Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz: 'Geçen yıl 200 TL olan kayısı bu yıl 100 TL'ye düştü'

Depremin vurduğu Malatya'da kayısı üreticileri zorda. Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, "Enflasyon yüzde 70’i geçtiği, maliyetler yüzde 100 arttığı halde kayısı fiyatı 200 TL’den 100 TL'ye düştü. Yetkililerin müdahale etmesini bekliyoruz" dedi.

Yusuf DURDU


MALATYA - Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinde büyük can kaybı ve yıkımın yaşandığı Malatya'da kayısı üreticileri, tüccarlar düşük fiyata ürün aldığı için sıkıntılı günler geçiriyor. Geçen yıl 200 TL'ye çıkan kayısı fiyatı bu yıl 100 TL'ye kadar düştü. Üreticilerin geçen hafta ziraat odalarıyla birlikte yaptığı protestonun ardından bir tepki de Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz'dan geldi.

'TMO FİYAT AÇIKLAYIP ALIM YAPMALI'

Oda binasında açıklama yapan Solmaz, Malatya’nın 6 Şubat depremlerinde büyük felaket yaşadığını, üretcilerin de mağdur durumda olduğunu vurguladı. Tüccarların kayısı alım fiyatını düşük tutması nedeniyle üreticilerin sıkıntılı günler yaşadığını dile getiren Solmaz, "Bu fiyat düşüklüğünün önüne geçilebilmesi ve piyasaya canlılık gelmesi için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fiyat açıklayıp, alım yapması gerekiyor. TMO bu adımı atarsa kayısının fiyatı tekrar canlanır. Bunu yapmazlarsa her yıl Çiftçi Kayıt Sistemi'ndeki (ÇKS) çiftçi sayısının azalması ve bahçelerini yok pahasına satmalarına neden olacak. Bu da Malatya için büyük bir ekonomik kayıp demektir" dedi.

denemeler-2024-07-22t133103-610.jpg
Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz

'50 BİN AİLESİ KAYISIDAN GEÇİMİNİ SAĞLIYOR'

Kayısının Malatya ekonomisinin lokomotifi olduğuna dikkat çeken Solmaz, "Malatya’da 50 bin aile kayısıdan geçimini sağlıyor. Bunun yanında dışarıdan gelen 50 bin aile de kayısı hasadında çalışmaktadır. Bunun Malatya esnafına da bir getirisi olmaktadır. Kayısı hasadı tamamlandıktan sonra Malatya’nın ticaretinde de canlılık meydana geliyor. Üreticiler gerek düğünlerini gerekse de yapacakları harcamaları kayısı hasadı sonuna bırakıyor. İnsanlarımız kendi bindikleri dalı kesiyor. Maalesef tüccarımız ve esnafımız çiftçinin yanında yer almıyor" diye konuştu.

'MALİYETLER YÜZDE 100 ARTTI'

Mazot, gübre, ilaç ve işçilik maliyetleri hesaplandığında kayısının üreticiye maliyetinin 73-74 TL olduğunu anlatan Solmaz, "Geçen yıl 200 TL olan kayısının bu yıl 100 TL'ye kadar düşmesi çok düşündürücü. Enflasyonun yüzde 70’i geçtiği, kayısıda girdi maliyetleri yüzde 100, yüzde 200’ü arttığı halde kayısı 200 TL’den 100 TL'ye düştü. Yetkililerin bunu görüp, müdahale etmesini bekliyoruz" dedi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar