Ulaştırma Bakanı’na yanıt: Bizim için olmazsa olmaz değilsiniz
Ankara'daki tren kazası, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM’de gündem oldu.
ARTI GERÇEK- TBMM Genel Kurulu'nda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, 125 üniversite ile bu bakanlıklara bağlı ve ilgili kuruşluların bütçelerinin görüşmelerine başlandı.
Genel Kurul, TBMM Başkanvekili Levent Gök başkanlığında toplandı.
Bütçeler üzerinde ilk sözü HDP'li milletvekilleri alırken, muhalefetin gündeminde Ankara’da 9 kişinin yaşamını yitirdiği Yüksek Hızlı Tren kazası vardı.
DEMİRYOLU DEYİNCE AKLA CAN KAYIPLARI GELİYOR
HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Ankara'da 9 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasını hatırlattı. Makine Mühendisleri Odası’nın, Sincan-Ankara arasında sinyalizasyon olmadığı, iletişimin telsiz ya da cep telefonu ile sağlandığı şeklinde raporunuanımsatan Kaçmaz, iktidarın, insan hayatını önemsememiş olması nedeniyle birçok insanın hayatını kaybettiğini söyledi. Bu kazaların basit tedbirlerle, sinyalizasyon sisteminin kurulmasıyla önlenebileceğini belirten Kaçmaz, bu kazanın ilk olmadığını, ciddiyetsiz yaklaşım devam ettiği sürece son da olmayacağını ifade etti.
HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, hükümetin, 2002'de iktidara geldiği zaman demir yollarının ulaşımdaki öneminden bahsettiğini, geliştirilmesine dair çok iddialı çıkışlarda bulunduğunu ancak şimdi demir yolları denilince her yıl can kaybıyla, yaralanmalarla sonuçlanan facialar akla geldiğini belirtti.
‘SORUMLULUK ALMAYANLAR MEŞRU OLAMAZ’
CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı’nın gündeminde de tren kazası vardı.
Baltacı, "Bilime inanmama, liyakatsizlik ve kaderciliğin doğurduğu ihmaller bir tarafa, sadece daha fazla oy almak için sinyalizasyonu bile tamamlanmamış tren hattını açanlar, çocukları babalarından, anaları evlatlarından ayırdı. Bilirkişi raporları ve kazaların meydana geliş nedenleri açık ihmal olduğunu ortaya koyduğu halde, sorumluluk alan oldu mu? Tabi ki olmadı" dedi.
Yakın geçmişte çeşitli ülkelerde benzer kazalar sonucu istifa eden ulaştırma bakanlarını hatırlatan Baltacı, şöyle devam etti: "Sizin hükümetinizde bunca kazaya rağmen bir kişi bile istifa etmedi. Bırakın istifa etmeyi, bir kişi özür bile dilemedi. Ve eminim ki bir kişi bile utanmadı. Açıklamalarınızı okuduk. ‘Sinyalizasyon sistemi demiryolu işletmeciliği için olmazsa olmaz bir sistem değil’ demişsiniz. Sayın bakan, sizde bizim için olmazsa olmaz değilsiniz. Çünkü siz kendinizi halka karşı sorumlu hissetmiyorsunuz. Sorumluluk almayanlar meşru olamazlar."
Baltacı, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı’nın 2017 yılı Sayıştay raporlarını da hatırlatarak, özellikle köprü ve otoyol projelerinde meydana gelen kamu zararına dikkat çekti. Baltacı, "Vatandaşın cebi de mutfağı da yangın yeriyken, sadece 2 köprü ve 1 otoyol için müteahhitlere geçiş garantisi olarak, yani geçmeyen araçlar için iki yılda toplam 4,5 milyar lira ödendi. Ama asgari ücretliye 1 aylık bile garanti vermediniz. Yol yaptınız ama bir ucunu fabrikalara, bir ucunu tarıma, bir ucunu turizme ulaştırmak yerine yandaşların kasalarına bağladınız" dedi.
Baltacı'nın "Bu bütçe meşru da değildir, halkın yanında da değildir" ifadesi üzerine söz alan AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Bütçe, milletin meclisinde kabul görürse hayata geçecek. Meşruluk buranın kaynağıdır. Başka kaynak aramıyoruz" ifadesini kullandı.
CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım da Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan'ı istifaya davet etti.