TBMM Başkanı’ndan Gergerlioğlu açıklaması: AYM sonucunu bekleme mecburiyeti yok
Hakkındaki hapis cezası onanan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadın milletvekilleri ve Meclis'teki kadın personel ile kahvaltıda bir araya geldi.
Program çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şentop, hakkındaki 2 yıl 6 yıllık hapis cezası onanan ve Anayasa Mahkemesi’ne başvuran HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ile ilgili dosyanın henüz Meclis'e ulaşmadığını söyledi. Şentop, "Bunun ulaşması için mahkemeden usulüne uygun olarak gelmesi gerekiyor. Ondan sonra bir değerlendirme yapılacaktır" dedi.
‘AYM SÜRECİ HÜKMÜN KESİNLEŞMESİNİ ENGELLEYEN BİR DURUM DEĞİL’
AYM’nin Enis Berberoğlu kararı hatırlatılarak, "AYM sürecini bekleyecek misiniz?" sorusuna ise Şentop, şöyle yanıt verdi:
"Malumunuz Anayasa’da kesin hükmün genel kurula bildirilmesiyle milletvekilliği düşer diyor. AYM süreci hükmün kesinleşmesini engelleyen bir durum değil. Bu tartışmaları daha önce de yaşadık. AYM’deki bireysel başvurunun doğrudan bir etkisi, kesin hükme yok. Nitekim AYM iki karar verdi. İkinci kararda daha vurgulu bir şekilde yerel mahkemeden kesin hükmün ortadan kaldırılmasını istiyor. Kesin hükmü kaldırma yetkisi AYM’de olsa bunu İstanbul'daki 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nden istemez. Demek ki AYM bireysel başvuruda bunu kaldıramıyor. Bunu kaldırma yetkisi adli yargı içerisinde mahkemeler ait. Dolayısıyla Anayasaya göre bireysel başvurunun sonucunu beklemek mecburiyeti yok. Henüz karar gelmedi onunla ilgili değerlendirmeyi daha sonra yapacağız."
YENİ FEZLEKELER: SUÇ İTHATMLARI BAKIMINDAN ÜZÜNTÜ VERİCİ
TBMM Başkanı, Meclis’e gönderilen fezlekeler konusunda ise Karma Komisyondaki fezlekelerin komisyona yeni gitmediğini, uzun zamandır olduğunu belirterek, "Her dönem olmuştur. Bu dönem biraz hem sayıca fazla hem de suç ithamları bakımından, kategoriler bakımından da biraz üzüntü verici bir tablo var ama bu konuda bir şey yapılıp yapılmayacağı konusunda benim bir karar verme yetkim yok. Bu konuda karar yetkisi Karma Komisyonda. Mutlaka bir değerlendirme yapılacaktır" dedi.
‘HÜKÜMET SİSTEMİ DEĞİŞİKLİĞİ DE ANCAK ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İLE OLABİLİR’
Şentop, yeni Anayasa çalışması konusunda ise "Bütün partilerin yeni Anayasa'nın yapılmasına yönelik samimi yaklaşımları, irade beyanları olsun diye bekliyorum. Bu konuda bir adım atmak için buna gerek var bence" diye konuştu. Bazı siyasi partilerin parlamenter sisteme dönülmesini istediğini hatırlatan Şentop, hükümet sistemi değişikliğinin ancak Anayasa değişikliğiyle olabileceğini, bu tartışmaların, adı konulmasa da bir Anayasa tartışması olduğunu söyledi.
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ: BİLİNÇLENME DAHA ETKİLİ
Şentop, "Meclis'te bu konuda samimi bir kararlılık olursa bütün siyasi partilerimizde, Türkiye'nin yeni anayasa yapabileceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.
İstanbul Sözleşmesi'yle ilgili değerlendirmesi de sorulan TBMM Başkanı Şentop, "Hukuk kurallarıyla ilgili, uluslararası sözleşmeler de dahil, yapılan kanun düzenlemeleri de dahil; hukuk, bazı olayları bütünüyle ortadan kaldırıcı, engelleyici bir güç, imkân içermiyor. Hukuk kuralları doğru uygulandığı takdirde, toplumsal, kültürel desteklerle beraber ancak etkili bir sonuç ortaya çıkartabiliyor. Benim kanaatim Türkiye'deki düzenlemeler büyük ölçüde, ufak tefek belki birkaç adım daha atılabilir ama büyük ölçüde kadına karşı şiddeti engelleyebilecek bir hukuki zemin oluşturuyor teorik olarak. Fakat bunların gerek uygulanmasıyla ilgili bir hassasiyet, bir titizlik, bir de ayrıca bu konuda toplumsal bilinçlenme önemli. Bu bakımdan sözleşmeler, kanun hükümleri üzerindeki tartışmaları, sonucun düzeltilmesi bakımından çok faydalı bulmuyorum. Esasen bilinçlenme ve mevcut kuralların uygulanması sonuca çok daha etkili. Bu konuda bir kararlılık ve bilinç lazım."