YÖK'te uzman akademisyenlerle müsilaj toplantısı: Bilim seferberliğiyle ivedilikle harekete geçmeliyiz

Türkiye nüfusunun nerdeyse yüzde 30'unun Marmara Denizi çevresindeki il ve ilçelerde yaşadığını hatırlatan YÖK Başkanı Saraç, müsilaja ilişkin ivedilikle harekete geçileceğini açıkladı.

YÖK'te uzman akademisyenlerle müsilaj toplantısı: Bilim seferberliğiyle ivedilikle harekete geçmeliyiz

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç başkanlığında, üniversitelerin ilgili fakültelerinin dekanları ve sahada konuya ilişkin çalışmalar yürüten akademisyenlerin katılımıyla Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununa acil çözüm için toplantı yapıldı.

Toplantıda konuşan Saraç, "Özellikle son yıllarda Marmara Denizi’nde, İstanbul ve Çanakkale boğazlarında görülen müsilaj sadece görsel kirliliğe sebep olmamış, aylarca denizin üst tabakasında kalarak balıkçılığı etkilemiş, ekonomik kayıplara da sebep olmuştur ve olmaktadır. Burada bünyesinde hastalık yapıcı bakteri ve virüs bulundurması nedeniyle bir sağlık sorununun da meydana gelebileceğinin bilincinde olmamız gerekmektedir" diye belirtti.

‘BİLİM SEFERBERLİĞİ BAŞLATMALI, İVEDİLİKLE HAREKETE GEÇMELİYİZ’

Müsilaj sorununun ekonomik, turizm, balıkçılık ve sağlık alanlarını etkileyen bir durum olduğunu dile getiren Saraç, "YÖK olarak bu konuya ilişkin bir bilimsel seferberliğini başlatmamız icap ediyor. Bugün bunun için konu ile ilgili bilim insanları ile görüşmek üzere toplandık" dedi.

Saraç, "İklim değişiklikleri, sıcaklığın artması, kuraklık konuda etken faktörler arasında sayılmaktadır. Ekolojik tahribatlara sebep olması, floral faunayı değiştirmesi gibi ağır sonuçlar doğurabilecek, deniz yüzeyini örten bu müsilaj oluşumdan bir an önce kurtulmak için sonuçlar üretmek üzere var gücümüzle ve ivedilikle harekete geçmeliyiz" ifadelerini kullandı.

‘MARMARA İNSAN SAĞLIĞI VE EKOSİSTEM AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR İÇ DENİZ’

Türkiye nüfusunun nerdeyse yüzde 30'unun Marmara Denizi çevresindeki il ve ilçelerde yaşadığını hatırlatan Saraç, şunları söyledi:

"Türkiye sanayisinin önemli bir bölümü de Marmara Denizi çevresinde konumlanmış durumdadır. Bu iki temel neden Marmara’nın daha kolay kirlenmesine neden oluyor. Mücadelemizde bu konuyu da dikkate almamız gerekiyor. Marmara Denizi insan sağlığı ve birçok ekosistemi etkilemesi açısından önemli bir iç deniz konumundadır. Ayrıca Marmara Denizi’nin en önemli ve ayrıcalıklı özelliği bir ulusal deniz olmasıdır. Bütün bu özellikler nedeniyle gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız gerekse Yükseköğretim Kurulu’nun nezdinde akademik dünyamız bu konuda hem eylem hem bilimsel olarak bir seferberlik yürütme kararlılığındadır."

‘TÜM HOCALARIMIZI DİNLEYİP ÖNERİLERİNİ DİKKATE ALACAĞIZ’

Akademik bünyelerinde alanla ilgili 30 fakülte, 42 araştırma merkezi ve 6 enstitü bulunduğunu ifade eden Saraç, "Ayrıca YÖK olarak su bilimlerine kaydolan ve ilk üç sırada bu programlara yerleşen öğrencilerimize başarı bursu veriyoruz. Bu destekleri daha da ileri boyuta taşıyacağız. Burada tüm hocalarımızı dinleyeceğiz, önerilerini dikkate alacağız. Ve çıktılarını ilgili makamlara ileteceğiz. Bildiğiniz üzere bugün Sayın Cumhurbaşkanımız bu çalışma grubunu kabul edecek ve konu ile ilgili kendilerine bilgi arz edeceğiz" dedi.

ERDOĞAN’A SUNUM YAPILACAK

TRT Haber'in geçtiği bilgiye göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, toplantının ardından akademisyenleri Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul edeceği ve toplantının çıktılarına dair bilgi sunulacağı duyuruldu.

iklim değişikliği Marmara denizi deniz salyası müsilaj