'Yenidoğan çetesi' haberine soruşturma: İki gazeteci, bir avukat gözaltına alındı
Artı Gerçek - "Yenidoğan çetesini çökerten savcıya el çektirildiği" haberi üzerine başlatılan soruşturma kapsamında avukat İrem Çiçek, halktv.com.tr Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Dinçer Gökçe ile gazetepencere.com Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Nilay Can gözaltına alındı.
Soruşturmada 23 haber sitesi ile 13 sosyal medya hesabının incelendiği öğrenildi. Bu kapsamda gözaltına alınan üç kişinin emniyetteki işlemlerinin sürdüğü belirtildi.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca resen başlatılan soruşturma kapsamında savcılık, söz konusu paylaşımların toplumda adalet duygusunu zedelemeyi amaçladığını, yargı ve devletin diğer kurumlarının basın yayın yoluyla aşağılandığını, haber ve paylaşımların "yanıltıcı bilgiyi alenen yayma", "yargı organlarında görev yapan kamu görevlilerine karşı hakaret" ve "iftira" suçlarını oluşturduğunu belirtmişti.
'SUÇ YOK, GÖZALTI VE YAKALAMA KARARI VAR'
Öte yandan, X hesabından açıklama yapan Avukat İrem Çiçek de ifade için yolda olduğunu belirtip, "Ortada suç yok ancak ifadeye çağırma yerine gözaltı ve yakalama var" diyerek yaşananlara tepki gösterdi. Av. Çiçek şunları kaydetti:
"İfade için yoldayım! 1 yaşında oğlumun gözlerine bakıp Yenidoğan Çetesi Davasının gönüllü avukatı olmaya karar verdim. Dosyaya mağdur avukatı olarak katılma taleplerini sundum. Ayrıca ihbarlar geldi ve bebek ölümlerini gören ve vicdanını dinleyip ifade vermek isteyen hemşire ile şimdi soruşturmayı yürüten Bakırköy Örgütlü Suçlara ifade vermesi için gittik ancak bu kadar önemli bir delili dinlemek istemediler, ısrarlı taleplerime rağmen hemşirenin ifadesini almayıp yazılı başvuru yapın değerlendiririz dediler.
Bu durumun şahitleri mevcut. Sonrasında hemşireyi ilk soruşturmayı yürüten cesur Büyükçekmece Adliyesi’nde Savcı Engin’e yönlendirdim sağolsun yine ilgilendi ancak yeni soruşturmaları yürütmediğini başka bir birim tarafından ifade için çağıralacağını bildirdi. İşte bu duruma ilişkin paylaşımım sonrası gözaltı kararı geldi önce Vatan sonra Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosundan Yusuf Demir’e gidiyorum. Ortada suç yok ancak ifadeye çağırma yerine gözaltı ve yakalama var! Her ne olursa olsun bu davayı da tüm detaylarıyla takip edeceğim."
BASIN MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN TEPKİ
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu gözaltılara tepki gösterdi. Açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne göre ‘Gazeteci, önce halka ve gerçeğe karşı sorumludur. Bu sorumluluk kamu otoriteleri ve işverenine olan sorumluluklarından önce gelir. Gazeteci, mağdurun, güçsüzün, yoksulun, ötekileştirilenin ve sesini duyuramayanların sesi olmakla yükümlüdür.’ Gazetecilerin böyle bir nedenle gözaltına alınmasını doğru bulmuyoruz. Gazeteciler olmasa kamu vicdanını zedeleyen yenidoğan çetesinin yaptıkları bu boyutuyla kamuoyuna yansımayacaktı. Her fırsatta gazetecilerle yönelik haksız gözaltı kararlarıyla aslında toplumda adalet duygusu zedelenmektedir.
Bu iddiayla ilgili olarak Adalet Bakanlığı’nın savcının görevden alınmadığına yönelik açıklaması internet sitelerinde yer almıştır. Adalet Bakanlığı’nın haberleri tekzip etmesi yeterliyken gözaltı kararı, haksız ve hukuksuzdur. Bu olayın gazetecileri gözaltına almak için yeni bir fırsat olarak kullanıldığı izlenimini doğmuştur. Meslektaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalıdır. Gazetecilik suç değildir. Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne yönelik müdahalelerden vazgeçilmelidir.”
ÇGD: MESLEKTAŞLARIMIZ DERHAL SERBEST BIRAKILMALIDIR
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) açıklamasında da şu görüşler yer aldı:
"Sadece haber yaptıkları gerekçesiyle gazetecileri hedef alan gözaltılar kabul edilemez, normalleştirilemez, meşrulaştırılamaz! Bir haberde yanlış, eksik ya da hata varsa düzeltilebilir, bunun mesleki çerçevede yolları mevcuttur. Gazetecileri baskı ile yıldırma zihniyetine, bu iklime karşı durmaya devam edeceğiz. Meslektaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır!"
NE OLMUŞTU?
'Yenidoğan çetesi' soruşturmasıyla ilgili olarak Cumhuriyet Savcısı Yavuz Engin’in görevden alındığı iddiası Halktv.com.tr ve bazı haber sitelerinde haberleştirilmişti.
Yayınlanan haberin ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Cumhuriyet Savcımızın görevden alınması söz konusu olmayıp Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'ndaki görevine devam etmektedir. Ayrıca Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı'nın tehdit edilmesi ile ilgili olarak ve yine aynı konuda diğer şüpheliler bakımından soruşturma Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nda titizlikle yürütülmektedir” açıklamasını yapmıştı.
'BİLGİ DOĞRU DEĞİL' AÇIKLAMASI YAPMIŞTI
Halk TV’nin yazı işleri müdürü Dinçer Gökçe de 1 Kasım’da sosyal medya hesabından konuya ilişkin açıklama yapmıştı.
Gökçe, “Yenidoğan çetesi soruşturmasını yürüten Savcı Yavuz Engin ile ilgili 'dosyadan el çektirildi' bilgisi doğru değil. Savcı, yürüttüğü soruşturmasını tamamladı zaten. Davası da açıldı. Tehdit edildiği iddiası ile ilgili yürütülen soruşturma ise bu savcıda değil zaten. Kendisi taraf” ifadelerine yer vermişti.
AVUKAT İREM ÇİÇEK GÜNDEME GETİRMİŞTİ
İddiayı gündeme getiren avukat İrem Çiçek, Bakan Tunç'un açıklamasının ardından sosyal medya hesabından video yayınlayarak şunları söylemişti:
"Bugün Büyükçekmece Adliyesi'nde ifade vermek üzere Yavuz Engin'e gittik. Kendisi şöyle bir cümleyle karşılaşmış oldu: Ben artık bu soruşturmaları yürütmüyorum. Demek oluyor ki, aslında bu cesur savcımız şu an Yenidoğan çetesi ile ilgili gelen ihbarları şikayetleri ve mağduriyetleri yürütmüyor. O yüzden de bu tweet doğru bir tweet arkadaşlar.
Tweette ne diyor "Yenidoğan Çetesi’nden haberdar olmamızı sağlayan görevini en güzel şekilde yerine getiren Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Yavuz Engin dosyadan el çektirildi."
(HABER MERKEZİ)
Bakan Tunç: 'Yenidoğan Çetesi' savcısının görevden alınması söz konusu değil
Yenidoğan çetesi soruşturması: Savcıyı tehdit eden Zengin'in suçladığı kardeşler şikayetçi oldu