Sivas'taki depremlerin nedeni 6 Şubat'taki stres dağılımı

Sivas'taki depremlerin nedeni 6 Şubat'taki stres dağılımı
Prof. Dr. Kavak, Sivas'ta meydana gelen depremlerin 6 Şubat depremlerinin, bölgedeki stres dağılımını diğer faylar üzerine doğru aktarması nedeniyle meydana geldiğini söyledi. Kavak, Sivas'tan geçen faylar ve depremlerin nedenlerini anlattı.

Artı Gerçek - Sivas merkez ve Gürün ilçesinde iki gün arayla meydana gelen 4 ve 4.7 büyüklüğündeki depremler kentte korkuyu artırırken, "Sivas'ta büyük deprem bekleniyor mu?" sorusunu da gündeme getirdi.

Prof. Dr. Naci Görür, Sivas'taki depremlerle ilgili açıklamasında, büyük depremler olabileceğini dile getirdi. Görür, "Depremler Merkezi Anadolu Fay Zonu içinde (CAFZ). Zon, oligosenden beri aktif. Sol yönlu, doğrultu atımlı. Erzincan - Mersin'e kadar uzanıyor ve Kayseri'den geçiyor. Büyük deprem de üretebilir. Ecemiş Fayı olarak da bilinir" bilgisini verdi.

Son sarsıntılar üzerine, "Sivas'tan hangi faylar geçiyor?" sorusu da gündeme geldi.

DHA'nın haberine göre, Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Genel Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, Sivas'taki depremlerin nedenleri ve bölgedeki fay hatlarına dair bilgiler verdi.

SON DEPREMLERİN MEKANİZMALARI BİRBİRİNE BENZER

6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş depremlerinin ardından bölgede bir yoğunlaşma yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Kavak, "Özellikle ağustos ayından itibaren başlayan bir deprem yoğunlaşması görüyoruz. 12 Ağustos'taki depremin olduğu bölgede yine iki ayrı deprem dikkatimizi çekiyor ve mekanizmaları da işin doğrusu birbirine benzer" dedi.

Prof. Dr Kavak şu bilgileri verdi:

- Gürün civarındaki depremlerden sonra, 6 Şubat depremleriyle birlikte ve sonrasında bir stres aktarımıyla özellikle Yuvalı ve Eski Hamal köyleri civarında yoğunlaşan bir hareketlenme dikkatimizi çekmişti.

- Son olarak 4.7 ve 4.1 büyüklüğündeki depremlerin ilki 10 kilometre derinlikte ikincisi 22 kilometre derinlikte. Bunlar birbirine benzer deprem mekanizmaları sunuyor.

- Özellikle bölgede etkin olan Deliller ve Tecer gibi fay zonlarının aksine normal bileşeni fazla olan bir depremi burada gördük.

- Deprem mekanizma çözümleri bize daha çok normal bir fayı veriyor. Ve yüzeyde kırığı olmayan doğal bir fay. Neden? Çünkü 4.7'den ziyade en az 5.5 büyüklüğünde depremlerin yüzeyde kırık oluşturabilme şansı daha fazla. Bu yüzden dolayı yüzeye çıkmamış.

EN YAKIN FAY TECER FAYI

- Bölgede bazı faylar olduğunu söylemek durumundayız. Elimizdeki kısıtlı verilerle bundan sonraki dağılımlara da bakmak durumundayız. Haritalarda bu bölgede yüzeyde herhangi bir fay görünmüyor. En yakın fay 10-12 kilometre güneydeki Tecer, fakat onların mekanizması bundan farklı. Burası Sivas kent merkezine yakın" dedi.

- Kızılırmak etrafında henüz pekişmemiş çökerler üzerinde binalarımız olduğu için bu depremi biraz daha fazla hissettik. Merkezdeki ve Sivas'ın kuzeyine doğru olan bölgelerine göre daha fazla hissettik.

- Bu iki deprem, Sivas'ın doğusunda yeni bir kırık oluşturmamış ama bir zon olabileceğine dair küçük veri olarak değerlendirdiğimizi söylemek istiyorum. Bizim o bölgelerde yaptığımız çalışmalarda daha çok bölgede jeolojik anlamda yüzeyde herhangi bir fay olmadığını göstermiştik. Bölgede tuzlar oldukça yaygın. Yani Sivas halkının tuz olarak bildiği, bizim jips olarak adlandırdığımız, kaya türlerinde farklı bir tektonizmanın gerçekleştiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Bölgede arazide yapılmış ve hakemli dergilerden geçmiş bilimsel çalışmaları esas alarak bunları söyleyebilme şansına sahibiz. Ayrıca yeni bir veri olarak da bölgede bir normal faylanmanın etki ettiği bir tektonik hareketin gelişmeye başladığını söyleyebileceğimizi düşünüyorum.

- Doğu ve İç Anadolu bölgelerinde son dönemde yaşanan sarsıntılara alışılması gerekiyor. Aslına bakarsanız burada bir stres dağılımı söz konusu.

- 6 Şubat depremlerinden sonra özellikle Türkiye'nin doğusunu, Sivas'ı da etkileyen bölgelerdeki deprem tehlikesini gösteren yayınlar söz konusu. Sivas'ta da depremler oluşuyor. Nedeni ise 6 Şubat'ta 7 büyüklüğündeki iki büyük depremin yaklaşık 12 saat arayla art arda gelmesi ve bölgedeki stres dağılımını diğer faylar üzerine doğru aktarması.

- Sivas ve civarını etkileyen Deliller fayı, Tecer fayı, Gürün'deki Ayvalı, Beyyurdu, Gürün faylarına doğru aktarılan bir stres değişiminin bu bölgede de sismik hareketleri görebileceğimize dair bir durum oluşturabileceğini söylemek lazım.

- Tabii sadece Sivas'a doğru değil. Malatya Kale civarındaki depremde de biz daha önceki 6 Şubat depremlerinin kuzeydoğuya doğru olan uzantısını görüyoruz. Bu fayların birbirlerini etkilemesiyle ve yüklerin binmesiyle, birbiri üzerine aktarılmasıyla oluşan ve yer kabuğundaki deformasyonu meydana getiren birtakım hareketlere sebep olabileceğini düşünmek durumundayız.

SİVAS'TAN HANGİ FAYLAR GEÇİYOR?

Sivas deprem risk analizine dair kapsamı bir çalışma AFAD tarafından hazırlanan İl Afet Risk Azaltma Planı'nda yer alıyor. MTA diri fay haritası kullanılarak, Sivas il sınırları içerisindeki fay sistemlerinin değerlendirilmesi yapılmıştı.

Sivas’ın kuzeyinden sismik olarak aktif dünyaca bilinen bir fay zonu olan Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) geçiyor. Bu fay zonu içerisinde doğudan batıya doğru Gölova, Akıncılar, Suşehri ve Koyulhisar ilçeleri yer alıyor.

En önemli faylardan biri Gemerek, Şarkışla, Ulaş ilçelerinden geçen Deliler fayı. Bu fayın devamında Zara ve Divriği illerinden geçen Divriği Fayı bulunuyor. Güneyde ise Gürün ilçesinde Sarız, Ayvalı ve Gürün fayları bulunuyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar