Yerlikaya'nın duyurduğu çete operasyonları: Şüphelilerin çoğu serbest bırakıldı

Yerlikaya'nın duyurduğu çete operasyonları: Şüphelilerin çoğu serbest bırakıldı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın 'çökerttik' dediği mafya operasyonlarında gözaltına alınan şüphelilerin çoğu serbest bırakıldı. Eski Emniyet Yöneticisi Mustafa Böğürcü’ye göre, bu durum emniyet-adliye arasındaki sıkıntının göstergesi.

Artı Gerçek - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, göreve gelmesinin ardından çok sayıda suç örgütüne yapılan operasyonları sosyal medya hesabından paylaştı. Ancak, operasyonlarla ilgili detay da veren Yerlikaya’nın gözaltına alındığını belirttiği kişilerin büyük kısmının serbest bırakılması dikkat çekti.

Eski emniyet yöneticisi ve Demokrat Parti Merkez Karar Kurulu Üyesi Mustafa Böğürcü, Artı Gerçek’e yaptığı değerlendirmede, bu durumun emniyet-yargı çatışmasından olabileceğini söyledi.

ALİ YERLİKAYA’NIN BİTMEYEN OPERASYON PAYLAŞIMLARI

Süleyman Soylu’dan görevi devralan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya göreve geldiği günden bu yana organize suç örgütlerinin çökertildiğini duyuruyor. Operasyonları özellikle sosyal medya hesabından dikkat çeken ifadelerle paylaşmayı tercih ediyor. Operasyon görüntülerine de yer veren Yerlikaya, gözaltı sayılarını ve yakalanan materyalleri de paylaşmayı ihmal etmiyor.

Yerlikaya, 10 Ekim’de yaptığı basın açıklamasında 38 suç örgütünü ‘çökerttiklerini’ söyledi. Gözaltına alınan zanlıların büyük kısmı ise adliyedeki işlemlerin ardından serbest kaldı.

TUTUKLU SAYISI ÜÇTE BİR CİVARINDA

Yerlikaya, 26 Eylül’de İnegöl merkezli Terkinler çetesine ilişkin yaptığı paylaşımda 35 kişinin gözaltına alındığını, “Şehir eşkıyalarının tepesine çökeceğiz” paylaşımıyla duyurdu. Ancak gözaltına alınan 35 şüpheliden 16’sı tutuklanırken 19 kişi serbest bırakıldı.

Bir diğer dikkat çekici rakam ise Bulutlar çetesine yapılan operasyonla geldi. Bakan Yerlikaya, bu operasyonda 8 ilde 27 kişinin gözaltına alındığını yine sosyal medya hesabından duyurdu. Emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen 27 kişiden 8’i tutuklanırken 19 kişi serbest bırakıldı.

Yerlikaya 16 Ekim’de de “iki suç örgütünü çökerttik” dedi. Bakanın paylaşımına göre; Uzuner ve Pelitler çetesine yönelik operasyonlarda 39 kişi gözaltına alındı ama sadece 13’ü tutuklandı.

BÖĞÜRCÜ: TÜRKİYE MAFYA BATAKLIĞINA DÖNÜŞTÜ

Eski emniyet yöneticisi ve Demokrat Parti Merkez Karar Kurulu Üyesi Mustafa Böğürcü, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaşımlarını ve operasyonlar sonrasındaki gözaltı ve tutuklama oranlarını Artı Gerçek’e değerlendirdi. Ali Yerlikaya’nın Süleyman Soylu’dan farklı bir strateji izlediğini belirten Böğürcü, “Ali Yerlikaya’nın yapmış olduğu organize suç örgütlerine ilişkin basın açıklamaları ve paylaşımları, Türkiye’nin bir mafya bataklığına dönüştüğünün göstergesidir. Uyuşturucu kaçakçılarının fink attığı, uluslararası silah ve insan kaçakçılarının Türkiye’de rahat bir şekilde hareket ettiği ve kara paranın aklanması konusunda faaliyetlerde bulunduğun kanıtıdır” dedi.

'SOYLU, 6 YIL BOYUNCA HALKI KANDIRDI'

Yerlikaya’nın paylaştığı verilere ilişkin konuşan Böğürcü, Soylu’nun halkı manipüle ettiğini belirterek, “Buradan anlaşılıyor ki geçmiş dönem İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hem toplumu manipüle etmiş hem de verileri yanlış vermiştir. Zaman zaman kendisini AKP’nin teşkilatlarına, kalabalıklara alkışlatmak ve hatta MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin övgüler düzmesi anlamında yalan yanlış bilgilerle toplumu 6 yıl boyunca kandırmıştır” ifadesin kullandı.

'KOLLUK GÜÇLERİNİN ÖZENSİZLİĞİ OLABİLİR'

Böğürcü, gözaltı ve tutuklama sayılarına arasındaki farka ilişkinse şu değerlendirmede bulundu:

"Özensizlik ve delillendirmede yanlışlık olduğunu düşünüyorum. Bu kadar çok gözaltı yapıldıysa bu kadar az tutuklamanın olmaması gerekiyor. Türkiye’nin her yeri bir suç mahalli olmuş, suç gün geçtikçe artmaya başlamış ama adliye boyutunda tutuklama oranları çok düşük. Bu anlamda adliye ile polis teşkilatı arasında ya iletişim kopukluğu var ya da bir sıkıntı mevcut. Tutuklamalardaki sayısal azlığın az olması belki de adliye ile kolluk güçleri arasında bir çatışmanın olduğu izlenimini doğuruyor. Bunun dışında kolluk güçlerinin özensizliği de olabilir. Polis veya jandarma içerisinde bakana, ‘biz il olarak çalışıyoruz’ şeklinde gösteri veya şov yapan kolluk güçleri var. Daha iyi yer tutabilmek için küçük sokak çetelerini de büyük çeteler gibi gösterip, yansıtmış olabilirler."

Öne Çıkanlar