Yasak işlemedi, Türkiye sezaryen doğumlarda dünya üçüncüsü

Sezaryenle doğumları azaltmak için Sağlık Bakanlığı'nın doktorlara uyguladığı cezai yaptırım sonuçsuz kaldı.

Yasak işlemedi, Türkiye sezaryen doğumlarda dünya üçüncüsü

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın Sezaryenle doğuma karşıyım’ açıklaması ve eşi Emine Erdoğan'ın, 'Küresel Donörler Forumu'ndaki, "Ülkemde sezaryen oranlarını düşürmenin mücadelesini veriyorum. Kadınları, doğum mucizesiyle barıştırmak zorundayız" ifadelerini, bir cumhurbaşkanlığı araştırması boşa çıkardı.

Sağlık Bakanlığı'nın gerekmediği halde sezaryenle doğum yaptıran doktorlar için ceza tehdidinde bulunmasına rağmen 2016’da yüzde 37 olan sezaryen doğum oranı yüzde 53.3’e yükseldi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sezaryen ameliyatının ancak zorunlu gerekçeler nedeniyle yapılması ve bu operasyonların normal doğumlara olan oranının yüzde 15’i geçmemesi gerektiğini belirlemesine karşın geçtiğimiz yıl Türkiye'deki bir milyon 248 bin 41 doğumun 676 bin 152’si sezaryenle gerçekleşti.ü

Araştırmalara göre Türkiye, yüzde 53,3 ile sezaryen doğum oranı en yüksek üçüncü ülke oldu.

Lancet Tıp Dergisi'nin yaptığı, 169 ülkeyi kapsayan araştırmasının sonuçlarına göre yüzde 58,1'lik sezaryen doğum oranıyla Dominik Cumhuriyeti ilk sırada yer alırken, onu yüzde 55,5'lik oran ile Brezilya ve Mısır takip ediyor. Türkiye ise bu ülkelerin ardından yüzde 53,1 oran ile üçüncü sırada yer alıyor.

SEZARYEN NEDİR?

Sezaryen, doğumun doğal olmadığı durumlarda karın ve rahmin kesilerek bebeğin alındığı cerrahi bir işlemdir. Çok nadir durumlarda bu yöntemle rahimdeki ölü fetusun da alındığı olur. İlk modern sezaryen 1881 yılında Alman jinekolog Ferdinand Adolf Kehrer tarafından gerçekleştirilmiştir. (HABER MERKEZİ)

dünya sağlık örgütü Sağlık Bakanlığı