'Temmuz ayında 60 gazeteci mahkemeye çıktı: Siyasiler için yeni yargı paketi çıkarılmalı'
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 60 gazetecinin hakim karşısına çıkarıldığını açıkladı. 'Meclis siyasiler için yeni yargı paketi çıkarmalı' dedi
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Temmuz ayında 60 gazetecinin hakim karşısına çıktığını açıkladı.
Gazeteci milletvekili Çakırözer'in hazırladığı Basın Özgürlüğü Raporu’na göre, 60 gazeteci hakim karşısına çıktı. 2 gazeteciye 22 yıl 3 ay hapis cezası istendi.
'MECLİS SİYASİ TÜTUKLULAR İÇİN YENİ YARGI PAKETİ ÇIKARMALI'
İnfaz yasası kapsamından yararlandırılmayan gazteciler için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğinin altını çizen Çakırözer, "Gazetecilere yönelik soruşturmalar, cezalar her geçen ay giderek ağırlaşıyor. Türkiye’de aralarında Müyesser Yıldız, Barış Pehlivan, Murat Ağırel, Hülya Kılınç, Ahmet Altan’ın da olduğu onlarca gazeteci Bayrama cezaevinde girmek zorunda bırakıldı. Bu Türkiye tablosunu değiştirmeliyiz. Bayramlar hepimiz için kucaklaşma, sevgiyi paylaşma, bir arada olma günleridir. Haberi, yazısı, eleştirisi nedeniyle haksız, hukuksuzaylarca yıllarca cezaevinde tutulan gazeteciler, siyasetçiler ve hak savunucuları kısacası düşünce suçluları artık özgür kalmalı. Meclis siyasi tutuklular için en kısa süre içinde yeni bir yargı paketi çıkarmalı" dedi.
YAYIN DURDURMA, GAZETECİLERE SALDIRI, SORUŞTURMA...
Çakırözer'in raporunda Temmuz ayında öne çıkan başlıklar ise şu şekilde:
MİT mensubunun cenaze törenini haberleştirdikleri gerekçesiyle tutuklu Barış Pehlivan, Murat Ağırel ve Hülya Kılınç’ın tutukluluğuna yapılan itiraz reddedildi. 1 gazeteci hakkında suç duyurusunda bulunuldu, 3 gazeteci hakkında soruşturma açıldı. 2 gazeteci gözaltına alındı, 3 gazeteci saldırıya uğradı.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Temmuz ayında TELE 1 ve Halk TV’ye 5’er gün yayın durdurma cezası verdi. RTÜK üyeleri İlhan Taşçı ve Okan Konuralp’in mahkemelere yaptıkları itirazlar üzerine cezaların yürütmesi durduruldu.
Önceki aylarda Cumhuriyet, Birgün, Sözcü gibi gazetelere ilan ambargosu uygulayan Basın İlan Kurumu Temmuz ayında da "CHP’li Özel’den Altun’a izinsiz inşaat tepkisi" başlıklı haber gerekçesiyle Evrensel gazetesine 5 günlük ilan kesme cezası verdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhuriyet gazetesinde aynı konu ile ilgili yayınlanan üç haber nedeniyle de gazete aleyhinde 250 bin liralık tazminat davası açtı.
Tunceli ve İstanbul’da 3 gazeteci haberleri nedeniyle saldırıya uğrarken, Artı Gerçek yazarı Nurcan Kaya hakkında da sosyal medya paylaşımlarıda gerekçe gösterilerek soruşturma açıldı. Artı TV Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş da Meclis önünde baro başkanlarının eylemini takip ettiği sırada gözaltına alındı. (ANKA)