Tutuklu 3. Havalimanı işçilerinden 6'sı tahliye edildi

Kötü çalışma koşullarını protesto ettikleri için tutuklanan 3. Havalimanı işçilerinden 6'sı tahliye edildi.

Tutuklu 3. Havalimanı işçilerinden 6'sı tahliye edildi

ARTI GERÇEK - 3. Havalimanı'nda çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle eylem yaptıkları gerekçesiyle tutuklanan 37 işçiden 6'sı serbest bırakıldı. Kararda 'tutukluluk halinin devamının bu aşamada ölçüsüz kalabileceği' ifade edildi.

Kötü çalışma koşullarını gerekçe göstererek eylem yapan 3. Havalimanı işçileri 'kamu malına zarar verme', 'polise mukavemet', 'toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet', 'iş ve çalışma hürriyetinin ihlali' gerekçeleriyle tutuklanmıştı. En son tutuklamalarla birlikte bu sayı 37'ye çıkmıştı.

Avukatların itirazları sonrasında tutuklu 37 işçiden 6'sı Gaziosmanpaşa 2. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakıldı. 31 işçinin ise tutukluluk halinin devamına karar verildi.

'BU AŞAMADA TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMI ÖLÇÜSÜZ KALABİLİR'

Mahkeme tahliye kararında şu ifadelere yer verdi:

"Mevcut delil durumu, şüphelilerin savunması, eylemlerin yoğunluğu, soruşturmanın sefahati, şüphelilerin tutuklu kaldıkları süre ve tüm soruşturma evrakı kapsamı birlikte nazara alındığında, tutukluluk halinin devamının bu aşamada ölçüsüz kalabileceği, adli kontrol hükümlerinin beklenen amacı karşılayacağı değerlendirildiğinden Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığının şüphelilerin tutukluluk hallerinin devamı yönündeki talebin reddi ile şüphelilerin müsnet suçtan adli kontrol hükümlerinin uygulanması suretiyle ayrı ayrı tahliyelerine…"

31 İŞÇİNİN TUTUKLULUK HALİ DEVAM EDECEK

Mahkeme, tutukluluk halinin devamına karar verdiği 31 işçi ile ilgili şu ifadelere yer verdi:

"28'inin üzerlerine atılı bulunan iş ve çalışma hürriyetinin ihlali, görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme, toplantı ve yürüyüşlere silah ve 23. Maddede belirtilen aletlerle katılma suçlarının, ayrıca 3 tutuklu işçinin üzerlerine atılı bulunan toplantı ve yürüyüşlere silah ve 23. Maddede belirtilen aletlerle katılma suçunun vasıf ve mahiyeti mevcut delil durumu, şüphelilerin savunması eylemlerin yoğunluğu ve tüm soruşturma evrakı kapsamı birlikte nazara alındığında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin mevcut olduğu, atılı suçun CMK'nın 100/3-a maddesinde sayılan ve tutuklama sebebi var kabul edilen suçlardan olduğu, atılı suç için yasada öngörülen ceza ve şüphelilerin tutuklu kaldıkları süre ile delillerin henüz toplanmamış olması karşısında, adli kontrol hükümlerinin de bu aşamada yetersiz kalacağı değerlendirildiğinden, CMK 108. Maddesi gereğince şüphelilerin tutukluluk hallerinin devamına..."

NE OLMUŞTU?

3. Havalimanı inşaatında çalışan yüzlerce işçi 14 Eylül Cuma sabahı erken saatlerde iş bırakarak yönetim binası önünde toplanmıştı. Bu sırada olay yerine çok sayıda jandarma sevk edilmiş, kısa bir süre sonra işçilere saldıran jandarma, işçilere tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etmişti.

Müdahaleden kaçmaya çalışan bazı işçiler düşerek yaralanmış, bazıları da gazdan etkilenmişti. Öğle saatlerine işçilerin kaldığı Akpınar kampına çok sayıda çevik kuvvet ve TOMA sevk edilmişti.

İşçilerin kaldıkları koğuşlara gece saatlerinde baskın yapılmış ve çok sayıda işçi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan işçilerden 24'ü tutuklanmış, daha sonra bu sayı yeni tutuklamalarla birlikte 37'ye çıkmıştı.

İşçiler 15 maddelik talep listesinin kabul edilmesi için eylem yapmıştı. O talepler şöyleydi:

- Eyleme katılan işçiler işten atılmayacak.

- Habersiz şekilde işten atılanlar işe iade edilecek.

- Servis sorunu çözülecek.

- Yatakhane, lavabo, banyo temizlikleri düzenli olarak yapılacak, tahtakurusu sorunu çözülecek.

- Revir personelinin işçilerle ilgilenmesi, gerekli sağlık malzemelerinin temin edilmesi sağlanacak, işçilere dönük aşağılayıcı muamele engellenecek.

- Maaşların tamamı hesaba yatırılacak, elden maaş ödemesi yapılmayacak.

- Geçmişe dönük ödenmeyen ücretler ödenecek.

- İşçi ve formenler aynı yemekhanede yemek yiyecek.

- Sorunlara sebep olan İGA yetkilileri görevden alınsın.

- Talepler basın karşısında okunacak.

- İş cinayetleri çözülecek.

- 6 aydır maaşları yatırılmayan işçilerin ödemelerinin yapılması.

- Bayram ikramiyesi verilmesi.

- Azerbaycanlı işçilerin bulunduğu ekibin başı Selim Öztürk'ün yarattığı mağduriyet dolayısıyla işten atılması.

- İşçi kıyafetlerinin verilmesi.

İşçilerin bu talepleri halen karşılanmış değil, son olarak Habertürk yazarı Fatih Altaylı'ya konuşan İGA CEO'su Kadri Samsunlu "İşçi arkadaşlarımdan özür diledim. Özür dilerim. Haklıydılar" demişti.

3. havalimanı İnşaat İşçileri