Türkiye ve dünyada silahlanmada artış
İsviçre merkezli Small Arms Survey'e göre Türkiye'de silah sahibi olanların sayısı artıyor. 2007 yılında Türkiye'de her 100 kişiye 12.5 silah düşerken, bu oran 2017'de 16.50'ye çıktı.
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Texas eyaletinde 18 yaşında bir çocuğun düzenlediği silahlı saldırıda 19'u çocuk 21 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası dünya genelindeki bireysel silahlanma sorunu yeniden gündeme geldi. Verilere göre, Avrupa, ABD ve Türkiye’de önceki yıllara oranla silah sayısında artış var.
Her ne kadar Güney Amerika ülkeleri nüfusa oranla ateşli silahlardan kaynaklanan cinayet oranında ilk sıralarda olsa da, ABD, gelişmiş ülkeler arasında açık ara önde bulunuyor.
Euronews'te yer alan habere göre ABD'de silah satışına izin veren yasalar, silahlı saldırılar sonrası gündeme gelse de Cumhuriyetçilerin itirazları nedeniyle uzlaşıya varılamıyor. Texas eyalet meclisi, bireylerin ruhsatsız şekilde silah taşımasına da izin veren yasa teklifini kabul etmişti.
Son verilere bakıldığında ABD'de 100 kişiye 121 silah düşerken bu Almanya ve Fransa gibi gelişmiş Avrupa ülkelerinde 20'nin altına düşüyor.
DOĞU AVRUPA VE TÜRKİYE’DE SİLAH ARTIŞI
Avrupa'da Sırbistan, Bosna Hersek, Karadağ ve Arnavutluk gibi Balkan ülkelerinde kişi başına düşen ruhsatlı ya da ruhsatsız silah sayısı Batı Avrupa ülkelerine göre iki katına yükseliyor.
100.000 kişi başına ateşli silahlardan kaynaklanan ölüm oranı / 2019
İsviçre merkezli Small Arms Survey'e göre Türkiye'de silah sahibi olanların sayısı da artıyor. Verilere göre 2007 yılında Türkiye'de her 100 kişiye 12.5 silah düşerken bu oran 2017 yılında 16.50'ye yükseldi.
Silah sayısında ise 2007 yılında 9 milyon tahmini silah bulunurken bu sayı 2017'de 13 milyon 249 bine yükseldi.
ABD, SİVİL SİLAHLANMADA İLK SIRADA
ABD, sivillerin sahip olduğu silah sayısında ilk sırada. Ülkede her 100 kişiye 121 silah düşüyor.
Dünyada ülkelerin büyük çoğunluğu sivilleri silah satın almaları için ruhsat şartına bağlıyor.
ABD'de ise federal kanunlarına göre ise silah satışında ruhsat zorunluluğu yok. Ancak bazı eyaletler, farklı özelliklerdeki silahlara kısıtlama getirebiliyor.