Trakya'da kuraklık: Meralar erken kurudu, süt üretimi yüzde 15'ten fazla düştü

Trakya'da kuraklık: Meralar erken kurudu, süt üretimi yüzde 15'ten fazla düştü
Trakya'da aşırı sıcaklık ve kuraklık, tarımın yanı sıra hayvancılığı da etkiledi. Artı Gerçek'e konuşan Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez süt üretiminde yüzde 15'in üzerinde kayıp yaşandığını açıkladı.

EDİRNE - Kış aylarında yeterli yağış alamayan Trakya'da aşırı sıcaklar ve kuraklık nedeniyle başta buğday ve ayçiçeği olmak üzere birçok tarım ürününde ciddi rekolte kayıpları yaşanıyor. Aşırı sıcaklık ve kuraklık sadece tarımı değil hayvancılığı da olumsuz etkiledi. Meraların kuruması nedeniyle süt üretimi yüzde 15'ten fazla düştü.

'HAYVANLAR SICAKTAN YEM YİYEMİYOR'

Hayvanların da aşırı sıcak havalardan olumsuz etkilendiğini anlatan Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, "Bu yıl, gerçekten de geçtiğimiz yıldan daha kurak ve daha sıcak" diyerek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bizim daha önceki yıllarda gözlemlediğimiz kadarıyla sütte yüzde 10 gibi verim kaybı oluyordu. Bu yıl yüzde 15'in üzerinde. Hayvanlar nefes almakta zorlanıyor. Mera hayvancılığı yapılan yerlerde hayvan meraya gidip gelirken sıkıntı oluyor. Onlarda daha da yüksek verim kaybı var. Soğutma sistemleri olan düzgün işletmelerde verim kaybı biraz daha düşük. Bu sıcakta hayvan yem yiyemiyor."

edirne1.jpg
Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, kuraklığa karşı tedbir alınması çağrısı yaptı.

'MERALAR İKİ AY ERKEN KURUDU'

Geçen yıllarda ağustos ayının 15'ine kadar yeşilliğini koruyabilen meraların yüzde 80’inin bu sene haziran ayının 15’inde kuruduğuna dikkat çeken Suiçmez, "Yağış olmadığından dolayı meralar kuruyor, hayvanlarımız da bu meralardan faydalanamıyor. Faydalanamayınca işletmede kalıyor. Hazır yemi yerken sıcaklar bastırıyor ve verdiğin kadar verim alamıyorsun. Bu da doğal olarak üreticinin maliyetlerini yükseltiyor. Tedbir almamız lazım. Ormanlarımızı, meralarımızı, akarsuları, kendimiz ve hayvanlarımız için kullandığımız içme suyunu daha bilinçli kullanmalıyız" diye konuştu.

edirne4.jpg

'HAYVANLAR GÖLGEDE TUTULMALI, DURAN SUYA DİKKAT EDİLMELİ'

Suiçmez, süt üreticilerine önerilerini şöyle sıraladı:

"Küçük aile işletmeleri için bizim önerimiz; hayvanların bu sıcaklarda mümkün mertebe meraya gönderilmemesi yönünde. Mutlaka evinin önünde bir ağaç gölgesi vardır. Evin veya ahırın çevresinde gölgelik alanlar oluşturulmalı. Mümkün mertebe hayvanların gölgede tutulması lazım. Sıcak havalarda hayvanların araziye gitmesi çok faydalı değil.

Duran sulara dikkat etmeleri lazım. Meralarda küçük göller var, uzak durulması lazım. Akarı olmayan sular tehlikelidir. Çok ısınıyor; ısındığı zaman da yosun yapıyor, pislik yapıyor, su zehir oluyor. Hayvan da susadığında içmek zorunda kalıyor. Bundan dolayı çeşitli rahatsızlıklar da çıkabiliyor. Suya çok dikkat edecekler. Su mutlaka hayvanın önünden eksik olmamalı. Eğer imkân varsa, evinde sabit su veriyorsa, o suyu günde birkaç kez yenilemeleri lazım. En azından ağustos ayının sonuna kadar bunlara dikkat edilmesi lazım."

'MERALARDA OT YOK, KURAKLIKTAN YONCA YETİŞMİYOR'

Edirne'nin Lalapaşa ilçesine bağlı Ortakçı Köyü’nde hayvancılık yapan Cengiz Günaydın da aşırı kuraklık nedeniyle meranın kuruduğunu, ot kalmadığını söyledi.

edirne2.jpg
Üretici Cengiz Günaydın, "Bu kış çok zor geçer. Süt fiyatları ne olur biz de bilemiyoruz" dedi.

Günaydın, "Kuraklıktan ot yok meralarda, tamamen kuru. Mısır, yonca yetişmiyor. Bu kış çok zor geçer. Süt fiyatları ne olur biz de bilemiyoruz. Çoğu köyde hayvan kalmadı. 25 yıl önce köyümüzde 4 bin büyükbaş hayvan vardı. Bugün 375 hayvan kaldı. Kooperatifin 100’ün üzerinde üyesi vardı. Şimdi günde ancak 24 kişi süt veriyor. Yani üçte biri. Daha da düşer” dedi.

Öne Çıkanlar