TEMA Vakfı'nın videosu gündem oldu: Siyanürlü madenciliğin yıkıcı etkileri anlatılıyor

Erzincan'daki altın madeni faciası, TEMA Vakfı'nın siyanürlü madenciliğin yıkıcı sonuçlarını anlattığı videosunu yeniden gündeme getirdi. Videoda, siyanürlü yöntemin yol açtığı devasa doğa tahribatına ve biyoçeşitliliğe etkisi anlatılıyor.

Artı Gerçek - Erzinca İliç'teki Çöpler Madeni'nde dün sata 14.28'de siyanür ve sülfürik asit dağı göçtü. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yaptığı açıklamaya göre, 10 milyon metreküp toprak, 800 metre boyunca aktı. Dokuz işçi ise tonlarca toprağın altında kaldı.

İliçteki facia, TEMA Vakfı'nın, siyanürlü yöntemle altın madenciliğinin yıkıcı sonuçlarını anlattığı videosunu yeniden gündeme getirdi.

TEMA Vakfı, İliç'teki facia nedeniyle söz konusu videoyu tekrar yayınladı. Vakfın açıklamasında, şu uyarılar tekrarlandı:

"Altın, gümüş gibi metalik madencilik faaliyetleri, arama, işletme ve faaliyet sonlandırma gibi birçok sürecin her aşamasında;

- Hektarlarca büyüklükte arazi tahribatlarına,

- Yüksek miktarda su tüketmesi nedeniyle su varlıklarımız üzerinde baskıya,

- Kullanılan siyanür ve sülfürik asit gibi kimyasallar nedeniyle kirliliğe ve canlı yaşamında tehdide,

Ormanların ve meraların zarar görmesine,

Tarımsal üretim üzerinde olumsuz etkilere ve Biyolojik çeşitliliğin azalmasına neden oluyor.

Altın madeni sahalarının rehabilite edilerek eski haline getirilmesinin mümkün olmadığı ise tüm dünyaca kabul edilmiş bir gerçek.

Altın madenciliğinin nasıl yapıldığını anlatan videomuzu sizlerle tekrar paylaşıyor, doğal varlıklarımızı ve gıda güvenliğimizi korumak için yaşamsal öneme sahip alanların kanunlarla metalik madencilik faaliyetlerine kapatılması talebimizi yineliyoruz." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar