Suriye ordusunun Menbic ve Kobane'de girişi neden gecikiyor?
Türkiye'nin Kuzey Suriye'de başlattığı harekatın 5. gününde Suriye Demokratik Güçleri ile Şam yönetiminin Rusya'nın arabuluculuğunda anlaşmaya vardığı bildirildi.
Buna göre Türkiye-Suriye sınır hattı boyunca Suriye Demokratik Güçleri ve Suriye ordusu ortak hareket edecek ancak Kürtlerin kontrolündeki şehirlerin merkezine şimdilik girilmeyecek.
Anlaşmadan dolayı Türkiye'nin henüz müdahalede bulunmadığı ancak müdahale planları içerisinde yer alan SDG'nin kontrolündeki Menbic ve Kobane'deki durumun ne olacağı merak konusu oldu.
SDG ile Şam yönetiminin anlaşması kapsamında Suriye ordusunun Menbic ve Kobane'ye gireceği yetkililer tarafından açıklanmıştı. Ancak şu ana kadar Suriye ordusu daha güneyde yer alan Tabka ve Ayn İsa gibi bölgelere girdiği halde Kobane ve Menbic'ten herhangi bir askeri adım haberi gelmedi.
Bu da akıllara Suriye ordusunun Kobane'ye girişinin Rusya ya da ABD tarafından engellendiği düşüncesini getirdi. "BBC'ye konuşan kaynaklar, Kobane'ye ilerleyişin şimdilik Rusya tarafından geciktirildiğini söyledi. Suriye ordusunun Kobani'ye intikalinin geciktirilmesi konusunda Kürt tarafında "Rusya, acaba Türkiye'ye bu alanla ilgili söz mü verdi" sorusu gündemde."
TEVDEM Sözcüsü Aldar Xelîl de "Biz Rusya ile anlaştık ancak acaba Amerika ve Koalisyon güçleri bu duruma evet der mi?" diyerek Kobanie'deki durumla ilgili son kararın bu güçlerin tutumuna bağlı olduğuna da işaret etmiş oldu.
Gazeteci Fehim Taştekin de Kobane ve Mınbic'teki durumla ilgili BBC'ye yazdı Taştekin yazısı özetle şöyle:
"...Menbic'de de hem Suriye ordusu hem Türk ordusunun bekleyişi sürüyor. Suriye ordusu Secur nehri hattına intikal ederken bölgede bulunan Türkiye destekli grupların da ani hamle yapma ihtimali dışlanmıyor.
Deyr el Zor ve petrol tesislerinin devriyle ilgili de henüz bir mutabakat yok. Bu konuda da müzakereler devam edecek.
Afrin ve İdlib nasıl etkilenir?
Kuzey sınırlarının güvenceye alınması sonrasında siyasi alandaki müzakerelerin gidişatına bağlı olarak Suriye ordusu ile SDG'nin birlikte Afrin ve İdlib'e yönelik operasyonlar planlaması öngörülüyor. Kürt kaynaklar, Suriye yönetiminin daha önce bunu teklif ettiğini ama özerklikle ilgili tarafların pozisyonları esnemediği için gündemden düştüğünü söylüyor.
Türk ordusu ile birlikte hareket eden Suriyeli milisler
Afrin'de Zeytin Dalı Harekatı'nı önlemek için Rusya'nın arabuluculuğu ile yapılan müzakerelerde Suriye yönetimi, Halk Koruma Birlikleri'nin (YPG) feshi dahil tam ağır koşullar ileri sürünce Kürtler kabul etmemişti. Daha sonra Kürtler, Suriye ordusunu davet ettiklerinde Rusya, "Artık çok geç" diyerek Türkiye'ye yol vermişti.
Suriye yönetimi ile Kürtler arasında karşılıklı ciddi güven sorunu var. Kürtlerin yüzleştiği zor durum karşısında eli güçlenen Suriye yönetimi, sahaya intikal etme fırsatını bulurken kritik konularda açık ve net taahhütlerde bulunmak istemiyor. Anlaşmadaki boşluklar ve belirsizlikler de bundan kaynaklanıyor. Rusya da Türkiye farklı alanlarda yürüttüğü ortaklıklar nedeniyle Suriye yönetiminin Kürtlerle ilgili tek taraflı tasarruflarda bulunmasından yana değil." (HABER MERKEZİ)
(Grafik: BBC Türkçe)