'Yalan haber suç değildir'
Cumhuriyet Savcılığı, Gülmen ve Özakça'yla ilgili haberlerin suç duyuruları hakkında böyle dedi.
HABER MERKEZİ - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, işlerine dönmek için yaptıkları açlık grevininin 76. gününde tutuklanan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça için ‘terörist' ifadesini kullanan gazeteler hakkında işlem yapmadı.
'HABERLER YAŞANAN SÜRECE UYGUN'
Gülmen ve Özakça'nın yaptığı suç duyurularına takipsizlik kararı veren savcılık, "Mevzuatımızda yalan haber yapılmasının doğrudan suç olarak kabul eden bir düzenleme söz konusu değildir" dedi. Haberlerin ‘ülkede yaşanan sürece uygun düştüğü, kötü niyetle hareket edilmediği' savunulan kararda, "Türkiye Cumhuriyetinin ruhu, insan haklarına saygılı, hukukun üstünlüğüne bağlı, demokrasi ile beslenen çok sesliliktir" dendi.
BASIN SAVCILIĞI DA TAKİPSİZLİK KARARI VERDİ
Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Akşam, Sabah, Star ve Takvim gazetesi ile internethaber. com gibi bir çok yerde Gülmen ve Özakça ile Acun Karadağ'ı hedef alan ve ‘terörist' gibi gösteren haberler çıktı. Üç ismin avukatları, bu yayınlar hakkında hakaret, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, iftira, halkı kin ve düşmanlığı tahrik iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Ankara Basın Savcılığı, suç duyurusuna takipsizlik kararı verdi.
Söz konusu haberlerde hakaret olduğunu dolaylı olarak kabul eden kararda, bir haberin gerçeğe aykırı olması, suç olarak nitelendirilmesi için tek başına yeterli sebep olmadığı iddia edildi.