Urfa'da eğitim çalıştayı: Öğretmen açığı çok, derslikler yetersiz
Ali GÜZEL
URFA - Eğitim Sen, Özgür Eğitim Sen, Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası (TEÇ-SEN) ve Hürriyetçi Eğitim Sen tarafından 'Şanlıurfa'da eğitim sorunları' çalıştayı düzenlendi. Karaköprü On ikiler Öğretmenevinde düzenlenen çalıştaya okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde çalışan idareci, öğretmen ve yardımcı hizmet personellerinden oluşan 40 kişi katıldı. Çalıştay sırasında oluşturulan gruplar, eğitim çalışanlarının yaşadıkları sorunları analiz ederek çözüm önerileri geliştirdi.
DERSLİK İHTİYACI, ÖĞRETMEN AÇIĞI, ULAŞIM, HİJYEN
Artı Gerçek'e konuşan Eğitim Sen Urfa Şube Eşbaşkanı Özlem Ulutaş Şengül, çalıştaydan çıkan sonuçları ana başlıklarıyla şu şekilde açıkladı:
"Derslik ihtiyacı ve öğretmen açığı, okullarda yardımcı personelin olmayışından kaynaklı temizlik ve hijyen problemi, kampüs okullarda çocukların ulaşım problemi nedeniyle okullarda devam sayılarının düşmesi, özellikle kız çocuklarının okula devam edememesi sorunu, mevsimlik tarım işçiliğinin çocukların eğitime katılımını olumsuz etkilediği, öğrenci devamsızlığının çok yoğun olduğu, çocuk işçi sayısının gittikçe arttığı, çocukların okulunda sağlıklı beslenme koşullarına erişemediği gibi başlıklar çalıştaydan çıkan bazı ana başlıklar."
'BAZI OKULLARDA ÜCRETLİ ÖĞRETMEN SAYISI DAHA FAZLA'
Urfa'daki binlerce öğretmen açığının ücretli öğretmenlerle kapatılmaya çalışıldığına dikkat çeken Şengül, "11 bin 500 civarında öğretmen açığı olduğu telaffuz ediliyor. Özellikle sınıf öğretmeni eksikliği çok fazla. Kırsal bölgelere doğru gittikçe bu problem artıyor. Ücretli öğretmen sayısı çok fazla. Hatta bazı ilçelerdeki okullarda ücretli öğretmenlerin kadrolu öğretmen sayısından daha fazla olduğu ortaya çıkan bir sonuç" dedi.
'DERSLİK BAŞINA DÜŞEN ÖĞRENCİ SAYISI YÜKSEK'
Derslik başına düşen öğrenci sayılarının ülke ortalamasının üzerinde olduğunu da aktaran Şengül, "Sınıf ortalamaları da çok fazla. Bazı bölgelerde derslik başına 50 civarında sınıf ortalamalarından bahsediliyor. Ancak daha mevsimlik tarım işçiliğinden dönmeyen çocuklar var. Urfa'nın bölgesel farklılıkları da çok fazla. Çalıştay sonucunda Karaköprü'deki çocuğun eğitime erişimiyle Eyyübiye'dekinin aynı olmadığı ortaya çıktı. Okulun fiziksel koşullarının getirdiği dezavantajlar var. Madde bağımlılığının artması ve bağımlılıktaki yaş gruplarının düştüğü de çalıştaydan çıkan sonuçlardan biri" diye konuştu.
'OKULLARIN ULAŞILABİLİR BÖLGELERDE OLMASI GEREKİYOR'
Şengül, önümüzdeki günlerde yayınlanacak sonuç bildirgesinde yer alacak talepleri ve çözüm başlıklarını ise şu şekilde sıraladı:
"Mahallelerin ihtiyaçlarına göre uzun vadeli planlamaların yapılıp, okullaşmanın mahalle veya bölgesel planlamalara göre yapılmasını talep ediyoruz. Kampüs okulların değil de herkes için eşit seviyede ulaşılabilir bölgelerde okulların olması gerekiyor. Yine dezavantajlı bölgeler ile kırsal bölgelerde çalışan öğretmenlere çalışma tazminatlarının ödenmesi de gerekiyor. Çünkü Urfa'da öğretmen sirkülasyonu çok fazla. Mevcut öğretmenlerin Urfa'da daha uzun süre kalması için teşvik edici ekonomik desteklerle ilgili taleplerimiz var. Tüm sendikalar bunun bir çözüm olacağına inanıyoruz. Yine uzak köylere, bölgelere giden öğretmenlere ulaşım desteğinin sunulması gerekli. Teşvik edici koşullar yaratılırsa en azından öğretmenler hızlıca tayin istemezler. Kırsal bölgelerdeki öğretmenlerin lojman ihtiyaçlarının da nitelikli bir şekilde giderilmesinin de bir çözüm olduğunu düşünüyoruz."
'TARIM İŞÇİSİ ÇOCUKLAR İÇİN DESTEKLEYİCİ KURSLAR AÇILMALI'
Mevsimlik tarım işçisi çocukların eğitimden geri kalmaları için önlem alınması gerektiğini vurgulayan Şengül, şu çağrıyı yaptı:
"Okullarda güvenlik önlemlerinin sağlanmasını çocukların okula devam etmesi için bir çözüm olarak görüyoruz. Kız çocuklarının eğitime devam etmesi için destekleyici ve teşvik edici çalışmaların ya da projelerin geliştirilmesi, okullarda temiz su ve sağlıklı beslenme için dezavantajlı bölgelerde velilere destek sunulması, mevsimlik tarım işçiliğine giden çocukların gidiş ve dönüş dönemlerinin takip edilmesi ve eğitim kayıplarının giderilmesi için okullarda ekstra destekleyici kursların açılması da çözüm önerilerimiz arasında."