anmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

'BİR DAHA YAŞANMASIN DİYE BU DAVANIN TAKİPÇİSİYİZ'

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız da “Bir felaketi, bir zulmü anmazsanız, bu felaktet, bu zulüm devam edecektir. Bunları hayatımızdan çıkarabilmemiz için anmamız, unutmamamız gerekir. Böyle bir şeye bir daha kimse tevvessül etmesin diye, insanlık suçunda zaman aşımı olmaz diyerek bu davanın takipçisi olmamız lazım” dedi.

'SİVAS KATLİAMI OLMASA ROBOSKİ DE OLMAZDI'

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Nuriye Arslan “Ne yazık ki bu katliamın faailleri hepimizin bildiği zihniyetler tarafından korundu ve dava zaman aşımına uğradı. Eğer Sivas katliamı davası zaman aşamına uğramasaydı bu ülkede Roboski katliamı olmayacaktı. Ankara katliamı olmayacaktı. Suruç katliamı olmayacaktı” ifadelerini kullandı.

'AKDENİZ HALKLARININ SELAMINI SİVAS’A İLETİN'

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Hoşyar Sarıyıldız da “31 yıl önce hepimizin gözleri önünde bu ülkenin aydınlarını yaktılar. Bu katliamlar bir daha yaşanmasın diye bugün bu anmada bir aradayız. Yarın da arkadaşlarımız Sivas’ta olacaklar. Akdeniz’in Türk, Kürt, Alevi, Sünni, Arap, Roman bütün halklarının selamını Sivas’a iletmenizi rica ediyoruz” dedi.

Diyarbakır ve Mardin’de yaşanan yangınlara da değinen Hoşyar Sarıyıldız, yetkiilerin eksikliği nedeniyle çok sayıda insanın ve hayvanın yangında can vermesinin acısısını yaşadıklarını söyledi.

'MAHKEMEDE TİYATRO YAŞANDI'

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Seher Şengünlü Yılmaz, “Geçen yıl katliamın karar duruşmasında mahkeme salonunda bir tiyatro yaşadık. Yakanların hepsinin aklanmasının ayarlandığı bir tiyatro yaşadık, buna tanık olduk. Yüreklerimizi, vicdanlarımızı kanıtan bir karara imza attılar” dedi.

Sivas katliamına benzer zulümlerin Dersim’de, Çorum’da, Maraş’ta, Roboski’de yaşandığını ifade eden Yılmaz, “Bu yüzyıl da hala Alevi canların kapısına işaret konuluyor. Biz Hünkar’dan aldığımız engin hoşgörüyle yetişmiş bir toplumuz. Bu kadar zulüm görmemize rağmen bugüne kadar bu toplum için, bu ülke için, bu dünya için güvenlik tehdidi olmadık. Hiç kimseyi incitmedik. Şeriat isteyen, insanlığa zulmeden, doğaya zulmeden, hayvanlara zulmedenlere bir kere daha sesleniyoruz: Ne yaparsanız yapın bu toplum sevgi dilinden, hoşgörü dilinden, kardeşlik dilinden vazgeçmeyecek” dedi.

Konuşmaların ardından katliamda ölenler için Madımak anıtında çerağlar uyandırıldı. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar