Yeni Boğaziçililer yurtsuz kaldı: Türkiye'nin en iyi okulunda yeterli yurt olmaması trajikomik
Barınma sorunu yüzünden eğitimi sürdürmekle bırakmak arasında kaldıklarını anlatan yeni üniversiteliler ‘Ülkeyi yönetenler çok ‘meşgul’ ama bu konuya da bakabilirlerse iyi olur’ dedi.
Fotoğraf: Boğaziçi Üniversitesi / Boğaziçi Kilyos Öğrencis Yurdu
Yağmur KAYA
+GERÇEK-Yurt ücretlerine yapılan yüksek zamlar ve fahiş kira artışları nedeniyle öğrencilerin parklarda yatarak dikkat çekmeye çalıştığı barınma krizi yeni eğitim döneminde de büyüyerek devam ediyor. İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi’ni kazanan ve şehir dışından gelen yeni öğrenciler, yetersiz yurt kontenjanı nedeniyle mağdur oldu. Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) yerleşen öğrenciler yurt ve okul arası mesafenin uzaklığına dikkat çekerken, özel yurtlar ve ev kiralarını ödeyecek koşullara sahip olmadığını söyleyen ve çoğu şehir dışından gelen öğrenciler, yüzlerce kişinin şu an barınma sorunu yaşadığını anlattı. Boğaziçi Üniversitesi, kamuoyuna yansıtılan "900 yeni öğrencinin barınma sorunu yaşadığı" iddiasının doğru olmadığını ileri sürse de +Gerçek’e konuşan öğrenciler, en az 1000 öğrencinin yurtlara yerleştirilmediğini dile getirdi.
Devlet yurtlarının kapasitesinin yetersiz kaldığını, üniversitelere yakın bölgelerdeki konut kiralarının da bir hayli yüksek olduğunu aktaran öğrenciler, devletin, yükseköğretim öğrencilerinin barınma ihtiyacına çözüm bulmak noktasında başarısız olduğunu, üniversite öğrencilerinin dernek, tarikat, cemaat ve vakıf yurtlarına mecbur bırakıldığını dile getirdi.
KALMAK VE GİTMEK ARASINDA
Kayseri’den Boğaziçi Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümünü okumak için gelen bir öğrenci, okulun yönetiminin kendisini yurda yerleştirileceği yönünden açıklama yaptığını söyledi. "Babam memur, annem ev hanımı. Beklemekten başka çarem yok" diyen öğrenci, ne özel yurt ücretini ne de 7-8 bin lira olan ev kirasını ödeyecek durumda olmadığını belirtti. Kendisi gibi onlarca öğrencinin yurt sorunu yaşadığını dile getiren öğrenci, "Devletimize güveniyoruz. Bizi açıkta bırakmayacağını umuyoruz" diyerek okulun yurduna yerleştirilmediği taktirde okula devam etmek ya da geri dönmek konusunda tercih yapmak zorunda kalacağını söyledi.
‘NE YAPACAĞIMI BİLEMİYORUM’
Ankara’da yaşayan ve Boğaziçi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Bölümünü kazanan bir öğrenci de "Okulun yurdunun çıkmamasında hiçbir gerekçe belirtilmedi, açıkta kalan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, ‘yerleştirilemediniz’ yazısıyla karşılaştı. Şu an hala açıktayım ve ne yapacağımı bilmiyorum. Okulumun yakınlarındaki evlerin kiraları en az 10 bin liradan başlıyor ve işin içinde elektrik, doğal gaz ve diğer faturalar da var. Türkiye’de çoğu öğrenci için karşılanması mümkün olmayan fiyatlar. Bırakın öğrencileri, mezun olup yeni işe başladığımızda bile zor karşılayabileceğimiz ücretler. Özel yurtların da çok bir farkı yok 6-7 bin liradan başlıyor ücretler genel olarak" dedi.
‘EĞİTİM GÜNÜNÜN 4 SAATİ YOLDA GEÇMEMELİ’
"Bir öğrencinin en temel hakkı barınmadır" diye belirten öğrenci şöyle devam etti:
"2 saat uzaklıkta KYK çıktı diğer arkadaşlarıma. Bu durum çok trajikomik, eğitim almam gereken bir günün içinde 4 saatimiz yola gitmemeli. Ortalama 16 saat uyanığız ve bunun 1/4 ü yolda geçiyor. Biliyoruz bu İstanbul’un genel bir sorunu ancak bir eğitim yerleşkesi, yurtları göz önünde bulundurarak seçilmeli veyahut taşınmalı."
‘İSTANBUL KOŞULLARINDA NASIL GEÇİNİP OKUYACAĞIMI BİLMİYORUM, ENDİŞELİYİM’
Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Hazırlık Kampüsü’nün Rektörlük kararıyla Kilyos'tan Anadoluhisarı’na taşınmasının da barınma sorununu artmasına neden olduğunu dile getiren öğrenci, "Bu durum sonucunda birçok hazırlık öğrencisi barınma sorunu çekiyor. Kilyos taşınmasaydı bu durumda mağdur olacak kişi sayısı çok daha az olacaktı. Ülkeyi yöneten kesimin bu konuda bir çözüm arayışına gireceklerini düşünüyorum. Biz gençleri mağdur etmemek için çabaladıklarına inanıyorum. İstanbul koşullarında nasıl geçinip okuyacağımı bilmiyorum, endişeliyim" diye belirtti.
‘BAŞIMI SOKACAĞIM BİR YERİM YOK’
Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümünü kazanan ve bu üniversiteyi köklü ve nitelikli eğitimi dolayısıyla tercih ettiğini ifade eden Ozan adlı öğrenci ise, barınma sorunu ve hazırlık kampüsünün taşınması nedenle heyecanının azaldığını söyledi. Yurtlara Anadolu’dan gelen öğrencilerin yerleştirileceğini düşündüğü için KYK ya da İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki yurtlara başvuruda bulunamadığını söyleyen Ozan, "Sonuç olarak şu an ne Kandilli yurdu için yedeğe alınmışım ne de başımı sokacağım bir yer var" dedi. Ozan, kiralık ev bulmada zorlandığını, bulduğu evlerin kira ücretinin değil bir öğrencinin, bir çalışanın bile karşılayamayacağına dikkat çekerek, "Ayrıca birçok ev sahibi evinde öğrenci istemediği için paranız olsa bile kalamıyorsunuz. Özel yurtlar deseniz uygun olanlar var ama üniversitede saat 09:00’daki ders için 06:00’da uyanmanız gerekebilir. Şehrin diğer ucunda olduğu için… Şu anlık çözüm için bekliyoruz öğrenci işlerine mail attım fakat henüz dönen olmadı" dedi.
‘ÜLKEYİ YÖNETENLER ÇOK MEŞGUL AMA BU KONUYA DA BAKABİLİRLERSE İYİ OLUR’
Bilgisayar Bölümünü kazanan ve İstanbul dışından geldiğini söyleyen bir diğer yeni Boğaziçili öğrenci "Bana da yurt çıkmadı. Sayısalda ilk 150’ye girdim. Tüm vakıflar, hatta Boğaziçi hariç tüm devlet okulları ücretsiz yurt veriyordu. Kültürü ve öğrenci kalitesi için bu okulu seçtim, ücretli bile yurt çıkmadı. Bilgisayar bölümünü kazandım. Bu yıl hariç her yıl hazırlık öğrencilerine yurt çıkardı. Benim üzüldüğüm şey Türkiye derecesi yapıp vakıf okulları üzerine para verecekken buraya gelip özel yurda para vermek. Tabii benden çok daha kötü durumda olan insanlar var, asıl onlara üzülüyorum. Türkiye'nin en iyi okulunda yeterli yurt olmaması trajikomik. Ülkeyi yönetenler çok meşgul insanlar ama bu konuya da bakabilirlerse iyi olur."
‘YURT OKULA O KADAR UZAK YERDEKİ…’
Makine bölümü öğrencisi de hazırlık kampüsünün Kilyos’tan Kandilliye taşınmasıyla krizin büyüdüğünü söyledi. Bu nedenle yüzlerce öğrencinin açıkta kaldığını ifade eden öğrenci, Kandilli Hazırlık Kampüsü’nde önceden 280 olan yurt kapasite sayısının bu yıl 550 gibi bir sayıya çıkarıldığını belirterek şöyle konuştu: "Tahminimizce tekli yataklar ranza haline getirildi. Ama yine de bütün hazırlık öğrencilerini kapsayabilecek bir yer değil. Okulumuzun yurdunun çıkmadığı ama KYK çıkan öğrenciler var. Ben de onlardan biriyim ama çıkan KYK yurtları o kadar uzak yerlerdeki örneğin benim olduğum yurtta okulun hazırlık kampüsüne gidebilmek için durağa yürüyüp arada yürüyerek aktarmalı 2 otobüs kullanıp üstüne tekrar yürümem gerekiyor ve yaklaşık 2 saat gibi bir süreye tekabül ediyor. Yurdumuz Kocaeli’ye ve Gebze’ye neredeyse okulumuzla aynı uzaklıkta o kadar uzak bir yerde açıkçası. Yakın olalım diye ev tutmaya kalksak ya da özel yurtlara gitsek cebimizden karşılayamayacağımız paralar çıkacak ve zor durumlara düşeceğiz. Okulun yurdunun çıkmamasının sebeplerinden biri ise ailesi serbest meslek yapıyor diye görünen arkadaşların gelirlerinin sıfır olarak gözükmesi ya da bizim kendi doldurmamız gereken listeye sıfır yazmaları ve bunun doğru ya da yanlışlığının e-devletten kanıtlanamıyor olması.
Ve etrafta da hoşumuza gitmeyen yurda alımla ilgili söylentiler dolaşıyor. Bunlar da bizim moralimizi iyice bozuyor. Okulumuzun yaptığı açıklama doğrudur kontenjan artırılması ile ilgili ama bizim yurt sorunumuzun üst sınıfların başvurusuyla hiçbir ilgisi yoktu çünkü yurt ofisinin bize söylediği kadarıyla Kandilli yurdunda sadece hazırlık öğrencileri kalacak ve bu yüzden üst sınıfların kontenjan doldurması mantıklı değil. Ve KYK’lara yerleştiğini söyledikleri çoğu öğrenci çok uzak mesafelerden okula gidip gelmek zorunda kalacak."
‘BİZ SADECE SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜLMESİNİ İSTİYORUZ’
"Biz sadece bu yurt ve ulaşım açısından sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz. Hiç kimseye hiçbir şekilde suç ya da iftira attığımız yok. Ama normal şekilde okulumuzu okuyabileceğimiz yerlerde barınamadığımız bir gerçek ve bunun için çözüm üretilmesini istiyoruz."