Vartinis’te katledilenler anıldı: 30 değil, 300 yıl da geçse unutmayacağız
Artı Gerçek - Muş’un Korkut ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) beldesinde 3 Ekim 1993 tarihinde Öğüt ailesine ait evin ateşe verilerek, aile bireylerinden 10 kişinin yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan katliamın yıl dönümü nedeniyle anma programı gerçekleştirildi. Anma programı için Vartinis’e giden Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve beraberindeki çok sayıda kişi, belde girişinde durdurularak beldeye girişlerine Valilik yasağı gerekçesiyle izin verilmedi.
Yaşanan tartışmaların ardından Aydeniz, beldenin girişinde basın açıklaması yaptı.
'KÜRT HALKINA REVA GÖRÜLEN ŞEY KATLİAMDIR'
Aydeniz’in, açıklama yaptığı sırada jandarma aracından sürekli siren çalınarak, sesi bastırılmak istendi. Yine de konuşmasına devam eden Aydeniz, “1993’te bir katliam yaşandı ve insanlar yakılarak hayatını kaybetti. Bu devletin Kürt halkına reva gördüğü yaşam işte budur. Anne karnındaki bebeğe bile yaşam hakkı tanımayan bu devletin, bugün köye gidip anma yapmamıza izin vermemesi bu halka reva görülen şeyin ta kendisidir. Bu devletin, Kürt halkına reva gördüğü şey, anne karnındaki bebeği katletmektir. Bunu yüzyıldır yaşıyoruz. 1993’ten bu yana da 30 yıldır bunu yaşıyoruz. Üzerinden 30 yıl geçti ve o katliamdan kurtulan Aysel Öğüt, yaşadıklarını anlatmasıydı bu devlet onlarca olay gibi bunun da üstünü örtecekti” dedi.
'DEVLETİN OLAYI KAPATMAK İSTEDİĞİNİ GÖSTERİYOR'
Vartinis Katliamı’nın zaman aşımına uğratılmak istendiğini de söyleyen Aydeniz, şöyle devam etti: “Bu durum, devletin olayı nasıl kapatmak istediğini gösteriyor. İki yıldır bu katliamı yapan asker aranıyor ama yakalanmıyor. Bu yakalanmama meselesi cezasızlık politikasının bir sonucudur. 30 yıl değil 300 yıl da geçse, bu halk kendine yapılanı, anne karnında katledilen o bebeğin hakkını unutmayacak, unutturmayacak. Bu katliamların nedeninin yüz yıllık Kürt düşmanlığı olduğunu çok iyi biliyoruz. Kürt düşmanlığı ve Kürt sorununun çözümsüzlüğüdür. Bu düşmanlığın ülkeye demokrasi getirmek yerine daha çok çoklu krizleri getireceğini ve diktatörlüğün kurumsallaşacağını iyi biliyoruz.”
Ölenleri anan Aydeniz, ardından Vartinis köyüne giderek, katliamda yakılan ve daha sonra müzeye dönüştürülen Öğüt ailesinin evini ziyaret etti. (MA)