Urfa’da 10 katlı yapılaşmaya mahkeme 'dur' dedi
Urfa Büyükşehir Belediyesi tarafından Eyyübiye ilçesinde 10 kat yapılaşmanın önünü açan imar değişikliği Şehir Plancıları Odası itiraz etti. Urfa 2. İdare Mahkemesi, değişikliği kamu yararına uygun olmadığı gerekçesiyle iptal etti.

URFA - Urfa Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 2022 yılının ocak ayında alınan kararla Eyyübiye ilçesinde 2.2 kilometre uzunluğundaki bir alanda imar değişikliğine gidildi. Akçakale yolunun sağ tarafında 2-3 katlı binaların bulunduğu konut alanında 10 kat yapılaşmanın önü açıldı. Binaların alt katlarında da ticari alanlar yapılması öngörüldü.
PLAN DEĞİŞİKLİĞİ YARGIDAN DÖNDÜ
TMMOB Şehir Plancıları Odası Urfa Temsilciliği, bölgedeki nüfus yoğunluğunun artacağı ve sosyal donatı alanlarının planlanmadığı gibi gerekçelerle değişikliğe itiraz etti. Ancak Urfa Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı itirazı reddetti. Bunun üzerine Şehir Plancıları Odası mahkemeye başvurdu. Urfa 2. İdare Mahkemesi de plan değişikliğini iptal etti.
'KAMU YARARINA UYGUN DEĞİL'
Mahkemenin kararında; plan değişikliğine yönelik olarak hazırlanması gereken araştırma, analiz ve plan açıklama raporunun bulunmadığı, söz konusu alanda bulunan nüfusun artacağı ve nüfus yoğunluğuna yönelik sosyal donatı alanlarının sağlanmadığı belirtildi. İmar planı değişikliğinin sosyal ve teknik altyapı dengesini bozmayacak nitelikte, kamu yararı amaçlı, teknik ve nesnel gerekçelere dayanılarak yapılmasının gerektiği vurgulandı. Plan değişikliğinin imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planlama esasları ve teknikleri ile kamu yararına uygun olmadığına dikkat çekildi.
'PARK BİLE KONUT ALANINA ÇEVRİLMİŞ'
Artı Gerçek’e konuşan Şehir Plancıları Odası İl Temsilcisi Selim Açar, “Kuyubaşından 800 yataklı hastaneye kadar olan Akçakale yolunun sağ tarafında, altı komple ticari alan olacak şekilde 10 katlı yapıların olacağı bir imar planı değişikliğine gidildi. Ancak getirilen nüfusa hizmet edecek sağlık, eğitim ve kültürel tesis ile yeşil alan gibi donatılar planlanmadı. Bu da şehre ekstra yük bindiriyor. Hatta küçük bir park vardı, o dahi konut alanına çevrilmiş. Şehircilik ilke ve esaslarına aykırılık teşkil ediyordu. Biz bunu yargıya taşıdık, yargı da bizi haklı buldu ve yapılan işlemi bozdu" ifadelerini kullandı.
(ARTI GERÇEK)
Deprem konutları için ormanlık alana yapılaşma izni
Malatya'da depremin ardından kaçak yapılaşma arttı: 'Denetim yok, projesiz yapılar çoğalıyor'
Bakanlıktan deprem bölgesi kararı: Fay hatları ve kırıkları üzerinde yapılaşma olmayacak