Tavlaşoğlu'ndan Erzurum için deprem uyarısı: Kentsel dönüşüm hızlandırılmalı

Tavlaşoğlu'ndan Erzurum için deprem uyarısı: Kentsel dönüşüm hızlandırılmalı
Jeoloji Mühendisleri Odası Erzurum Temsilcisi Eyüp Tavlaşoğlu, Maraş depremlerinin ardından yer kabuğunda ciddi değişmelerin yaşandığına dikkat çekti. Artçıların binaları yorduğunu söyleyen Tavlaşoğlu, kentsel dönüşümün hızlandırılması çağrısı yaptı.

Emrullah BAYRAK


ERZURUM - Maraş depremlerinin ardından Türkiye'nin fay hattı haritası yeniden hazırlanıyor. Artı Gerçek'e konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Erzurum Temsilcisi Eyüp Tavlaşoğlu, Erzurum'da kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini vurguladı. Kentte bazı bölgelerde yeraltı su seviyesinin yüksek olduğuna dikkat çeken Tavlaşoğlu, buralarda daha az katlı binalar yapılması gerektiğini dile getirdi.

Maden ve Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'ne bağlı jeologlar, Kuzeydoğu Anadolu Fay Hattı'nı inceleyip fay haritaları güncelleniyor. Erzurum'daki Pasinler ve Karayazı Fayları da araştırılıyor. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Erzurum Temsilcisi Eyüp Tavlaşoğlu, Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.8 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından yer kabuğunda ciddi değişmelerin yaşandığına dikkat çekti.

'ARTÇI DEPREMLER HASARLI BİNALARI DAHA DA YORUYOR'

Depremin ardından artçı sarsıntıların binaları daha da yorduğunu vurgulayan Tavlaşoğlu, "Her deprem, deprem geçirmiş bölgelerdeki binaları biraz daha sallıyor. Özellikle demirle betonun her salınımında ayrılmasına neden oluyor. Binalar yoruluyor, beton yoruluyor. Yorulan binalar daha küçük depremlerde yıkılabilecek bir aşamaya geliyor. Özellikle yaşlı binalar daha küçük depremlerde bile yıkılabiliyor" dedi.

'KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZLANDIRILMALI'

Kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini dile getiren Tavlaşoğlu, şöyle konuştu.

"Özellikle bulunduğumuz bölgedeki kentsel dönüşümün hızlandırılması konusunda belediyelere çok büyük görev düşüyor. Marmara'da bir deprem olacağını hepimiz söylüyoruz ama bunun ne zaman ne büyüklükte meydana geleceğini bilmiyoruz. Yapılması gereken yaşlı, yorgun, eski binaları bir an önce kentsel dönüşüme almaktır. İstanbul bölgesinde yapılan çalışmaların Doğu Anadolu Bölgesi'nde de yapılması gerekiyor. Bazı yerlerde kentsel dönüşüm çalışmaları var ama ne kadar çok ve ne kadar çabuk kentsel dönüşüm yapabilirsek depremi o kadar az can kaybı ve hasarla atlatırız."

'ŞEHRİN EN SAĞLAM BÖLGESİ DAĞ VE ŞEHİTLER MAHALLELERİ'

Erzurum'da bazı bölgelerde yeraltı su seviyesinin yüksek olduğunu dile getiren Tavlaşoğlu, şöyle devam etti:

"Bazı bölgelerimizde yeraltı su seviyesi daha yüksek. Buralarda daha az katlı binaların yapılması gerekiyor. Dadaşkent'in belli bölgelerinde özellikle az katlı binaların yapılmasının tercih edilmesi lazım. Yıldızkent'e, Palandöken Dağı'na doğru gittikçe yeraltı su seviyesi daha aşağılarda olduğu için buralarda zeminle ilgili bir problem yok. Şehrin en sağlam bölgesi, Dağ Mahallesi ve Şehitler Mahallesi'nin olduğu bölgedir. Ama sadece zeminin sağlam olması yetmiyor. Zemin etüdünün çok sağlam yapılması lazım. Özellikle kullanılacak demir ve beton aksamına dikkat etmek gerekiyor." (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar