Türkiye, OnlyFans'i engellemişti: Mahkeme, kararını dayandırdığı yasaya bile uymamış

OnlyFans'e getirilen erişim engeli kararını değerlendiren Prof. Dr. Yaman Akdeniz, 5651 sayılı yasaya istinaden verilen kararın usul ve yasaya aykırı olduğunu söyledi. Mahkemenin bu kararı alabilmesi için kişilik haklarının ihlal edilmesi gerekiyor.

Türkiye, OnlyFans'i engellemişti: Mahkeme, kararını dayandırdığı yasaya bile uymamış

Artı Gerçek - Türkiye, yetişkin içerik platformu OnlyFans için erişim engeli kararı aldı.Konuya ilişkin sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Yaman Akdeniz, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından kararın 5651 sayılı yasanın 9. maddesine istinaden verildiğini belirtti. Yasaya göre, böyle bir kararın alınabilmesi için mutlaka gerçek ve tüzel kişiler ile kurum veya kuruluşların kişilik haklarının ihlal edilmesi gerekiyor.

Akdeniz, OnlyFans hakkında verilen engelleme kararının dayanağının ise bir vatandaşın "“Türkiye Cumhuriyeti’nin, kamu ahlakını ve Türk aile yapısını açıkça tehdit eden OnlyFans isimli sosyal platforma erişim engeli getirilmesi” talebi olduğunu aktardı. Mevcut yasa kapsamında mahkeme kararını değerlendiren Akdeniz, "Dolayısıyla, duyarlı vatandaş, toplumun ahlak bekçiliği rolünü üstlenmiş fakat kendi kişilik haklarının ihlal edildiği yönünde bir şikayeti yok. Acaba, adına sahte hesap mı açılmış, kendi resimleri mi yayınlanmış? Hayır, böyle bir durum söz konusu değil" dedi.

"Hangi kişilik hakları, OnlyFans platformunda yer alan hangi içeriklerden dolayı ihlal edilmiş?" diye soran Akdeniz, mahkemenin kararının usul ve yasaya aykırı olduğunu söyledi.

Akdeniz'in paylaşımları şöyle:

"OnlyFans platformunun Türkiye'den erişime engellendiğini Engelli Web üzerinden duyurmuştuk. İlk akla gelen platformun "müstehcen" olması ile erişime engellenmesiydi. Fakat, platform "kişilik hakları" ihlali gerekçesiyle engellenmişti. Kararı açıklıyorum.

Erişim engelleme kararı İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 5651 sayılı Yasanın 9. maddesine istinaden verilmiş. Yasaya göre mutlaka gerçek ve tüzel kişiler ile kurum veya kuruluşların kişilik haklarının ihlal edilmesi gerekiyor.

Bir başka deyişle bir kişi veya kurum çıkıp, "benim şu içerikten dolayı kişilik hakkım ihlal edildi, bana şöyle dendi ama yalan, izinsiz resimlerim yayınlandı vs" iddiasında bulunacak. Hakim de bu somut iddiayı değerlendirip karar verecek.

OnlyFans platformu ile ilgili başvuru ve talep ise "duyarlı bir vatandaş" tarafından yapılmış. Talebi de “Türkiye Cumhuriyeti’nin, kamu ahlakını ve Türk aile yapısını açıkça tehdit eden OnlyFans isimli sosyal platforma erişim engeli getirilmesi” yönünde.

Dolayısıyla, duyarlı vatandaş, toplumun ahlak bekçiliği rolünü üstlenmiş fakat kendi kişilik haklarının ihlal edildiği yönünde bir şikayeti yok. Acaba, adına sahte hesap mı açılmış, kendi resimleri mi yayınlanmış? Hayır, böyle bir durum söz konusu değil.

Peki Hakimlik ne yapmış? Uzun uzun 9. madde metnini yazmış veya kesmiş yapıştırmış. Arkasından da OnlyFans platformunun "Türk toplumunun ahlaki değerlerini zayıflatan bir etkiye sahip" olduğunu, özellikle "gençler üzerinde olumsuz davranışlara sebebiyet verdiğini" belirtmiş.

Arkasından da OnlyFans platformunda "kamu ahlakına ve Türk aile yapısına uygun olmayan içeriklerin" paylaşıldığını belirtmiş ve 9. madde kapsamında yasal şartların oluştuğu sonucuna vararak platformu topyekun erişime engellemiş.

O zaman sormak lazım (ki sorucam), hangi kişinin (gerçek/tüzel) hangi kişilik hakları, OnlyFans platformunda yer alan hangi içeriklerden dolayı ihlal edilmiş? Bu sorunun cevabı kararda olmamakla birlikte, karar apaçık & AYM'nin tabiriyle "ilk bakışta" usul ve yasaya aykırıdır.

Sulh ceza hakimlikleri ne zaman "kamu ahlakını ve Türk aile yapısını" korumakla görevlendirildi? Yasa koyucu (TBMM) sulh ceza hakimliklerine böyle bir yetki verdi de bizim mi haberimiz olmadı? Tabii ki böyle bir yetkileri yok, asla da olamaz.

Anayasa Mahkemesi 9. maddeyle ilgili "pilot kararını" Ocak 2022 içinde açıkladığında, çoğunluk "bravo" deyip alkışlamıştı çünkü AYM yasada "yapısal sorunlar" tespit etmiş, madde metninin değiştirilmesi için Meclis'e 1 yıl süre vermişti.

O bir yıllık süre Ocak 2023 başında dolarken, Meclis yasa metninde herhangi bir değişiklik yapmadı. Anayasa Mahkemesi de pilot kararının gereğini henüz yerine getirmedi ve pilot karar kapsamına aldığı başvuruları karara bağlamadı.

OnlyFans kararı da AYM'nin "yapısal sorunlar" tespitine rağmen Yasanın uygulamasıyla ilgili sorunların apaçık ortaya çıktığı bir sansür örneğidir. Yasa keyfiliğe izin vermekte, hakimler istedikleri gibi karar alıp, toplumun ahlak bekçiliğini yapabilmektedir.

Sonuç olarak ve asil vahim olan ise bu durumun hiç de şaşırtıcı olmadığıdır. "

NE OLMUŞTU?

Yetişkinlere yönelik içerik üreticileri ve onların takipçileri tarafından kullanılan sosyal medya platformu OnlyFans'e Türkiye'de erişim engeli getirilmişti. Yetkililerden henüz bir açıklama yapılmazken siteye girmek isteyen kullanıcılar, bağlantılarının güvenli olmadığı uyarısıyla karşılaşmıştı.

OnlyFans'in kapatılması için Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) şikayet kampanyası başlatılmıştı. Platformun 'kamu ahlakı'na ve 'Türk aile yapısı'na zarar verdiği vurgulanmıştı. (HABER MERKEZİ)