Üniversiteler açılmak üzereyken üç kentte çok sayıda KYK yurdu kapatıldı: 'Başınızın çaresine bakın'

Üniversiteler açılmak üzereyken üç kentte çok sayıda KYK yurdu kapatıldı: 'Başınızın çaresine bakın'
Isparta, Kocaeli ve Tekirdağ’a bağlı ilçelerde, çok sayıda KYK yurdu ‘depreme dayanıksız olduğu’ gerekçesiyle kapatıldı. Yurtların kapatıldığını başvuru yaparken öğrenen öğrenciler tepkili. Yetkililer ise özel yurtları işaret ediyor.

Müzeyyen YÜCE-


İSTANBUL - Milyonlarca ön lisans ve lisans öğrencisinin birçoğu yeni döneme başlamasına kısa süre kala barınma sorunu ile karşı karşıya. Aralarında Isparta, Kocaeli ve Tekirdağ’a bağlı ilçelerin de bulunduğu Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı çok sayıda yurdun kapatıldığı ortaya çıktı.

2024-2025 akademik yılında, üniversitelerin örgün eğitim programlarına ilk kez kayıt yaptıran öğrenciler, kazandıkları üniversitelerin bulunduğu şehirlerdeki KYK yurtlarının kapatıldığını başvuru yapmak için sisteme girdikleri zaman öğrendi.

ÜÇ İLDE KYK YURTLARI KAPATILDI: DEPREME DAYANIKSIZ

KYK yurduna başvuru yapmak isteyen ancak başaramayan öğrenciler, bir sistem hatası yaşadıklarını düşünerek iletişime geçtikleri Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinden ‘yurt kapatıldı’ yanıtı aldı. Gerekçe olarak da yurtların ‘depreme dayanıklı olmaması’ gösterildi.

Tekirdağ’ın Kapaklı, Çorlu, Hayrabolu ilçeleri, Kocaeli’nin Kandıra ve Karamürsel ilçeleri ile Isparta’nın Yalvaç, Sütçüler, Eğirdir ve Atabey ilçelerindeki KYK yurtları kapatılırken, yetkililer ‘Alternatif sunacak mısınız?” diye soran öğrencilere ise özel yurtları veya kiralık evleri işaret etti.
Söz konusu ilçelerde üniversite kazanan çok sayıda öğrenci ‘dışarda’ kalırken, mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.

‘DUYURU YAPMADAN KAPATTILAR, BİZE "BAŞINIZIN ÇARESİNE BAKIN" DEDİLER’

Herhangi bir duyuru yapılmaksızın yurtların kapatılmasına ve alternatif sunulmamasına tepki gösteren Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’ne bağlı Çerkezköy Meslek Yüksekokulu’nu (MYO) bu yıl kazanan Zehra, üniversite tercihini şehirlerdeki KYK yurtlarının varlığına göre yaptığını söyledi.

“Biz tercih yaparken ilçede KYK yurdu görünüyordu” diyen Zehra, “Üniversiteye kayıt yaptırmak için ilçeye gittik. Okula kayıt yaptırdıktan sonra yurdu da bir görelim dedik ancak kapı duvardı. Sorduğumuz da ise ‘depreme dayanıklı çıkmadı, kapatıldı” yanıtını verdiler. Resmen şoke olduk. O zaman biz ne yapacağız diye sorduğumuzda ise “Başınızın çaresine bakacaksınız. Mağdur olduğunuzun farkındayız ama yapacak bir şey yok” dediler” ifadelerine yer verdi.

‘BELKİ DE BAŞLAMADAN BIRAKACAĞIM OKULU’

Önlisans programlarının bulunduğu meslek yüksek okullarının genelde küçük ilçelerde bulunduğunu, bu nedenle de barınma probleminin büyük olduğunu kaydeden Zehra, mağduriyetini şu sözlerle anlatıyor:

“Bunu bildiğim için tercihimi KYK yurdu olan bir ilçeye yaptım. Ama şimdi diyorlar ki, yurt yok. Merkezdeki yurt için başvur, belki misafir öğrenci olarak kalabilirsin dediler. Ama sistem merkezdeki yurda başvurmama izin vermiyor. Zaten hemen dolacak bir yurtta misafir olarak kalmak da imkansıza yakın. Çevrede birkaç özel yurt var ancak benim o fiyatları karşılayacak gücüm yok. Ev tutalım desek ev veren yok. Verseler de maddi gücümüz onu karşılamaya da yetmez. Şimdi kara kara ne yapacağımızı düşünüyoruz. Belki de başlamadan bırakacağım okulu. Çok yazık. Yurtların kapatıldığı ilçeleri kazanan öğrenciler ne yapsın, okumasın mı şimdi. Neden tam akademik yıl başlayacağı zaman yurtlar kapatılıyor. Planlı ve programlı işleri yürütmek zor mu?”

‘ÇALIŞMA VAR ANCAK ÇÖZÜM YOK’

Diğer yandan söz konusu üç ildeki Spor ve Gençlik İl Müdürlükleri’ni bilgi almak için aradığımızda yurtların etüt inceleme sonuçlarının yeni geldiği, bu yüzden de yurtların kapatıldığı aktarıldı. Yurtların ne zaman hizmete geçeceğine ilişkin bir bilginin olmadığını, öğrencilerin yer olması durumunda merkezdeki yurtlara alınabileceğini ekleyen yetkililer, “Mağduriyeti anlıyoruz. Şu an çalışma var ancak çözüm yok” dedi.

‘BU ÇOCUKLARIN MAĞDURİYETİ NASIL GİDERİLECEK’

KYK yurtlarının yeni döneme kısa süre kala kapatılmasının ve öğrencilerin mağdur edilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden eğitimci Feray Aydoğan, “Zaten var olan barınma problemini tümüyle kördüğüme çeviren bir sistem var. Kamusal eğitime ve barınmaya ayrılmayan kaynaklar özel okul patronlarına aktarılıyor. Eğitim satın alınabilir bir meta, öğrenciler sermaye için ucuz iş gücü olarak görülüyor. Şimdi bu ilçelerdeki öğrenciler ne yapacaklar? Nerede barınacaklar? Bakanlığın bununla ilgili bir çözümü olacak mı? Yeni döneme günler kala öğrencilerin bu mağduriyetleri nasıl giderilecek? Hani yurtlar artırılıyordu. Şimdi bir bir kapatılıyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar