Türkiye'de 7 milyon çürük yapı var

Türkiye'de yapıların yüzde 65'i imar mevzuatına aykırı.

Türkiye'de 7 milyon çürük yapı var

GÜNCEL - Geçtiğimiz gün yaşanan 6.2 büyüklüğündeki Ege depremi yapı güvenliğini tartışmasını yeniden gündeme getirdi. 1999 depremi sonrası yapılan araştırmalar depremden önce yapılan yaklaşık 15 milyon yapının yüzde 50'sinin riskli yapı olarak göstermişti. Bu yapılardan sadece 2 milyonu İstanbul'da bulunmakta. Deprem yönetmeliği kapsamında düzenlenen yasalara rağmen 19 yılda 7.5 milyon yapıdan yaklaşık 1 milyonunun deprem açısından riskli olup olmadığı denetlenebildi.

1999 Marmara depremi sonrasında, çıkartılan deprem yönetmeliği ve deprem riski bulunan yapıların iyileştirilmesi yasalarına rağmen bugüne kadar riskli yapıların dönüştürülmesine yönelik uygulamada da yeterli düzeyde çalışma yürütülmedi. İstanbul depremi sonrasında Türkiye 2003 yılında Bingöl, 2008 yılında, Elazığ, 2011 yılında ise Van depremlerini yaşadı. İstanbul’un deprem riski taşıdığı ve büyük bir deprem beklentisinin olduğuna dair görüşlerse bilim insanları ve uzmanlarca sıklıkla dile getirildi.

email [#52C1F5] Created with Sketch. Her gün aynı saatte, en önemli gelişmeler e-posta kutunda! Şimdi ücretsiz üye ol, gündemi kaçırma!

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan'ın hükümete yönelttiği deprem riski taşıyan yapılarla ilgili soru önergesine yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki "Gözden geçirilmesi gereken 14 milyon yapı bulunmakta olup bu binaların yarısının can ve mal güvenliği açısından riskli olduğu değerlendirilmektedir. Bugüne kadar yaklaşık 1 milyon bağımsız birimi içeren riskli alan belirlemeleri ve riskli yapı tespit işlemleri gerçekleştirilmiştir" dedi.

Özhaseki, Türkiye'de yapıların yüzde 65'inin imar mevzuatına aykırı ve ruhsat alınmadan yapılan yapılar olduğuna da dikkat çekti.

deprem Garo Paylan marmara depremi İstanbul depremi