TOKİ Başkanı: Beton kalitesi demirden daha önemli

TOKİ Başkanı: Beton kalitesi demirden daha önemli
TOKİ Başkanı Bulut, deprem bölgesinde binaların, mikrobölgeleme ve zemin etüt raporlarına göre inşa edileceğini söyledi. Bulut, "Beton kalitesi demirden daha fazla önemlidir. Betondan sıyrılmış demirin hiçbir taşıma ve mukavemet özelliği yoktur" dedi.

Artı Gerçek - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremden etkilenen illerde yerleşim alanlarına ilişkin yerlerin belirlendiğini söyledi. TOKİ Başkanı Ömer Bulut ise deprem bölgesinde inşa edilecek yeni binaların nasıl yapılacağı konusunda bilgi verdi.

Bulut, depremden etkilenen 11 ilde TOKİ'nin inşa ettiği 133 bin konutta yıkım olmadığını söyledi. Prof. Dr. Naci Görür'ün dikkat çektiği mikrobölgeleme çalışmaları hakkında da açıklama yapan Bulut "Mikrobölgeleme, zemin yapısına göre gridal (yatay ve dikey) olarak 200 metre ile 400 metrede bir yapılmakta ve bu rapor bakanlığımızın ilgili birimince onaylanmaktadır. Ayrıca İdaremizce Zemin ve Temel Etüt raporları kapsamında jeofizik, jeolojik ve jeoteknik etütleri gerçekleştiriyoruz" dedi.

'BÖLGE SEÇİMİ ÇOK ÖNEMLİ'

Habertürk'ten Bülent Aydemir'in sorularını yanıtlayan Bulut, bölgenin topografik yapısının zor olduğunu, bu nedenle zemin etütlerinin çok iyi yapılması gerektiğini söyledi. Taşıma gücü yeterli seyide olmayan zeminlerde fore kazık, jet-grout ( yüksek basınç altında çimento-su karışımının zemine enjeksiyonu ile yüksek dayanıklı kolon oluşturularak yapılan bir zemin iyileştirme tekniği), derin karıştırma ve diğer zemin iyileştirme yöntemleri uygulandığını anlattı.

'BİNALARIMIZDA HEP BETON KRİTİK ALINIR'

Binalarda demir ve beton kalitesinin oranına ilişkinse TOKİ Başkanı Bulut, şu değerlendirmede bulunndu:

"Projelerde çoğu zaman kullanılan demir ön plana çıkarılır. Önemlidir ancak demirin görevini yapmasını sağlayan betondur. Beton kalitesi demirden daha fazla önemlidir. Zira betondan sıyrılmış demirin hiçbir taşıma ve mukavemet özelliği yoktur. Bizim yaptığımız binalarda ciddi bir hasar olmamasını, projelendirme aşamasında esas alınan tasarım beton basınç dayanımının yerinde sağlanmış olmasına bağlıyoruz. Dizaynlarımızda hep beton kritik alınır. Beton kırıldığı zaman demir oranını hesaplamaya bile gerek yoktur.

İşçilik de çok önemli. Betonun yapılması kadar döküldükten sonra gerçek mukavemetini alana kadar betonla ilgili prosedür ve proseslerin doğru yapılması, kürlenmesinin (sulanması) sağlanması gerekiyor. Dökülen beton doğru şekilde sulanarak ilk 7 günde karakteristik dayanımını büyük oranda sağlar ancak 28 gün sonra asıl mukavemeti sağlanır."

Öne Çıkanlar