Umut Kitapevi’ni bombalayanlar hakkında beraat talebi

Umut Kitapevi’ni bombalayanlar hakkında beraat talebi
Umut Kitapevi'ni bombalarken suçüstü yakalananlarla ilgili yenilenen davanın 14’üncü duruşmasında savcı 3 sanık için 'delil yetersizliğinden' beraat istedi.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde Umut Kitapevi'ne yönelik 9 Kasım 2005'te yapılan bombalı saldırıyla ilgili sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş’in yeniden yargılandığı davanın 14’üncü duruşması, Van 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

'SANIKLAR CEZALANDIRILMALI'

Yeniden görülen davanın duruşmasına her 3 tutuksuz sanık katılmazken Seferi Yılmaz ve Van Barosu avukatları duruşmada hazır bulundu. İlk olarak söz alan Seferi Yılmaz, geçmiş ifadelerini tekrar ederek sanıkların suçüstü yakalandığını ve cezalandırılmasını istedi.  

‘TOPLUM VİCDANI KABUL ETMEZ’

Daha sonra dava avukatlarından Van Barosu Başkan Yardımcısı Hamza Çiftçi, bombayı atanların halk tarafından suçüstü yakalandığını hatırlattı. Çiftçi, "Sanıkların bu suçu işledikleri sabittir. Sanıklar yönünde tutuklama kararı çıkarılmasını talep ediyoruz. Bu kişilerin tahliyesini gerektirecek hiçbir şey yoktur. Dosya sürüncemede bırakılıyor. Şuan bu şahıslar rahat bir şekilde gezebilmesi toplum vicdanı tarafından kabul edilemez" dedi. 

Söz alan avukat Kadir Kutevi de toplumda infial yaratan bir olayda sanık olan kişilerin delillerin ortada olmasına rağmen tutuklu bulunmamaları adalete olan inanca zarar verdiğini söyledi.  

GAZETECİLER SALONDAN ÇIKARILMAK İSTENDİ

Daha sonra duruşmayı izleyen gazeteciler savcılık tarafından duruşmadan çıkarılmak istendi. Duruma tepki gösteren avukatlar bu kararın savcının değil mahkeme başkanının vereceğini hatırlattı. Daha sonra savcılık esas hakkında mütalaasını sundu. Savcı mütalaasında 3 sanık hakkında "Delil yetersizliği" gerekçesiyle beraat edilmesini istedi. 

Mahkeme heyeti bir sonraki duruşmayı 20 Aralık’a erteledi. 

DAVAYA DAİR

Saldırıya dair Van 3'üncü Ağır Mahkemesi'nde açılan davada, 19 Haziran 2006 tarihinde sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş'i "İnsan öldürmek", "Örgüt kurmak" ve "İnsan öldürmeye teşebbüs" suçlarından 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezası verildi. Sanık avukatlarının itirazı üzerine temyiz incelemesini 16 Mayıs 2007'de tamamlayan Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, 3 sanık hakkında verilen kararı, usul ve görev yönünden bozdu. Yeniden görülmeye başlanan davanın 14 Eylül 2007'deki duruşmasında, mahkeme heyeti "görevsizlik" kararı vererek, dosyayı Van Askeri Mahkemesi'ne gönderdi. Mahkemesi 14 Aralık 2007 tarihindeki ilk duruşmada sanıkların tahliyesine karar verdi. Askeri mahkeme, 22 Ocak 2010 tarihinde dava dosyasını Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderme kararı aldı. Müdahil avukatlarının itirazı üzerine dosyanın gönderildiği Uyuşmazlık Mahkemesi, Anayasa’nın bazı maddelerinde yapılan değişikliği göz önünde bulundurarak, 2 Mayıs 2011 tarihinde Şemdinli Davası dosyasını yeniden Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

Dava dosyasının gönderilmesiyle sanıklar 9 Haziran 2011'de yeniden tutuklandı. 10 Ocak 2012'de görülen duruşmada, sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş'e "İnsan öldürmek", "Örgüt kurmak" ve "İnsan öldürmeye teşebbüs etmek" suçlarından 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezası verildi. 

Darbe girişimi sonrası mahkum edilen sanıkların avukatları, dönemin Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın davaya dönük itiraflarının ardından, yargılamanın yenilenmesi amacıyla Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurmuştu. 11 Ekim 2017’de yeniden yargılama talebini kabul eden mahkeme, sanıkların tahliyesine karar vermişti. Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen son duruşmada ise, mahkeme önce tutuklu bulunan 3 sanığa "örgüt kurmak" suçundan beraat, ardından ise 3 sanığın "İnsan öldürmek ve yaralamak" suçundan dosyanın tekrar görülmesine karar vererek, üç sanığı da tahliye etti.

Dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, bombayı atan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz için "Tanıyorum, iyi çocuklar" demişti. (MA)

Öne Çıkanlar