Türkiye, Bağış Şeffaflığı Endeksi'nde sondan ikinci sırada yer aldı: Üzücü ama şaşırtıcı değil
İnsani yardımın en fazla istismara uğrayan konulardan bir tanesi olduğunu belirten Özarslan, 'Türkiye'nin bu endekste sondan ikinci sırada bulunması üzücü ama şaşırtıcı değil' dedi.
ARTI GERÇEK- Uluslararası Şeffaflık Derneği'nin hazırladığı, 2020 Yardım ve Bağış Şeffaflık Endeksi Raporu'da Türkiye sondan ikinci sırada yer aldı. Yadigar Anlı'nın sunduğu Odak programına konuk olan Uluslararası Şeffaflık Örgütü Başkanı Av. Oya Özarslan Türkiye'nin Yardım ve Bağış Şeffaflık Endeksi Raporu'nda sonda ikinci sırada yer almasını Artı TV'ye değerlendirdi. Özarslan, "Endeksin kendisine baktığımızda da şunu görüyoruz, endeksin içinde büyük yardım kuruluşları var TİKA gibi kalkınma ajansları var, büyük fonlar var. Bu insani yardım ve bağış konusu oldukça önemli çünkü en fazla istismara uğrayan konulardan bir tanesi. İnsani yardım aracılığıyla yapılmış yolsuzluk heralde yolsuzluk tiplerinin en aşağılayıcı tiplerinden biridir." ifadelerini kullandı.
2020 Yardım ve Bağış Şeffaflık Endeksi Raporu'nun Artı TV'te değerlendiren Özarslan, sonucun Türkiye açısından üzücü olduğunu ama şaşırtıcı olmadığını belirtti. Türkiye'nin ilk kez endekse dahil edildiğini söyleyen Özarslan, bunun nedenini şöyle açıkladı: "2011 yılından beri yapılan bir endeks bu Türkiye daha bu yıl dahil olmuş buna. 47 ülkenin arasında 45. sırada bulunuyor, yani sondan ikinci. Türkiye'nin buna dahil olmasının sebebi gittikçe, özellikle de yurtdışında yardım yapmaya başlaması. Diğer ülkelerdeki kuruluşlara kişilere ya da belirli projelere para aktarması. TİKA'nın (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) gittikçede bütçesi artan bir kurum olduğundan bahsediliyor."
Özarslan, raporu şöyle değerlendirdi:
'TÜRKİYE İLK KEZ BU YIL DAHİL EDİLDİ'
Şeffaf yönetim demokrasinin en önemli teminatıdır. Paramız nereye gidiyor bütçe nereye gidiyor, bütçe nasıl harcanıyor, bunu takip edebilme ve paranın nereye harcandığını görebilme sürekli uygulamamız gereken bir yönetim anlayışı. 2011 yılından beri yapılan bir endeks bu Türkiye daha bu yıl dahil olmuş buna. 47 ülkenin arasında 45. sırada bulunuyor, yani sondan ikinci. Türkiye'nin buna dahil olmasının sebebi gittikçe, özellikle de yurtdışında yardım yapmaya başlaması. Diğer ülkelerdeki kuruluşlara kişilere ya da belirli projelere para aktarması. Gittikçede bütçesi artan bir kurum olduğundan bahsediliyor.
'EN FAZLA İSTİSMARA UĞRAYAN KONULARDAN BİRİ'
Endeksin kendisine baktığımızda da şunu görüyoruz, endeksin içinde büyük yardım kuruluşları var TİKA gibi kalkınma ajansları var, büyük fonlar var. Bu insani yardım ve bağış konusu oldukça önemli çünkü en fazla istismara uğrayan konulardan bir tanesi. Zor durumda olan bir başkasına bir başka ülkeye yardım etmek isteyen devletler söz konusu. Ama bu paralar düzgün harcanmassa halka hesap verilmezse biz bu paraların çok çabuk buharlaşabildiğini de görüyoruz.
'YOLSUZLUK TİPLERİNİN EN AŞAĞILAYICI OLANLARINDAN'
Belirli bir zaman sonra biz şunu görebiliyoruz, belirli ülkelerde belirli kurumlar kuruluyor, buralara paralar aktarılıyor bir zaman sonra ise bu paraların yardımı haketmeyen, aslında hiç ihtiyacı olmayan bir takım kişilerin cebine gidebiliyor. Yani yolsuzluk aslında insani yardımda da çok fazla görülüyor. İnsani yardım aracılığıyla yapılmış yolsuzluk heralde yolsuzluk tiplerinin en aşağılayıcı tiplerinden biridir. Bu yüzden bağış kurumlarının onların ajanslarının da şeffaf olması gerekmektedir.
'TÜRKİYE ÇOK AZ BİLGİ PAYLAŞMIŞ'
Endekse baktığımızda bu kuruluşları 5 ana başlıkta incelemişler. Bu kurumların içerisinde dünyanın birçok yerinden yardım ajansları var. Öncelikle finans ve bütçeye bakılmış. Sonra ihale sistemeleri nasıl işletilmiş bunlara bakılıyor. Projelerin neler olduğuna, projelerin performansları nasıl olmuş, bu projelerin sonunda düşünülen umulan fayda gerçeklşmiş mi, organizasyonel planlama nasıl? Bunun gibi pek çok aşamaya bakılmış. Türkiye'nin çok az bilgi paylaştığını söylüyor endeks, bu yüzden sonlarda.
'COVİD SÜRECİ DAHİL DEĞİL'
Endeks, Aralık 2019 ile Nisan 2020 tarihleri arasında gerçekleşmiş, yani bu Covid- 19 sürecinde yapılan yardımlar bunun içine dahil değil. Yani bizim daha önceki yardımlarımıza ilişkin ve bunları düşündüğümüzde bu yardımların çok daha arttığını biliyoruz. Bir sürü kampanyalar düzenlendi. Yani bu dönemde ne yapıldığını bilmiyoruz. Ve bunlar da öyle az buz paralar değil 152 milyar dolar gibi bir paradan bahsediyoruz. Bu nereye gidiyor nereye harcanıyor bunu açıklanabilmesi çok önemli yoksa bu üstünde bir güvensizlik bulutu yaratıyor. Şüphe oluşturuyor kişiler ve kurumlarla ilgili.
'ÜZÜLÜYORUZ AMA ŞAŞIRMIYORUZ'
Türkiye'nin sonda bulunmasından elbette üzülüyoruz ama bu şaşırtıcı değil bir taraftan. Çünkü Türkiye'nin bir çok endekste işte özgürlükte, internette, yolsuzlukta, hukukta hepsinde çok düşük yerlerde. Bu endekslerin hepsinde sonlarda olduğumu görüyoruz üzücü ama şaşırtıcı değil.