Tarım işçisi çocuklara çadırda Kuran kursu: 'Çocukların eğitimi için yaz okulları kurulmalı'
Mehmet MENEKŞE
AMASYA - Amasya'da müftülük tarım işçisi çocuklar için çadır Kuran kursu açtı. Ancak yılın büyük bölümünü aileleriyle birlikte tarlalarda geçiren çocuklar eğitimden mahrum. Artı Gerçek'e konuşan CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz ve Eğitim Sen Amasya Şube Başkanı Mustafa Ölgün, çocukların eğitimlerini tamamlamaları için yaz okulları kurulması gerektiği vurguladı.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre dünya genelinde 160 milyon çocuk işçinin yüzde 70'i tarım işlerinde çalışıyor. Türkiye'de en az 720 bin çocuk işçi var. Ve çocuk işçilerin yüzde 30'u tarımda çalışıyor. Mevsimlik tarım işçisi çocuklar başta eğitim ve sağlık olmak üzere birçok haktan mahrum.
ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ YARIM KALIYOR
Tarım işçileri yaz aylarıyla birlikte Amasya'ya geldi ve Kızılca, Oluz, Aksular köyleri yakınlarına çadır kurdu. Çadırlarda tuvalet, banyo, temiz su bulunmuyor. Aileler mart ayından itibaren mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmaya başlıyor ve kasım-aralık aylarında evlerine geri dönüyor. Sekiz ay aileleriyle birlikte çalışan çocukların eğitimi yarım kalıyor. Çocukların çok azı eğitimini tamamlayabiliyor. Aileler, "Çocuklarımız bizimle gelmek zorunda, bırakacak yer yok. Biz okuyamadık, çocuklarımızı da okutamıyoruz" diyor.
'ÖĞRETMEN OLMAK İSTİYORUM'
Urfa’nın Çukurdaruç Köyünden Amasya’ya tarım işçisi olarak gelen Ahmet Yıldız sekizinci sınıf öğrencisi. Yedinci sınıf öğrencisi Hatice Kaya, "Mart ayının sonunda okuldan ayrılıp, ailemle buraya geldim. Tarlada birlikte çalışıyoruz. Ben öğretmen olmak istiyorum" diyor. Hatice Kaya, ortaokuldan sonra eğitimine devam edememiş, şimdi çadırda kardeşlerine bakıyor.
11'inci sınıf öğrencisi Serap Dağ okul bittikten sonra ailesinin yanına gelmiş. Dağ, "Okulda başarılı olduğum için ailem okumam için Urfa’da bırakıyor. Okullar kapandıktan sonra ailemin yanına geliyorum. Avukat olmak istiyorum" diyor.
ÇADIRDA KURAN KURSU
Amasya Müftülüğü tarım işçilerinin çadır kurduğu alana Kuran Kursu açmış. Müftülüğün görevlendirdiği eğitmenler öğlene kadar çocuklara çadırda Kuran kursu ve dini eğitim veriyor. Çocuklar çadırlarını kendileri temizliyor, ilahi okuyup, Kuran öğrenmeye çalışıyorlar.
'YAZ OKULLARI KURULMALI'
Tarım işçisi ailelerin çocuklarını için ilk önce eğitim olanağı sağlanması gerektiğini vurgulayan CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, "Tarım işçileri için suyu, elektriği olan, güvenli, temiz yaşam alanları kurulmalı. Çocuklar yılın dört ayı okula gidemiyor. Bu çocukların her şeyden önce eğitime, bilgiye ihtiyaçları var. Türkiye genelinde on binlerce çocuk tarım işçisi olarak çalışırken eğitimden kopmak zorunda kalıyor. Kız çocukları ilkokulu, erkek çocuklar da genelde ortaokulu bitirmeden okuldan ayrılıyorlar. Çocukların tarlada çalışmak yerine okula gitmeleri sağlanmalı. Çocuklar için yaz aylarında gidebilecekleri yaz okulları kurulmalı ve eğitimlerine devam etmeleri sağlanmalı. Ailelerine eğitim desteği verilmeli" diye konuştu.
'ÇOCUKLAR OKULLARDA OLMALI'
Eğitim Sen Amasya Şube Başkanı Mustafa Ölgün de "Çocuklarımız öğrenim gördükleri okullardan 4-5 ay gibi uzun süreler kopartılarak mevsimlik tarım işçisi olarak çalıştırılıyor. Yasaları uygulamakla yükümlü olan mülkü amirler, kolluk kuvvetleri, ilgili müdürlükler bu duruma seyirci kalıyorlar. Okullarımızda olması gereken çocuklarımızın tarlalarda kölelik koşullarında çalıştırılmasına seyirci kalıyorlar. Amasya’da onca eğitim çalışanı, gönüllüsü ve imkanı varken okul açmayıp Diyanet eliyle çadır Kuran kursları açıyorlar. Eğitim-Sen olarak çocuk işçiliği suçtur diyerek tüm mülki amirleri yasaları uygulamaya davet ediyoruz. Yapılan suçtur ve kutsallarla örtülemeyecek kadar da kara bir lekedir" dedi. (HABER MERKEZİ)
Antep’te gölete giren Suriyeli çocuk tarım işçisi boğuldu
DEM Parti: Türkiye'de her beş çocuktan biri işçileştiriliyor
Urfa'da iş cinayeti: 15 yaşındaki çocuk işçi Abdullah öldü, aile hastaneyi suçladı