Milli Eğitim Bakanı Tekin, 'gerici' diye eleştirilen yeni müfredat taslağını savundu: Çağı yakalamamız için gerekiyor
Artı Gerçek - Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, eğitim sendikalarının "gerici ve tek tipçi" olduğu gerekçesiyle sert tepki gösterdiği, integral gibi analitik becerileri geliştiren kavramların çıkarılması nedeniyle de eleştirilen müfredat taslağını "Çağı yakalamamız için yapmamız gerekiyor" iddiasıyla savundu. Tekin'in, "bilgiye ulaşmanın kolay olduğu dönemde bilgi yüklemeye devam edilmemesi" gerektiğini ileri sürmesi de dikkat çekti.
Milliyet gazetesinden Abdullah Karakuş'a konuşan Bakan Tekin, yeni müfredattan yapılan eksiltmeler ile dini içerikli olduğu gerekçesiyle eleştirilen eklemeler hakkında "Dünya ile karşılaştırdığımızda öğrencilerimizin aşırı bir yükü var. Bilgiye erişmenin zor olduğu dönemde oluşturulan içerikler mümkün olduğunca fazla bilgi yüklemek üzerine oluşmuş" diyerek şu iddiada bulundu:
"Çağ değişti. Bilgiye ulaşmanın kolay olduğu dönemde biz hâlâ bilgi yüklemeye devam edersek o zaman biz çağdaş ülkelerden kopmuş oluruz. Çağı yakalamamız için yapmamız gerekiyor. Onlar revize etmişler. Müfredatı hafifletmişler. Öğrencinin yükünü azaltmışlar. Biz de aynısını yapmak istiyoruz, yükü hafifletmek istiyoruz. Bu dönüşümü mutlaka yapmamız gerekiyor."
Bakan Tekin, "Türkiye Yüzyıl Maarif Modeli” adı verilen müfredat taslağı için gelen görüşlerin değerlendirildiğini, sendikaları ve sivil toplum kuruluşlarını görüşmeye davet ettiklerini savunarak "Askıya çıkış tarihlerini de yorum gelsin siye sürekli erteledik, erteledik. Bizim de kendimize göre bir tarihimiz var. Takvim sıkıştı. Şimdiye kadar hiç görüş bildirmeyenler “süreyi uzatın” diyerek engellemek istiyorlar. Ben bunu engelleme süreci olarak görüyorum" dedi.
NE OLMUŞTU?
Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıkladığı müfredat taslağı, bilimsel içeriklerin azaltılması ve "ahlak" derslerinin artırılması ile sendikalardan siyasi partilere ve TÜSİAD'a uzanan geniş kesimlerin tepkisini çekmişti.
Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Kadem Özbay, Artı Gerçek'e yaptığı açıklamada eğitim sendikalarından görüş ve öneri alınmadan hazırlanan taslağın "bilimsel temellerden uzak, tamamen bir parti programı şeklinde düzenlendiğini" söyledi. "Zaten adından da anlaşılıyor, bu bir model. Hem de ‘maarif’ adı kullanılan Cumhuriyet alerjisi olan bir model. Dolayısıyla bilimsellikten oldukça uzak hazırlanmış bir taslak” diyen Özbay, siyasal İslamcı bir bakış açısı olduğu eleştirisi getirdi: "Biz bu süreçte incelememizi yapacağız ve itirazlarımızı sunacağız. Ama bu bir eğitim modeli olmaktan öte tekkede mürid yetiştirme modelidir."
Eğitim Sen müfredatı, ''Düşünmeyen, sorgulamayan, eleştirmeyen, itiraz etmeyen ve yorumlamayan robot ve ruhsuz nesiller yetiştirmek amacıyla hazırlandı. Mesele bilim ve demokrasi değil, çağdışı 'dava'dır" sözleriyle eleştirdi.
TÜSİAD, "Gerçek beka meselesi olan eğitimde müfredat değişikliği oldubittiye getirilmemeli" uyarısında bulunarak çağdaş eğitim vurgusu yaptı.
"AKP iktidarının çağdışı eğitim manifestosudur" diyen CHP'nin Meclis Grubu Milli Eğitim Bakanlığı'na yürüdü.
DEM Parti Iğdır Milletvekili Yılmaz Hun, taslağın toplumun bütün kesimlerini kapsamadığını vurgulyarak bir an önce geri çekilmesini istedi. Hun, toplumun bütün kesimlerinin yer alacağı kolektif akıl ve perspektif ile çoğulcu, eşitlikçi ve özgürlükçü bir eğitim programı hazırlanması çağrısı yaptı. (HABER MERKEZİ)
MEB'in müfredat taslağına 'anadilde eğitim' vurgusuyla tepki: 'Demokratik, bilimsel ve laik olmalı'
CHP'lilerden Milli Eğitim Bakanlığı önünde 'yeni müfredat' eylemi: 'Bu eğitim modelini reddediyoruz'
Alevi örgütlerinden yeni müfredat tepkisi: Zorunlu din dersinin kaldırılmasını istiyoruz
“Türkiye yüzyılı maarif modelinin” düşündürdükleri
TÜSİAD'dan müfredat uyarısı: Oldu bittiye getirilmemeli, katılmcı bir süreç yürütülmeli
CHP'den yeni müfredat tepkisi: AKP iktidarının çağdışı eğitim manifestosu
İnkılap Tarihi dersinde 'Ermeni Sorunu' ifadesi 'Asılsız Ermeni iddiaları' olarak değiştirildi
MEB’in ‘müfredat taslağına’ tepki: Müfredat parti programı olarak hazırlanmış