Son anket sonuçları: HDP'nin kapatılmasına AKP ve MHP seçmeni de karşı
'En kararsız seçmen AKP seçmenin de var. Kararsız seçmene yönelik bu hamleler yapılıyor ancak uzun süredir yürütülen kutuplaşma siyaseti çoktan kendi tepe noktasına ulaştı.'
Diyarbakır merkezli Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi'nin yaptığı araştırmaya göre katılımcıların yüzde 71,8'i HDP'nin kapatılmasını 'olumsuz' olarak değerlendirdi. Sonuçları değerlendiren Merkezi Koordinatör Yüksel Genç, "HDP'nin kapatılma davası ve Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesini AKP ve hatta MHP seçmeni de Türkiye'nin geleceğine dair risk olarak görüyor" dedi.
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, HDP'nin kapatılması ve Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesiyle ilgili 18-21 Mart tarihleri arasında gerçekleştirdiği saha araştırmasının sonucunu açıkladı.
Araştırmanın sonucuna göre; katılımcıların yüzde 71,8'i HDP'nin kapatılmasını "olumsuz" bulurken, yüzde 33,5'i de Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesini "siyasi iradeye darbe" olarak görüyor.
'EN KARARSIZ SEÇMEN AKP'DE VAR'
Araştırmanın sonucuna ilişkin bianet'ten Ruken Tuncel'e değerlendiren Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Yüksel Genç, "HDP'nin kapatılması davası ve Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesine sadece HDP seçmeninin değil, AKP, CHP, İYİ Parti hatta MHP seçmeni olumsuz değerlendiriyor" dedi. Genç, değerlendirmelerini şöyle aktardı:
"Kürt seçmeninin özellikle HDP seçmeninin siyasete güveni azalmış durumda bu nedenle çok özel anlamlar yüklemiyor. Fakat siyaset alanına güvensizlik artsa da siyaset kulvarlarının korunması gerektiğini düşünüyor. HDP'nin geri çekilmesini söyleyen seçmen de var ama bunu söylerken, Meclis'in işlevsiz olduğunu Meclis'in işlevli kılınması için politika üretmeleri gerektiğini söylüyor siyasetçilerine, bir misyon yüklüyor. Aynı zamanda seçmen muhalefete ittifaklar kurma çağrısında bulunuyor. Muhalefete etkin siyaset yapmasını öneriyor.
HDP'nin kapatılma davası ve Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesini AKP ve hatta MHP seçmeni de Türkiye'nin geleceğine dair risk olarak görüyor. DEVA, İyi Parti Gelecek Partileri'nden de durum aynı şekilde seçmen bunlardan rahatsızlık duyuyor.
En kararsız seçmen AKP seçmenin de var. Kararsız seçmene yönelik bu hamleler yapılıyor ancak uzun süredir yürütülen kutuplaşma siyaseti çoktan kendi tepe noktasına ulaştı. Kendi seçmenlerinde bile artık kabul görmüyor."
KATILIMCILARIN YÜZDE 33,5'İ GERGERLİOĞLU'NUN VEKİLLİĞİNİN DÜŞÜRÜLMESİNE 'SİYASİ DARBE' DEDİ
Diyarbakır, Urfa, Batman, Mardin, Van, Kars, Siirt, Şırnak, Hakkari, Muş ve Bingöl’de yapılan araştırmada görüşmecilere ilk olarak, "Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu yöneltildi.
Katılımcıların yüzde 33,5’i Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesini "siyasi iradeye darbe", yüzde 28,3’ü AKP-MHP İttifakının siyasi tutumu sonucu gerçekleşen bir uygulama", yüzde 22,6’sı "yasal sürecin zorunlu bir sonucu", yüzde 15,1’i ise "yasal süreç tamamlanmadan gerçekleşen bir uygulama" olarak değerlendirdi.
AKP’ye oy verdiğini belirten katılımcıların yüzde 54’ü Gergerlioğlu’un vekilliğinin düşürülmesini "yasal sürecin zorunlu bir sonucu" olarak görürken; CHP’ye oy verdiğini belirten katılımcıların yüzde 36,4’ü ise "siyasi iradeye darbe" dedi. HDP’ye oy verdiğini belirten görüşmecilerin yüzde 43,1’i aynı soruya "siyasi iradeye darbe" yanıtını verdi.
MHP’ye oy verdiğini belirten katılımcıların yüzde 63’ü de "yasal sürecin zorunlu bir sonucu" olarak gördüğünü söyledi. İYİ Parti’ye oy verdiğini belirten katılımcıların yüzde 40,5’i "siyasi iradeye darbe", Saadet Partisi’ne oy verdiğini belirten katılımcıların yüzde 50’si "yasal Sürecin zorunlu bir sonucu" cevabını verdi.
KAPATMA DAVASI: YÜZDE 71,8 'OLUMSUZ' BAKIYOR
"HDP’ye açılan kapatma davasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna yanıt veren katılımcıların yüzde 71,8'i 'olumsuz', yüzde 12,3’ü 'olumlu' bulduğunu söyledi.
Kapatma davasını olumsuz bulanların yüzde 30’u AKP’ye, yüzde 67,3’ü CHP’ye, yüzde 94,6’sı HDP’ye, yüzde 18,5’i MHP’ye , yüzde 25’i HÜDA-PAR’a, yüzde 59,4’ü İYİ PARTİ’ye, yüzde 50’si SAADET Partisi’ne oy verdiğini söyledi.
HDP'nin kapatılmasının "birinci" olası sonuçlarına yönelik soruya da yanıt veren görüşmecilerin yüzde 36,8’i "Türkiye demokrasisi yara alır" dedi.
Yüzde 13,1’i "Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarla çözülme olanağı darbe alır", yüzde 12,8’i "Türkiye’de gerilim ortamını arttırır", yüzde 11,5’i "Kürtlerde duygusal kırılma derinleşir", yüzde 9,1’i de "Kürtlerin siyasal temsil alanı zayıflar" şeklinde yanıt verdi.
Katılımcıların diğer sorulara verdiği yanıtlar ve oranlar ise şöyle: