TİHV'den 'şiddeti durdurun' çağrısı
Toplum sağlığı güvenlik meselesi olarak ele alındı. Tedbir almadığı gerekçesiyle işkence ve kötü muamele yapıldı.
![TİHV'den 'şiddeti durdurun' çağrısı](https://i.artigercek.com/2/1280/720/storage/old/news/108669.jpg)
ARTI GERÇEK- Türkiye İnsan Hakları Vakfı(TİHV), bu yılın ilk yarısına ilişkin rapor yayınladı. Siyasal iktidara seslenen TİHV, "Devletin bir şiddet aygıtına dönüşmesini engellemek ve barışçıl bir arada yaşam iradesine sahip çıkmak" için şiddetin durdurulması çağrısı yaptı.
Cumhuriyet tarihi boyunca insa hakları ve özgürlüklerde evrensel standartın altında seyir izlendiğinin vurgulandığı raporda, 2015 genel seçimleri sonrasına dikkat çekildi.
TOPLUM OLMA VASFIMIZ RİSK ALTINDA
Cumhurbaşkanlığı sistemi ile birliktte toplumsal meselelerin tüm yönleriyle güvenlik meselesine indirgendiğinin belirtildiği raporda, Giderek daha sık tanık olduğumuz, bilhassa kolluk güçlerinin eyleminde somutlaşan devlet şiddeti pratiği ve şiddetin meşrulaştırılması olarak adlandırabileceğimiz bir zihniyetin topluma yayılmaya başlaması, cezasızlık pratiğiyle de birleştiğinden zaten epey zedelenmiş olan toplum olma vasfımız ortadan kalkma riski altındadır" ifadelerine yer verildi.
Salgın döneminde de, toplum sağlığının bir güvenlik meselesi olarak ele alındığına değinen raporda, kolluk kuvetllerinin sağlık tedbirlerine uymadığı gerekçesiyle işkence e kötü muamele uygulaması yaptığının altı çizildi.
1 Ocak 2020 ile 1 Haziran 2020 tarihleri arasında yaşanan hak ihlalerini ele alan çalışmada, 2 ayrı olayda kolluk güçlerinin açtığı ateş sonucu 2 kişi yaşamını yitirdiği bilgisi verildi.
Yaşanan 48 olayda ise, 189 kişi polis/jandarma/bekçi/zabıta güçlerinin fiziksel şiddetine, işkence ve diğer kötü muamele uygulamasına maruz kalındığı kaydedildi.
Bu olayların 17'sinin coronavirus tedbirlerine uyulmadığı nedeniyle gerçekleştiğinin aktarıldığı raporda, bu kapsamda 29 kişinin işkence ve kötü muameleye uğradığı, 4 kişinin ise yaralandığı bilgisine yer verildi.
Raporda, "363 barışçıl eylem ve etkinliğe fiziksel şiddet kullanarak müdahale etmiş, bu müdahalelerde 754 kişi gözaltına alınmış, 16 kişi ise yaralanmıştır. Bu kapsamda kolluk güçlerinin Covid-19 ile ilgili olarak fiziksel şiddet kullanarak müdahale ettiği eylem ve etkinlik sayısı 9 olup 42 kişi de gözaltına alınmıştır" ifadelerine yer verildi.
Sayıların başvurular üzerinden tespit edilebilenleri yansıttığının belirtildiği raporda, şiddetin denetlenmediği ve cezalandırılmadığına hatta teşvik edildiğine dikkat çekildi.
TİHV başta siyasi iktidar olmak üzere devletin uluslar arası sözleşmelere bağlı kalması gerektiğinin ifade etti.