Tepki gösteriliyordu: Talim ve Terbiye Kurulu yeni müfredatı onayladı

Tepki gösteriliyordu: Talim ve Terbiye Kurulu yeni müfredatı onayladı
Eğitim sendikalarının taslağı üzerinden “dinselleşmenin son halkası" olarak değerlendirip tepki gösterdiği yeni eğitim müfredat, Talim ve Terbiye Kurulu onayından geçti. Tartışmalı müfredata makam onayının ardından online erişilebilecek.

Artı Gerçek - Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad Demirli, tekrar görüşülen yeni müfredatın Talim ve Terbiye Kurulu onayından geçtiğini duyurdu.

"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adıyla 26 Nisan-10 Mayıs arasında askıya çıkarılan taslağa bu sürede 67 bin 284 görüş geldi. Görüş ve önerilerin yüzde 58'i öğretmenlere ait.

Demirli AA'ya yaptığı açıklamada askı sürecinin tamamlanmasıyla bildirilen görüş ve önerilerin nasıl değerlendirildiği konusunda şunları söyledi:

"Yeni müfredat taslağı hakkında iletilen tüm görüş-öneriler, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığımızca özenle değerlendirildi. Görüş ve öneriler, askı sürecinde her gün Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı komisyonları ile ilgili genel müdürlüklerle paylaşıldı. Eğitim paydaşlarından gelen 67 bin 284 görüş ve öneri tek tek tasnif edildi. Bu çerçevede öğretim programlarında bazı genel tashihler yapıldı. Görüş ve öneriler, şeffaflık, bilimsellik ve katılımcılık ilkelerinin gereği olarak değerlendirilerek öğretim programlarına yansıtıldı. Yeni müfredata ilişkin 26 dersin Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programları, 16-22 Mayıs'ta Kurul gündemine alınarak görüşüldü. Tekrar görüşülen yeni müfredat, Talim ve Terbiye Kurulu onayından geçti."

Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim döneminden itibaren okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve lise 9. sınıftan başlamak üzere kademeli şekilde uygulanacak.

Talim ve Terbiye Kurulunca onaylanan yeni öğretim programlarına, makam onayının ardından Bakanlığın internet sitesi üzerinden erişilebilecek.

TASLAK TEPKİ ÇEKMİŞTİ, NELER YER ALIYORDU?

Eğitim Sen'in “Laik ve bilimsel eğitime büyük meydan okuma” olarak nitelendirdiği taslak, eğitim uzamnalarının da tepkisini çekmişti.

  • Müfredatta "Yüzde 35 oranında seyreltme ve sadeleştirme" yapılacağı açıklanmıştı. Ancak müfredat taslağı tüm sadeleştirmelerin fen, matematik, Türkçe, felsefe, sanat tarihi derslerinde yapılması nedeniyle eleştirildi.
  • Müfredat taslağına göre; din dersleri artırılıyor.
  • Sadece din derslerinin sayısı artırılmıyor, 'Değerler eğitimi' adı altında dini söylemler diğer bütün derslere yayılıyor.
  • Türkçe dersinde anlatım bozukluğu başlığı çıkarıldı
  • Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı’nda 6. Sınıf 3. Ünite olan Canlılarda Sistemler ünitesine “Aile Bütünlüğü ve Mahremiyet değerleri” eklendi.
  • 9. Sınıf Fizik dersinde, Arşimet İlkesi anlatılırken ‘Türkiye’nin geliştirdiği gemi, denizaltı gibi deniz araçları üzerinden kaldırma kuvvetinin uygulamaları hakkında bilgilendirici bir metin’ verileceğinden bahsediliyor.
  • 11. Sınıf Felsefe dersinin Teknoloji ve Hayat başlıklı 2. Ünitesinde öğrencilere teknoloji kaynaklı güvenlik sorunları hakkında tartışma yaptırılacağından bahsediliyor. Ve tartışmada güvenlik sorunlarının millî birlik ve beraberlikteki önemine, ülkenin bağımsızlığını korumadaki değerine vurgu yapılacağı ekleniyor.
  • 12 .sınıf matematiğinden integral çıkarılıyor
  • Evrim Teorisi de öğrencilere okutulmuyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar