100 yaşındaki Nazi subayı hakim karşısına çıktı

100 yaşındaki Nazi subayı hakim karşısına çıktı
II. Dünya Savaşı'ndan 76 yıl sonra, Almanya'nın başkenti Berlin yakınlarındaki Sachsenhausen toplama kampında görevli eski bir Nazi subayının yargılandığı duruşma bugün başladı.

Nazi Almanyası döneminde binlerce kişinin öldürülmesine yardım etmekle suçlanan eski bir toplama kampı gardiyanı, 100 yaşında mahkemeye çıkarıldı. Sanık Josef S, 3518 kişinin ölümünden sorumlu olanlar arasında gösteriliyor. Sanığın özellikle kampta tutulan Sovyet tutukluların vurulmasında ve Zyklon B gazıyla toplu katliamlarında doğrudan rol aldığı düşünülüyor.

Berlin'in kuzeyindeki Oranienburg'da bulunan kampta, aralarında direniş savaşçıları, Yahudiler, siyasi muhalifler, eşcinseller ve savaş esirlerinin bulunduğu on binlerce kişi öldürülmüştü. 1943 yılındaysa kampa bir 'gaz odası' inşa edilmiş ve savaş sona yaklaşırken 'yürüyemeyecekleri' düşünülen 3 bin esir burada katledilmişti.

Josef S, şu ana karar yargılananlar arasında en yaşlı olan sanık. Düşük rütbeli Nazi subaylarının yargılanması sadece birkaç yıl önce alınan kararla başlandı.
Alman gizlilik kanunları uyarınca adı sadece Josef S olarak belirtilen sanık, yargılamanın başladığı Brandenburg an der Havel'deki cezaevinde kendisine tahsis edilen bir spor alanında, yüksek güvenlik önlemleri altında tutuluyor. Mahkeme salonuna tekerlekli sandalyede gelen sanığın bir de evrak çantası taşıdığı görüldü.

Brandenburg bölgesinde yıllarca çilingir olarak hayatını sürdüren Josef S'nin, davayla ilgili bugüne kadar hiç konuşmadı.

Dava, bazıları söz konusu kamptan kurtulmuş, bazıları da yakınlarını burada kaybetmiş 17 davacı tarafından yakından talip edecek. Davacılardan Christoffel Heijer, en son altı yaşında gördüğü babasının kampta vurularak öldürülen 71 Hollandalı direniş savaşçısından biri olduğunu söyleyerek, "Cinayet kader değildir; zamanla silinebilecek bir suç değildir" dedi.

 

Öne Çıkanlar