'TikTok karapara cenneti' diyen gazeteci Ağırel yöntemleri anlattı

'TikTok karapara cenneti' diyen gazeteci Ağırel yöntemleri anlattı
TikTok’un da karapara aklama cenneti olduğunu öne süren gazeteci Murat Ağırel, parasını aklamak isteyen iş insanı görünümündeki kişilerin canlı yayınlarda hediye adı altında para gönderdiğini söyledi. Ağırel, TikTok'taki diğer yöntemleri de yazdı.

Artı Gerçek - Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel, TikTok’un karapara aklama cenneti olduğunu yazdığı bugünkü köşe yazısında yöntemleri de anlattı.

NASIL PARA AKLANIYOR?

"Canlı yayınlar açılıyor, üst sıralarda yer alabilmek için her saat başı yayın açılıyor bir de. Hediye kazanmak, jeton kazanmak için kalça sallamak, müzik eşliğinde dans etmek, erotik konuşmalar, mafyavari kavgalar ilk sıralarda yer alıyor" diyen Ağırel, parasını aklamak isteyen iş insanı görünümündeki kişilerin ise popüler olan bu karakterlere canlı yayınlarında hediye adı altında para gönderdiğini öne sürdü.

Ağırel şöyle devam etti:

"Şimdi, kaynağı belirsiz para sahibi TikTok uygulamasında canlı yayın açan popüler karakterlere jeton veya hediyeler gönderiyor. Bu karakterler ile öncesinde bir anlaşma yapılıyor. Paranın belirli bir kısmı TikTok tarafından kesiliyor. Bir kısmı da yayın sahibi tarafından alınıyor. Kalan kısım hediye adı altında para gönderen kişiye iade ediliyor. Bu paradan beslenen yayıncılar her gün bu işlemlere devam ediyor.

Bu uygulamadaki diğer para aklama durumu ise yine canlı yayınlardaki popüler karakterlere yayın esnasında gönderilen hediyeler ile oluyor ancak bu sefer hediye kaynağı farklı. Dünyadaki çalıntı kredi kartları. Diğer adı ile “kart patlatma”...

Kredi kartı hırsızları tarafından çalınan kredi kartı bilgileri ile uygulamadan “coin” satın alınıyor. Tek bir kullanıcıda toplanıyor ve o kişi de parayı sistemli şekilde dağıtıyor.

Bir yöntem de geri çekim sistemi. Yani A kullanıcısı B kullanıcısına para gönderiyor. Sonra para gönderen kişi hemen bankaya dönüyor ve yanlışlıkla veya çocuğum bilinçsizce para gönderdi diye iptal ediyor ve parasını iade alıyor. Ancak TikTok’un bu yapılandan haberi yok. Kullanıcının hesabına bu parayı tanımlıyor. Paranın geri çekildiği o an tespit edilemiyor. Aylar, yıllar sonra TikTok bu olayı tespit ediyor. Ancak iş işten geçmiş oluyor.

Aslında TikTok, yapay zekâyı kullanan en dinamik uygulama. TikTok’ta çalışan sayısı diğer uygulamaların yüzde 10’u kadar. Tabii ki bu nedenle de her canlı yayın izlenemiyor."

'SAVCILAR FARKINDA'

Ağırel, " Aslında dipsiz bir kuyu bu... Fakat savcılık ve Emniyet siber suçlar, yaşananların farkında. Yasaklanması taraftarı değilim ama buraya hem bir denetim gelmeli hem de uygulama hukuk kuralları içerisine sokulmalı" diye yazdı. (Kaynak)

Öne Çıkanlar