Sulama Birliği Malatya'da üreticileri mağdur etti: Kat kat fazla sulama ücreti ödediler
Malatya'da depremlerden olumsuz etkilenen üreticileri bu kez de Akçadağ Sulama Birliği mağdur etti. Sulama ücretlerinin fazla alındığını söyleyen üreticiler, Birliği protesto etmek için eylem yaptı.
Yusuf DURDU
MALATYA - Malatya'da 6 Şubat depremlerinin ardından birçok sorunla başbaşa kalan üreticiler, Akçadağ Sulama Birliği'nin kendilerinden fazla sulama ücreti aldıklarını, bu yüzden mağdur olduklarını söyledi.
BAHÇELERİN BİRÇOĞU KURUMA RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA
Tarım ve Orman Bakanlığını her sene bir sonraki senenin sulama suyu ücretlerini belirleyerek kendilerine tebliğ ettiğini anlatan Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Kınay, “2022 yılında 23 Kasım’da yayınlanan tebliğe göre 2023 yılında 9. bölgenin sulaması meyve ağaçları ve pancar için 50 TL. Tarım ve Orman Bakanlığı bu ücreti 50 TL olarak belirtirken, sulama birliği 230 TL olarak uyguladı. 6 Şubat depremlerinden dolayı herkes mağdur. Ürün alınamadığı gibi bir sonraki ürün de riske girdi. Bahçelerin birçoğu kuruma riskiyle karşı karşıya geldi. Dört beş kat fazla ücret talep edilerek, çiftçi mağdur edildi" dedi.
'TEBLİĞNAMEDE YAZMAYAN HİÇBİR ŞEY UYGULAMAMAZ'
Sulama Birliği'nin kanal üstü ve kanal altı ayrımıyla farklı bir ücretlendirme yaptığına dikkat çeken Kınay, "Kanal altında cazibeli yerde kalan üreticiler 230 TL olarak uygulanan ücretin 115 TL'sini ödedi. Ancak kanal üstü olan yerlerde hiçbir indirim uygulanmadı. Kaldı ki bu destek Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) bakılarak yapılıyor. Kanal altı ya da kanal üstü diye bir ayrım yok. Uygulama tebliğinde yazmayan hiçbir şey uygulanamaz" diye konuştu.
'DEVLETİN VERDİĞİ DESTEK HALKIN ELİNDEN ALINIYOR'
Üreticinin girdi maliyetleri ve yüksek enflasyonla boğuştuğunu dile getiren Kınay, "Akçadağ Sulama Birliği kanal altı yerlerde 50 TL olan sulama ücretini 230 TL, kanal üstü yerlerde de yine 50 TL olan, cezalı olsa bile 100 TL olması gerekirken 460 TL olarak tahsil etti. Üretici girdi maliyetlerinin yanı sıra yüksek enflasyonla karşı karşıya. Gübre ve ilaç fiyatları üç, dört kat arttı. Devletin sulama için verdiği destek de sulama birliği eliyle halkın elinden alınıyor. Bunu protesto ediyoruz ve bu şekilde uygulanmasına da karşı çıkacağız" dedi.
'ÇIKARILAN MEBLAĞLARI ÖDEME ŞANSIMIZ YOK'
Üretici Aynur Esen ise "Sıkıntımız oldukça büyük çünkü bütün giderleri kendi cebimizden karşılıyoruz. Sulamaya iki kat ücret ödüyoruz. Kanal altındaki üreticiler 230 TL öderken biz kanal üstünde 460 TL ödeme yapıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yüzde 50 indirimine rağmen bize bu indirim yapılmadı. Elektrik parası ödeyip, harcamaları da kendi cebimizden karşılıyoruz. Sulama Birliği ya da Devlet Su İşleriyle (DSİ) görüştüğümüz zaman 2018 yılında yayınlanan ve altı doldurulmamış bir maddeyle bizden her şeyin çift katı ücret alınıyor, arkasından indirim de yapılmıyor. Çıkarılan meblağlar oldukça yüksek ve ödeme şansımız da yok" diye konuştu.
'SULAMADA KAPALI SİSTEME GEÇİLSİN'
Acilen çözüm beklediklerini dile getiren Esen şöyle devam etti:
"Su geç verilince ağaçlarımızın ürün verip vermeyeceğini bilmiyoruz. Dolayısıyla bu paraları nasıl ödeyeceğiz? Biz hem indirimin uygulanmasını hem de sulamada kapalı sisteme geçilmesini istiyoruz. Bu büyük oranda bizim sorunumuzun da çözümü olacak. Her defasında Sulama Birliğinin 'Suyumuz yetmiyor, size veremiyoruz. Bu sebeple de çift katı ücret alıyoruz' demesi bizi yıldırıyor. Çünkü daha çok sulama döneminin dışında sular akıtılıyor. Bu nedenle acilen çözüm üretilmesini bekliyoruz."
'AKLA ZİYAN BİR DURUM'
Üretici Seyit Göçmen ise "Eğer devlet kendi bütçesinden şebeke kurup, elektrik getirseydi veya kapalı sistem yapsaydı bir mantığı olabilirdi ama bütün giderleri biz karşılıyoruz. Elektrik parası veriyoruz ve su bazı yerlerde gereksiz olarak harcanırken biz fıskiye ile sulama yapıyoruz, suyu idareli kullanıyoruz. Buna rağmen bize avantaj sağlanmaması akla ziyan bir durum" dedi.
Malatya Barosu'ndan 'konteyner adliye' eylemi: 'Bu çileye son verin'
Malatya'da depremzede esnafa tahliye şoku: İki farklı hasar raporu var
Malatya Çevre Platformu’ndan eylem: 'Depremden ölmedik asbestten ölmek istemiyoruz'