Urfa'nın 122 mahallesinde elektrikler kesik: 'DEDAŞ kamulaştırılsın'

Urfa'nın 122 mahallesinde elektrikler kesik: 'DEDAŞ  kamulaştırılsın'
Tepkilerin odağındaki DEDAŞ elektrik kesintilerini sürdürüyor. Bugün Urfa'nın 8 ilçesindeki 122 mahallede 10 saate varan elektrik kesintileri uygulanıyor. Urfa Ziraat Odaları İl Koordinatörü Hikmet İpar: DEDAŞ kamulaştırılsın

Ali GÜZEL


URFA - Dicle Elektrik A.Ş. (DEDAŞ), elektrik kesintileri nedeniyle gündemden düşmüyor. Geçtiğimiz yıllarda daha çok kırsal bölgelerde yaşanan kesintiler bu yıl kent merkezinde de artmaya başladı. Bugün de Urfa'nın 8 ilçesindeki 122 mahallede 10 saate varan elektrik kesintileri uygulanıyor Termometrelerin 50 dereceyi gösterdiği kentte haziran ayında artan kesintiler günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Kesintiler nedeniyle kentte tarım ve üretim de sekteye uğradı. Sivil toplum örgütleri, iş dünyası ve siyasetçiler kesintilerin son bulması çağrısında bulundu.

'KESİNTİLER ASKIYA ALINDI' DENİLMİŞTİ

Urfa'daki ziraat odalarının başkanları, tarımsal sulama sezonunda olan çiftçileri olumsuz etkileyen kesintilerin sonlandırılması için önceki gün DEDAŞ İl Müdürüyle görüştü. Görüşmenin ardından açıklama yapan Urfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, "Yaptığımız görüşmeler sonucunda elektrik kesintileri askıya alındı" dedi.

8 İLÇEDEKİ 122 MAHALLEDE 'PLANLI' KESİNTİ

DEDAŞ hakkındaki şikayetler AKP Urfa milletvekilleri tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da iletildi. Ancak DEDAŞ, çeşitli gerekçeler adı altında birçok mahallede planlı kesintilerini sürdürüyor. DEDAŞ'ın resmi internet sitesinde bugün de 122 mahallede 'planlı' kesintiler yapılacağı duyurusu vardı. Viranşehir'de 37, Akçakale'de 29 ve Eyyübiye'de 28 olmak üzere toplam 8 ilçeyi kapsayan kesintilerin 2 saat ile 10 saat arasında süreceği belirtildi. Daha çok kırsal mahallelere yönelik olan kesintilere bakım ve otomatik sayaç okuma (OSOS) gibi çalışmalar gerekçe gösterildi. Yine DEDAŞ'ın sitesinde yarın da (29 Haziran) birçok mahallede planlı kesinti yapılacağı bilgisi yer aldı.

'CİDDİ VERİM KAYIPLARINA YOL AÇACAK

Kesintilerin tarımsal sulama yapılan bölgelerde ürün verimliliğini olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Tarım Orkam-Sen Urfa Şube Başkanı Hasan Aslan, DEDAŞ'a tepki gösterdi:

"Kesintiler, elektrik enerjisi ile tarımsal sulama yapan çiftçiler için ciddi verim kayıplarına yol açacak. Örneğin; pamuk sulamasında 3 saatlik bir gecikme bile verimde büyük kayıplara neden olacak. Şu anda pamuk, mısır ve biber sulaması yoğun bir şekilde bölgemizde mevcut. Tarımsal sulamada bir günlük gecikme neredeyse yüzde 25'lere varan verim kayıplarına sebep olacak. Zaten buğday fiyatlarının düşük olması üretime katkı sağlamıyor. Bunun yanında son günlerde gübre fiyatlarında yapılan yüzde 20'lik artışı da göz önüne alırsak çiftçi zaten geçinecek durumda değil. Maliyetler ve kazancı göz önüne alırsak, bunlara bir de elektrik kesintileri eklenince çiftçi için iş iyice içinden çıkılmaz bir hal alıyor. DEDAŞ'ın kesintileri önlemek için gereken çalışmaları yaparak elektrik şebekelerini güçlendirmesi, 20 ile 30 yıllık elektrik direklerini değiştirmesi gerekiyor."

hasan.jpg
Tarım Orkam-Sen Urfa Şube Başkanı Hasan Aslan

'YAPTIRIM UYGULANMASI GEREKİYOR'

Elektrik kesintilerinin Urfa'da yıllardır süregelen bir sorun olduğuna dikkat çeken Urfa Ziraat Odaları İl Koordinatörü Hikmet İpar ise "Kesintiler şimdiye kadar daha çok çiftçileri etkiliyordu ama son dönemlerde bu durum şehre kadar indi. O yüzden sesler yükseldi. Biz bunca yıldır 'elektriğimiz yok' diye bağırıyoruz ama bir çözüm bulunamadı. Şehirden de sesler yükselince bu durumla ilgilenilmeye başlandı. Elektrik kesintileri yıllardır devam eden bir sorun ve bunun için ciddi yaptırımların uygulanması gerekiyor. Ayrıca bakım ve onarım adı altında yapılan kesintiler için de doğru zaman değil. Şu an üretim sezonu ve çiftçi ürününü sulamak zorunda. Çiftçi nasıl sezona hazırlık yapıyorsa DEDAŞ da öyle hazırlansın ve bakım-onarımını ona göre kış mevsimlerinde yapsın" dedi.

'ÜLKE EKONOMİSİNE ZARAR VERİYOR'

Kesintilerin üretime ve ekonomiye zarar verdiğini vurgulayan İpar, şöyle devam etti:

"Bir saat de olsa iki saat de olsa kesinti olduğu zaman çiftçinin işi her türlü kesintiye uğruyor. Bitkinin ihtiyacı olduğu saatte su verilmediği zaman bu verim kaybına neden oluyor. Bu da hem şehrin hem ülkenin ekonomisine zarar veriyor. Bir yandan 'ekilmedik yer bırakmayın' diyorlar ama diğer yandan çiftçi ektiği zaman da ürününü zamanında ve yeterince sulayamadığı için düşük verimler almak zorunda kalıyor. Bu şekilde fiyatı yükseltseniz bile verim düşük olduğu için maliyeti bile karşılanamıyor. DEDAŞ'ın elektrik kesintisi uygulamaları rekolteyi düşürüyor."

whatsapp-gorsel-2024-06-28-saat-16-18-53-2e129285.jpg
Urfa Ziraat Odaları İl Koordinatörü Hikmet İpar

'BİR KÖYÜN ELEKTRİĞİNİN KESİLMESİ İNSAN HAKLARINA AYKIRIDIR'

DEDAŞ'ın bölgede 'kaçak kullanımının yüksek olduğu' iddialarına da tepki gösteren İpar, şunları söyledi:

"Geçenlerde DEDAŞ'ın genel müdürü 'yüzde 75 dolayında bir kaçak oranı var' demişti. Biz bunu kabul etmiyoruz. Eğer yüzde 75'lik kaçak oranı varsa bu devasa şirket nasıl ayakta kalıyor? Bu şirket yüzde 25 ile mi ayakta kalıyor? Bu akıl almaz bir şey ve bunun imkânı yok. Bu, çiftçinin yüzde 75'i hırsızdır anlamına geliyor. Çiftçi hırsızlıkla itham ediliyor ve Urfa çiftçisi bunu hak etmiyor. Kaçak kullanımı savunmuyoruz ve bunun için kanuni yoldan ne gerekiyorsa yapılsın ama bunun yanında kaçak kullanmayan çiftçilerimizin günahı nedir? Bu kesintilerde en çok onlar etkileniyor. 3-5 çiftçinin borcunu ödememesi ya da kaçak kullanımından dolayı bir köyün elektriğinin tamamen kesilmesi akla mantığa sığmaz ve insan haklarına aykırıdır. Bir yerde yüzde 99 kaçak varsa ve sadece bir kişi bile parasını ödüyorsa eğer o bir kişinin haklarının korunması zorunluluğu var."

'KARŞIMIZDA MUHATAP BULAMIYORUZ'

İpar, DEDAŞ sorunun çözümüne ilişkin ise şu çağrıyı yaptı:

"DEDAŞ başlı başına zaten bir sorun. Kesintilerin tekrar değerlendirilmesi ve revize edilmesi gerekiyor. Bu sorunun çözümü için DEDAŞ yetkilileri dahil tüm paydaş kurumlar bir araya gelerek bir çalıştay yapılmalı ve bu çalıştayın sonunda bir rapor hazırlanmalı ki kalıcı bir çözüm bulunsun. Bu da olmuyorsa tek bir çözüm var; o da DEDAŞ kamulaştırılsın. Kamulaştırıldığı zaman en azından karşımızda bir muhatap olacak. Çünkü biz yıllardan beri bir muhatap bulamıyoruz."

Öne Çıkanlar