‘Terörist barındıran ülke’ kararı

ABD ve İngiltere'nin ‘uçak kabininde elektronik eşya yasağı'nın mesajı açık; bu ülkelerden IŞİD sızabilir ve elektronik eşya ile bomba patlatabilir. ARTI...

‘Terörist barındıran ülke’ kararı

ABD ve İngiltere'nin ‘uçak kabininde elektronik eşya yasağı'nın mesajı açık; bu ülkelerden IŞİD sızabilir ve elektronik eşya ile bomba patlatabilir.

ARTI GERÇEK- Bu ayın 14’ünde "Avrupa Birliği AKP’yi terörist parti ilan edebilir" diye bir yazı yazmıştı yazarımız Ahmet Nesin. Dün ABD ve İngiltere’nin arka arkaya aldığı "Uçak kabininde elektronik eşya yasağı" esasında tam da bu anlama geliyor. Trump yönetimi 8 ülkede 10 şehirden kalkan (Kahire, Amman, Kuveyt, Kazablanka, Doha, Riyad, Cidde, Abu Dabi, Dubai ve İstanbul) ve Amerika’ya giden uçaklarda cep telefonundan büyük elektronik aletlerin bagaja konulması, kabine alınmaması kararı aldı. Bu şehirler içinde Istanbul da bulunuyor.

Bunun üzerine İngiltere’de benzer bir karar alarak Türkiye, Lübnan, Ürdün, Mısır, Tunus ve Suudi Arabistan'dan kalkan uçaklardaki elektronik aletlerin kabine alınmayacağını dile getirdi. İngiliz yetkililer kararı Sivil Havacılık Güvenliği’ne ilişkin olarak aldıklarını açıkladılar. ABD Dışişleri bakanlığı geçici sözcüsü Mark Toner ise "Bu karar, belirtilen hava alanlarından güçlü terör tehditlerinin ticari uçaklara sızacağı tehlikesi sonucu alınmıştır" dedi.

İki ülkenin de ne demek istediği çok açık; bu ülke yolcuları arasında IŞİD mensuplarının sızabileceği ve elektronik eşyayla bomba patlatabileceklerini varsayıyorlar. Bu da Türkiye’yi terörist ülke konumuna sokmasa da ‘terörist barındıran ülke’ konumuna sokuyor. O zaman akla yine aynı yazının sonundaki paragraf geliyor. Erdoğan bu tümceyi hangi başbakana söyledi: "Siz, bir Avrupa ülkesi başbakanına ikili görüşmenizde "Sizin ülkenize, Avrupa’ya gelişigüzel Suriyelileri göndermeyeceğim, IŞİD’lileri seçip, onları göndereceğim"…

ABD ve İngiltere’nin aldığı bu karar Türkiye’yi sadece oradan kalkan uçaklar anlamında etkilemeyecek, transit havaalanı olması nedeniyle de çok etkileyecek. Ayrıca iki ülkenin aldığı bu karar diğer Avrupa ülkelerine de yayılır mı, bunu zamanla göreceğiz, Hollanda ve Almanya bu karara eşlik ederler mi? Her saniye yeni bir sürprizle karşılaşan bir ülke haline geldik ne de olsa.

yasak elektronik ingiltere ABD ülke