Van’da altı günlük su kesintisine tepki: 'Halk susuzluğa mahkum ediliyor'
Şenol BALI
VAN - Van'da su sorunu giderek derinleşiyor. Kentte birçok mahallede aylardır su kesintileri sürerken, Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürlüğü, kent merkezindeki Edremit, İpekyolu, Tuşba ilçeleri ile Gevaş ilçesindeki 55 mahallede 14-20 Ağustos arasında altı gün su kesintisi yapılacağını duyurdu. Artı Gerçek'e konuşan Yeşil Sol Parti ve CHP İl Başkanları, Van Çevre Derneği ve İnşaat Mühendisleri Odası başkanları kentin aylardır süren su sorununun çözülmesini istedi.
'BİLİNÇLİ BİR POLİTİKA UYGULANIYOR'
Artı Gerçek’e konuşan Yeşil Sol Parti Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, su sorununun 14 Mayıs seçimlerinden sonra yoğunlaştığını dile getirdi. Haziran ayında su sorunu için VASKİ’ye giden muhtar ve köylülerin tartaklandığını hatırlatan Dilekçi, şöyle konuştu:
"Bize göre bu bilinçli yapılan bir politika ve son dönemlerde yaygın bir şekilde uygulanıyor. VASKİ başta olmak üzere kayyım yönetimli büyükşehir belediyesinin bilinçli bir yaklaşımıdır. 14 Mayıs sonrasında yoğunlaşan ideolojik veya siyasi bir politikadır. Van gibi su kaynaklarının çok olduğu bir kentte bu denli su kesintileri uygulanması çok karşılaşan bir durum değildir. Diğer taraftan tüm tepkilere ve şikayetlere rağmen VASKİ Genel Müdürü siyasal kimliğinden dolayı kollanıyor."
'KENT YÖNETİLEMEZ DURUMDA'
CHP Van İl Başkanı Seracettin Bedirhanoğlu da tamir ve onarım işlerinin sonbahar veya kış aylarına ertelenmesi gerektiğini söyledi. Bedirhanoğlu, “Şu an suya en çok ihtiyaç duyulan bir dönem. En doğal ihtiyaçlardan biri bu. Sulamada da kullanılıyor bahanesine sığınıyorlar ama buna da DSİ’nin cevap olması lazım. Acilen çare üretilmeli, sonbahara ertelenmeli. O zaman VASKİ’yi kapatsınlar. Ciddi bir sorun var. Kent artık yönetilemez bir durumda" diye konuştu.
'HALK TEPKİLİ, SORUMLULARA ULAŞILAMIYOR'
Van Çevre Derneği yöneticisi Bazi Arslan da su kaynakları açısından zengin olan Van halkının susuzluğa mahkum edildiğini dile getirdi. Arslan, "Suyu olan bir havzada yaşıyoruz. Buna rağmen DSİ ve VASKİ’nin yönetimi sonucu halk susuzluğa mahkum ediliyor. Altı gün deniliyor ama aylardır birçok kenar mahalle susuzluktan kavruluyor. Buna karşın bir açıklama da yok. Halk tepkili, sorumlulara ulaşılamıyor. Böyle de bir sorun var. İnsanlar sessiz kalmamalı. Suyuna sahip çıkarak yetkilileri çözüme zorlamalı" dedi.
'VASKİ, VAN’DAKİ ALTYAPI HARİTASINI BİLMİYOR'
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şubesi Başkanı Mihail Atik de kentin altyapı sorunlarına dikkat çekti. Atik, “Kentte hızlı bir yapılaşma var ve bu yapılırken alt yapı plana dahil edilmiyor. Üstelik kentin alt yapısı 1980’li yıllardan kalma ve ömrünü tamamlamış durumda. Asbestli borulardan resmen zehir taşınıyor. Boruların çoğu muhtemelen kırılmış, erimiş veya çatlamıştır. Acil olarak kentin su ve ulaşım altyapısının yeniden tasarlanması lazım. Şu an iddia ediyorum VASKİ, Van’daki altyapı haritasını bilmiyor. Birçok kaçak boru yerleşimi var ve çoğunun da kot seviyeleri birbirini tutmuyor. Her defasında arzılar yaşanıyor, buralarda geçici müdahaleler yapılıyor ve sorun erteleniyor" diye konuştu.
'BU YÖNTEMLER BERABERİNDE HASTALIKLARI GETİRECEK'
İçme ve sulama suyu için planlama yapılması gerektiğini dile getiren Atik, şöyle dedi:
"Günü kurtarmak istiyorlar. Bu yüzden bu tarz yöntemler deneniyor. Ancak bu yöntemler beraberinde hastalıkları getirecek. Netice de almazlar. Sorunlar büyüyecek ve kendilerinden sonraki yönetimlere devredilecek. Çünkü kentte ciddi bir imar kirliliği var. Yeşil alan kalmadı neredeyse. Büyük bir hırsla yapılaşma yapılıyor. Önümüzdeki süreçlerde altı değil 10-15 günleri bulacak kesintilere yaşanacak çünkü alt yapımız bu yapı stokunu kaldıracak durumda değil.”
Konuyla ilgili aradığımız VASKİ Genel Müdürlüğü yetkilileri ise açıklama yapmaktan kaçındı.