Yeşilırmak'ta toplu balık ölümleri

Amasya'da Yeşilırmak Nehri'nde su seviyesinin aniden azalması sonucu binlerce balık kıyıya vurdu. Belediye Başkanı Sevindi, "Gerekli önlemleri alacağız" dedi.

Mehmet MENEKŞE

AMASYA - Yeşilırmak Nehri'nde kuraklık, nehrin tarımsal sulamada kullanılması, nehrin üzerinde yapılan yaklaşık 20 hidroelektrik santralinin (HES) elektrik üretimine devam edebilmek için tutması çevre faciasına neden oldu. Su seviyesinin düşmesi sonucunda binlerce balık öldü.

ÖLEN BALIKLARI TOPLADILAR

Pirinççi Mahallesi Mehmet Paşa Caddesi'nde bazı Amasyalılar ölen balıkları toplarken, bir kişi de kıyıya vuran balıkları kurtarmak için tekrar nehre attı. Zabıtanın uyarıları üzerine vatandaşlar dağıldı.

BAŞKAN SEVİNDİ: GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALACAĞIZ

Amasya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, olayla ilgili inceleme başlattı. Yazılı açıklama yapan Amasya Belediye CHP'li Turgay Sevindi de "Dün akşamdan beri Yeşilırmak Nehrimizde balık ölümleri ile karşı karşıyayız. Kış mevsiminde yağış oranının az olması, sıcaklıkların artması ve aynı zamanda tarımsal sulamada su kullanımının artmasıyla beraber Yeşilırmak Nehrimizdeki su seviyemiz maalesef çok düşük seviyeye geldi. Bununla beraber su içerisindeki oksijenin azalması sonrasında balık ölümleri yaşanıyor. İlgili birimler ile istişarelerimiz devam etmekte olup, benzeri üzücü durumların yaşanmaması adına gerekli adımların atılmasının takipçisi olacağız. Su seviyesinin artırılması ve oksijen oranının yükseltilmesi için gerekli önlemleri alacağız” dedi.

kapaklar-57.jpg
Amasya Belediye Başkanı Turgay Sevindi

Başkan Sevindi, ayrıca su tasarrufu konusunda daha dikkatli olunması çağrısında bulundu.Başkan Sevindi, bu süreçte halkın desteğinin önemine dikkat çekerek tüm Amasyalıları bu konuda duyarlı olmaya davet etti.

'YEŞİLIRMAK KİRLİLİKTEN KORUNMALI'

Artı Gerçek'e konuşan Amasya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yıldırım, Yeşilırmak'taki kirliliğe dikkat çekti. Yıldırım, "Yeşilırmak’ın kirlenmesinde çok sayıda neden var. Üzerimize düşen görev balık ölümleri sonrası neden aramak yerine ırmağı kirleten unsurları belirleyip bunlara çare aramak ve Yeşilırmak’ı kirleticilerden korumaktır. Yeşilırmak’a yıllardır kapasitesi üzerinde yüklenilmiştir. Gerek ırmağın kendisi ve gerekse ırmağı besleyen dere ve çaylar sorumsuzca kirletilmiştir. Irmak ve kolları üzerinde enerji, endüstri, sulama, turizm alanlarında hizmet veren çok sayıda oluşum bulunmaktadır. Bu oluşumlar ekosistemin sürdürebilirliğini sağlayacak şekilde yönetilmek zorundadır. Balık ölümlerinin kent merkezinde görülmesi dikkatleri öncelikli olarak kanalizasyon arıtmalarına çekmektedir ve bu doğrudur. Ayrıca balıkların yaşam ortamı olan yeşil örtünün yok edilmesi de önemlidir. Sistem için doğal olan bitki örtüsü oksijen oranını artıran ve ekosistemde biyolojik çeşitliliği koruyan özelliklere sahiptir. Irmakta kokuya sebep olan ise insan kaynaklı atıklardır. Bundan kurtulmanın yolu arıtma tesislerini artırmak veya gözden geçirmektir. Bu ve benzeri ekosistemleri korumak her şeyden önce insani bir görevdir" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

Amasya kuraklık balık ölümleri yeşilırmak