Türkyılmaz: Daştan ve Bilgin Tişrin haberinden sonra hedef alındı
Artı Gerçek - Akademisyen Yektan Türkyılmaz ve Artı Gerçek yazarı Hayko Bağdat, Suriye ve Rojava'da geçici hükümetin ateşkes sürecini, çatışmaların evrileceği noktayı Müdahil'de değerlendirdi. Çatışmaların yaşandığı bölgede değişen aktörlerin yeni rollerinin yanı sıra Kürt basınına yönelik saldırılara dikkat çekildi
BEKLENMEDİK ANDA GELEN ZAFERİN SARHOŞLUĞU
Şam’da 61 yıllık Baas yönetiminin çökmesinin ardından Suriye’de yönetimi ele geçiren Heyet-i Tahrir’uş Şam (HTŞ), siyasi yapılanması olan “Suriye Kurtuluş Hükümeti”nin başbakanı Muhammed el-Beşir’i geçici hükümeti kurmakla görevlendirdi. Türkyılmaz, kurulan geçici hükümetle Türkiyeli temsilcilerin temaslara dikkat çekti:
“Türkiye’deki rejim eliti umulmadık bir zaferi kucağında bulmuş durumda. Bu ‘zafer’ Suriye siyasetinde Esad’la görüşmenin bir tuş olduğunu kabul ettiklerinde geldi. Hiç beklemedikleri anda gelen bu zaferin sarhoşluğunu yaşadıklarını söylemek yerinde olacak. İbrahim Kalın ve Hakan Fidan’ın ziyaretleri sembolik yükü çok ağır geziler. HTŞ’nin Esad rejimini yıkması Türkiye için doğrudan etkisi, rejim elitinin kendisine bakışını değiştirdi.”
‘DAŞTAN VE BİLGİN TİŞRİN HABERİNDEN SONRA HEDEF ALINDI’
Türkyılmaz, Kuzey ve Doğu Suriye'deki gelişmeleri takip eden gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin Türkiye'nin SİHA saldırısında öldürülmesine dikkat çekti. Saldırıyı protesto eden gazetecilerinde tutuklandığını hatırlatan Türkyılmaz şunları ifade etti:
“Ferhat Tepe, Gurbetelli Ersöz ve Ape Musa’lara giden bir özgür basın denilen Kürt basın geleneği var. Nazım Daştan ve Cihan Bilgin çok önemli gazeteciler. Özellikle Daştan’ın son haberi Tişrin Barajı’ndan verdiği görüntü. Daştan, ele geçirildiği iddia edilen baraj ve köprüden verdiği görüntülerde durumun böyle olmadığını söyledi. Hemen ardından arabaları seyahat halindeyken hedef alındı. Bunun kastenbhedef alınmadığını düşünmemiz mümkün değil.
Tüm bunlar olurken ana akıma da güller dağıtmıyor devlet. Suriye’deki gündem ile birlikte muhalefetin büyük bir yıkım yaşadığını görüyoruz. Türkiye’de ana akım Kürt basınına, sol basına ‘basın’ gözüyle bakmıyor."
ROJAVA’YA VE GOLANİ’YE GÖSTERİLEN TAVRA BAKINIZ
Türkyılmaz, yükselen aşırı sağ siyasetlerin uluslararası alanda kabul görmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. HTŞ’ye mensup grupların radikal islamcı aktörlerin ve cihadist yaklaşımın söz konusu olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
“Aklı selim, makul, birlikte yaşamı savunanlar sanki çok marjinal, radikal bir şey söylüyormuş muamelesi görüyorlar. Rojava’ya ve Golani’ye gösterilen tavra bakınız. Avrupa’daki aşırı sağın nasıl temize çekildiğine bakınız. Birlikte yaşama fikrinin nasıl sessizleştirildiğini görüyorsunuz. Huntington'un savunduğu Medeniyetler Çatışması’na tarif ettiği karanlığa doğru hızlı bir şekilde gidiyor insanlık.