Tutuklu Nergis Muhammedi'den Nobel Komitesi'ne mektup: Zafer kolay değil ama kesindir
Artı Gerçek - İran’da "Rejime karşı propaganda" ve "yetkililere karşı iftira" suçlamalarıyla 2012 yılından bu yana Evin Cezaevi’nde tutuklu bulunan 2023 Nobel Barış Ödülü sahibi Nergis Muhammedi, Nobel Komitesi’ne teşekkür mektubu gönderdi.
Kızı Kiana tarafından okunan ve Nobel Komitesi’nin web sitesinde yayınlanan mektubunda Muhammedi, “Hepinize minnettarım. Sizleri nihai zafere ulaşana kadar İran halkını desteklemeye çağırıyorum. İran halkı olarak demokrasi, özgürlük, insan hakları ve eşitlik talep ediyoruz. Ancak tüm bu taleplerimizi gerçekleştirmemizin önündeki asıl engel, İran İslam Cumhuriyetidir” ifadelerini kullandı.
'JİN JİYAN AZADÎ SLOGANLARIYLA KARŞILANDI
Muhammedi, mektubunda, ödül haberinin hücre arkadaşları tarafından “Jin, jiyan, azadî’ sloganlarıyla karşılandığını anlattı.
İran’daki kadın hareketlerine atıfta bulunan Nergis Muhammedi mektubunda son olarak, “Bu hareketin gücü İranlı kadınların temsiliyetinde yatıyor. Biz ne istediğimizi, neyi istemediğimizi çok iyi biliyoruz. Buna inanıyoruz, buna bağlıyız ve zaferden eminiz. Evin Cezaevi’ndeki 46 siyasi, düşünce ve vicdan mahkumu kadın adına en içten selamlarımı sunuyorum. Zafer kolay değil ama kesindir” dedi.
İRAN, NOBEL KOMİTESİ’Nİ KINAMIŞTI
Ülkedeki protestoları Batı güdümlü bir “yıkım” olarak nitelendiren Tahran yönetimi, Nergis Muhammedi’ye Barış Ödülü verilmesi kararının ardından Nobel Komitesi’ni insan hakları konusunu “siyasallaştırmakla” suçlamıştı.
NERGİS MUHAMMEDİ KİMDİR?
Ciddi sağlık sorunları yaşayan Nergis Muhammedi, Tahran’daki siyasi mahkumların tutulduğu yüksek güvenlikli Evin Cezaevi’nde kalıyor. Hayatı boyunca 10’dan fazla tutuklanan ve 2012’den bu yana üç kez Evin Cezaevi’nde kalan Muhammedi, 15 yıldır eşini, yedi yıldır da çocuklarını göremiyor.
“Rejime karşı propaganda” ve “yetkililere karşı iftira” ile suçlanan Muhammedi, İran’da toplamda 31 yıl hapis ve 154 kırbaç cezasına çarptırılmıştı. Muhammedi, kadın haklarının iyileştirilmesi ve idam cezasının kaldırılması için mücadele veriyordu.
Tahran’daki Evin Cezaevi’nde tutulan Muhammedi’ye 12 yıl hapis cezası verilmişti. 2003 yılında Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Şirin Ebadi’nin yönettiği İnsan Hakları Savunucuları Merkezi’nin başkan yardımcısı olarak görev alan Muhammedi, 122 yıldır dağıtılan bu ödülleri kazanan 19’uncu kadın oldu. (MA)
İran, Nobel Barış Ödülü'nün Muhammedi'ye verilmesini kınadı
Nergis Muhammedi'nin ailesi: 'Nobel Barış Ödülü onuru İran'ın cesur kadınlarının'