Taksim'i bir de böyle dolaşın: Dijital 'Özgürlük Turu', yasaklı protestoları gezdiriyor

Taksim'i bir de böyle dolaşın: Dijital 'Özgürlük Turu', yasaklı protestoları gezdiriyor
Türkiye'de barışçıl protesto hakkının en çok yasaklandığı yerlerden biri olan Taksim -Tünel hattındaki eylemler için 'dijital tur' oluşturuldu. Af Örgütü, İstiklal Caddesi boyunca yakın tarihte yasaklanan protestoların haritasını çıkardı.

Artı Gerçek - Uluslararası Af Örgütü, Anayasa'da korunan özgür ve barışçıl toplanma hakkının Türkiye'de en çok ihlal edildiği yerlerden biri olan Taksim Meydanı-Tünel Meydanı hattı için dijital bir 'Protesto Turu' geliştirdi. Proje çerçevesinde, 'Taksim Özgürlük Turu' adlı internet sitesi üzerinden veya sokaklara yerleştirilen QR kodlarıyla, bölgenin yakın tarihte sahne olduğu protesto yasakları arasında tura çıkılabiliyor.

collage-maker-25-aug-2023-11-44-am-7745.jpg

HANGİ EYLEMLER ARASINDA TUR ATILABİLİYOR?

Turda, Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'ndan Tünel Meydanı'na uzanan hatta, 1977 1 Mayısı, 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşleri, Onur Yürüyüşleri, Cumartesi Anneleri/İnsanları eylemleri, Hande Kader protestosu, Soma katliamı eylemleri, Metin Lokumcu protestosu, Sansüre Karşı Yürüyüş ve Başörtülü Öğrenci eylemleri gibi yasaklanan protestolar arasında 'gezilebiliyor'.

taksim7.jpg

MURAT BAŞOL ÇİZDİ

İstiklal Caddesi'nin eylem yasakları tarihinin dijital hafızası niteliğindeki gezide, protestolar Murat Başol’un çizimleriyle hatırlatılıyor. Site, Türkçe ve İngilizce olarak kullanılabiliyor.

taksim9.jpg

'HAK TALEPLERİNİN SAHNESİ OLMA ÖZELLİĞİ UNUTTURULMAYA ÇALIŞILIYOR'

Uluslararası Af Örgütü Kampanya Koordinatörü Damla Uğantaş, kuruluşun küresel ana kampanyasının barışçıl toplanma özgürlüğü ve protesto hakkı olarak belirlendiğine dikkat çekerek, "Taksim onlarca yıl boyunca hak taleplerinin yüksek sesle dile getirildiği ve Türkiye’nin yakın dönem hafızasında da çok önemli bir yer tutan bir alan. Ancak, barışçıl protestoların kriminalize edilmesi çabasına paralel olarak Taksim’in bu özelliği de unutturulmaya çalışılıyor" dedi.

taksim1.jpg

'AYNI GÜN İÇİNDE TAMAMEN BARIŞÇIL İKİ-ÜÇ FARKLI EYLEM YAPILIRDI'

"Taksim’de yaşananlar, Türkiye’de barışçıl protesto hakkına yönelik kısıtlamaların en sembolik örneğidir" ifadelerini kullanan Uğantaş, şöyle devam etti:

"Taksim’de aynı gün iki-üç farklı eylemin gerçekleştirildiği dönemlere tanıklık ettik. Hükümetin söylemlerinin aksine bu protestolar kamu güvenliğini de hiçbir şekilde riske atmadı, tamamen barışçıl olarak ve hiçbir sorun yaşanmadan gerçekleştirildi."

taksim10.jpg

'HAK TALEPLERİ GÖRÜNÜR OLMALI'

Uğantaş, Af Örgütü’nün yürüttüğü “Taksim'de protesto yasağına son verilsin!” kampanyasını da hatırlatarak, Taksim’in yeniden barışçıl protestolara açılması ve hak taleplerinin görünür olması çağrısını yineledi.

taksim12.jpg

"Taksim Özgürlük Turu" sitesinde de, barışçıl protestonun temel bir hak olduğunun altı çizilirken, "Barışçıl protesto hakkının ihlal edilmesinin, protestolara neden olan tüm hak ihlallerinin de artmasına veya görünmez olmasına sebebiyet verebileceği; hesap verebilirlik ve adalet arayışlarını engelleyebileceği” vurgusu yapıldı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar