Van Büyükşehir DEM Parti'ye geçince Halk Eğitim protokolü iptal etti: 'Belediyeler hizmet yapamıyor algısı yaratmak istiyorlar'
Zelal Sahidenur SARİ
VAN - Van'da kayyım döneminde Halk Eğitim Merkezi ve Van Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan, 15 usta öğretici ve belediye bünyesindeki 24 usta öğretici ile yaklaşık 4 bin kursiyere sanat ve spor alanında kursları barındıran protokol, belediyenin DEM Parti'ye geçmesinin ardından iptal edildi. Halk Eğitim Merkezi tarafından belediye kurslarında görevlendirilen usta öğreticileri işsiz kalırken, kursiyeler de mağdur oldu.
El sanatları, giyim, İngilizce, tekvando ve basketbol gibi kurslar da usta öğretici yetersizliğinden kapatıldı. Van Büyükşehir Belediyesi'nin Halk Eğitim Merkezi’ne protokolün yenilenmesi için yazdığı yazıya ise yanıt verilmedi.
'KAYYIM DÖNEMİNDE İPTAL EDİLEN PROTOKOLLERE KARŞI TEPKİ'
Artı Gerçek'e konuşan Van Büyükşehir Belediye Meclis üyesi avukat Barış Oflas, "Kayyım döneminde belediyenin asli ve acil işlerinin hiçbiri yapılmazken protokollerle diğer kurumlara okul, spor salonu ve havuz gibi birçok hizmet yapılmış. Belediye bütçesi yetmeyince de hem yüksek faizli hem de değişken faizli krediler çekilmiş. Kayyım bu kentin başı olduğu için kendini genel maliyeden sorumlu tutmuş ve adeta bir Maliye Bakanı gibi davranmış. Kurumlara 'siz benden ne talep ederseniz edin' demiş ve bunları valiliğin bütçesinden yapmak yerine belediye bütçesinden yapmış. Biz gelir gelmez bu protokolleri hukuka aykırı bulduk ve iptal ettik. İptal edilen protokollere karşı Halk Eğitim Merkezi de karşı bir tavır olarak usta öğreticilerini geri çekti" dedi.
'BELEDİYE HİZMET YAPAMIYOR ALGISI YARATMAK İSTİYORLAR'
Belediye hizmetlerinin engellenmek istendiğini anlatan Oflas, "Belediye AKP döneminde ya da kayyım dönemindeki hizmetleri yerine getiremiyor algısı yaratmak istiyorlar. Halk Eğitim Merkezi'nin hoca görevlendirmemesinin altında yatan temel sebebin hem bizim onların dönemine ait kayyım tarafından yapılan protokolleri iptal ettikten sonra bir tepkisel bakış açısı olduğunu düşünüyoruz. Hem de genel siyaset açısından belediyeler çalışamaz hale gelsin, hizmet üretemez hale gelsin gibi bir durum olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.
'BELEDİYELERİ ÇALIŞAMAZ HALE GETİRMEK İSTİYORLAR'
Tasarruf Tedbirleri Genelgesi ve SGK borçlarını tahsili gibi adımlarla belediyelerin çalışamaz hale getirilmek istendiğini anlatan Oflas, şunları söyledi:
“Genel bir kayyım beklentisi vardı. Bu beklenti gerçekleşmeyince yeni dönem siyaseti devreye sokuldu. Erdoğan’ın ve bakanların açıklamalarını takip ettiğimizde kayyım beklentisi yerini çalıştırmamaya bırakmış. Bunun ilk adımı da tasarruf tedbirleri adı altında atıldı. Kendileri belediyeleri yönetirken böyle bir şey yoktu. Bu kanundan dolayı yeni işçi alamıyorsunuz, yeni ihalelere çıkamıyorsunuz; belli koşulları var. Yeni hiçbir şey yapamıyorsunuz. Yeni bir kiralama bile yapamıyorsunuz. Türkiye'nin içinde olduğu politik ve zor siyasi durumlardan kaynaklı kayyım atanamıyor ne yapalım çalıştırmayalım. Çalıştırmamanın ilk ayağı buydu. Kayyımdan alınan belediyeler borç batağında. SGK borçlarının tahsil edilmesine dönük çalışmalar da belediyelerin ellerindeki ufacık bütçelerin de ellerinden alınması anlamına geliyor."
Belediyenin alım yapmadan kendi eğitmenlerini yetiştirebilmesi için zamana ihtiyacı olduğunu söyleyen Oflas, kursiyerlerin mağduriyetini mevcut personelin yeterliliğine göre gidermek için çabaladıklarını aktardı.
Van'da bıttım ağaçlarında fıstık üretilecek: Mevsimlik işçiler üretici olacak
Van'da çözülemeyen uçak sorunu yürüyüşle protesto edildi: 'Van kaderine terk edilmemeli'
Van'da Kürtçe trafik uyarısı yeniden yazıldı: Tüm kente yayılacak