'Virüsün toplantı seçtiğini ortaya koyan YSK kararı hakkında hukuki bir değerlendirme mümkün değil'
İçişleri Bakanlığı'nın genelgesiyle genel kurul yapmaları İl Hıfzıssıhha Kurulu iznine tabi tutulan barolardan ortak açıklama.
ARTI GERÇEK- Baroların resmi Genel Kurul süreçlerinin başlamasından bir gün önce, Sağlık Bakanlığı’nın yazısı nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından 2 Ekim’de gönderilen ‘tavsiye’ genelgesine itirazlar sürüyor.
Genelgeye göre İl Hıfzıssıhha Kurulları’na kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin genel kurullarını erteleme yetkisi verildi. Yüksek Seçim Kurulu’da(YSK) genelgeye uyumlu bir şekilde kurulların genel kurul ertelemesinin yapılabileceğine hükmetti.
‘İPOTEK ANLAMINA GELİR’
YSK’nin son kararına itiraz eden 77 baro başkanlığı ortak açıklama yayımlayarak, "Türkiye’de ilk Kovid-19 vakasının açıklandığı tarih olan 10 Mart’tan bu yana aradan geçen sürede, baroları parçalama kanunlarından düğünlere, siyasi partilerin kongrelerinden mitinglere ve açılışlara kadar hiçbir "etkinliğin" ertelenmediği ülkemizde baro seçimlerinin ertelenmesi, oy vermek ve baronun organlarını belirlemek yetkisine sahip bütün avukatların iradelerine ipotek koyulması anlamına gelmektedir" dedi.
Barolar tarafından yapılan açıklamada, "Yasal hüküm, önce tavsiye genelgesi ile, akabinde İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla ve son olarak da YSK kararı ile çiğnenmiştir" denildi.
'YETKİLERİ YOK'
Barolar siyasi partilerin etkinliklerine izin verilirken genel kurullara getirilen yasağın çeliştiğini belirterek, "1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda Hıfzıssıhha kurullarının genel kurul erteleme yetkisi bulunmamaktadır. Hal böyleyken yasayla getirilen bir düzenlemenin genelge, kurul kararı gibi işlemlerle ortadan kaldırılması açıkça hukuka aykırıdır. Hukuka aykırı olarak alınan hıfzıssıhha kurulu kararlarını dayanak alarak baro genel kurullarını iptal eden ancak aynı kararında siyasi partilerin kongrelerini yapmalarında sakınca bulunmadığını beyan ederek virüsün toplantı seçtiğini ortaya koyan YSK kararı hakkında ise hukuki bir değerlendirme yapmak maalesef mümkün değildir" ifadelerini kullandı.
Yaşanan durumu hukuksuzluk olarak değerlendiren barolar, telafisi imkansız zararların olacağını vurgulayarak, "Bu hukuksuzluğa karşı yasal yollarla mücadelemizi sürdüreceğimizi bildirmekle birlikte, bu hukuk tanımazlığın seçme ve seçilme hakkını keyfi olarak ortadan kaldırması bakımından hukuk güvenliği ilkesine ve demokrasimize telafisi imkansız zararlar vereceğini tarih önünde yetkililere bir kez daha hatırlatıyoruz" dedi.
İMZACI BAROLAR