'24 Haziran tablosunu yaşıyoruz'

'24 Haziran tablosunu yaşıyoruz'
HDP'li Koçyiğit, Muş ve Malazgirt'te HDP'nin seçim sonuçlarına itiraz başvurusunun reddedilmesine rağmen AKP'nin diğer kentlere dair başvuruların kabul edildiğine dikkat çekti.

Muş ve Malazgirt'te HDP'nin seçim sonuçlarına itiraz başvurusunun reddedilmesine rağmen AKP'nin diğer kentlere dair başvuruların kabul edildiğine dikkat çeken HDP'li Gülistan Kılıç Koçyiğit, bu durumun bile seçim kurullarının tarafsızlığını yitirdiğini açık bir şekilde gösterdiğini söyledi. 

Muş’ta Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Cumhur İttifakı arasındaki yerel seçim sonuçlarına ilişkin belirsizlik devam ediyor. 62 bin 279 seçmenin 48 bin 311’inin oy kullandığı kentte, geçerli oy sayısı ise 45 bin 869 olarak açıklandı. Buna göre, Cumhur İttifakı 15 bin 919, HDP ise 15 bin 381 oy aldı. AKP'li aday ile aralarında 538 oy farkı bulunan HDP'nin Belediye Eşbaşkan Adayı Sırrı Sakık, 2 bin 500 oylarının iptal edildiğini duyurdu. HDP bunun İlçe Seçim Kurulu’na başvuru yaptı ancak itiraz başvurusuna ret cevabı alınca İl Seçim Kurulu’na başvurdu. 

İl Seçim Kurulu’nun kararı beklenirken, İlçe Seçim Kurulu'nun ret kararı 24 Haziran genel seçimlerinde AKP’nin seçim sonuçlarına yapılan itiraz sürecini hatırlattı. 24 Haziran seçimlerinde kentte HDP’nin 4 milletvekilinden 3'ünü alması üzerine AKP seçim sonuçlarına itirazda bulundu. Dönemin Valisi Aziz Yıldırım ve o dönemde Belediye Başkanı olan AKP'nin adayı Feyat Asya, AKP’nin seçilmesinde ısrar ettiği ikinci sıra adayı olan Abdulselam Er’in seçilmesi için yoğun çaba harcadı. İl Seçim Kurulu’na yapılan baskılara rağmen yeniden yapılan sayımlarda Abdulselam Er, milletvekilliği yarışını kaybetti.

'24 HAZİRAN TABLOSUNU YAŞIYORUZ'

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü ve kent milletvekili Gülistan Kılıç Koçtiğit, AKP’nin Muş’taki ısrarını değerlendirdi. 24 Haziran seçim sürecini hatırlatarak, benzer sürecin yaşandığına dikkat çeken Koçyiğit, AKP’nin 24 Haziran’da bütün ilçelerde yaptığı itiraz üzerine oyların yeniden sayıldığını söyledi. 24 Haziran seçimlerinde açık ara farkla önde olmalarına rağmen AKP’nin itirazının kabul edildiğini belirten Koçyiğit, "O dönem sonuçları hazmedemeyen bir yaklaşım vardı. Yerel seçimlerde de 24 Haziran ile benzer tabloyu yaşıyoruz" dedi.

‘MÜLKİ AMİRLER TARAFSIZLIKLARINI YİTİRDİ’

Sonuçların kesinleşmemesi ve yaptıkları itiraz sürecinin devam etmesine rağmen Muş Valisi İlker Gündüzöz’ün AKP'li aday Feyat Asya’ya yaptığı tebrik ziyaretine işaret eden Koçyiğit, "Seçim çalışmaları boyunca baskılarla engellenmemizin yanı sıra Muş Valisi ve kaymakamların seçimlerin HDP aleyhine gelişmesi için ciddi bir çaba içerisinde olduklarını gözlemledik. Mülki amirler Muş için tarafsızlıklarını tamamen yitirerek, AKP’ye eklemlenmiş durumdalar. Eklemlenmenin en temel yansımasını ilçe seçim kurullarında görüyoruz. Somut maddi hataları ortaya koymamıza rağmen bütün itirazlarımız reddedildi" diye konuştu.

'HALK İRADESİNİN TECELLİ ETMESİ ENGELLENİYOR'

Muş Valiliği’nin aldığı eylem-etkinlik yasağının HDP’ye yönelik olduğunu ifade eden Koçyiğit,şunları dile getirdi: "Muş Valiliği ve kaymakamlıkların AKP teşkilatı gibi çalışma yürüttüklerine tanıklık ediyoruz. Bütün eylem ve gösterilerin yasaklanması, Muş Valiliği’nin halk iradesinin tecelli etmesine engel olmasıdır. Bu karar sonuçlar netleşmemesine rağmen AKP adayına yaptığı ziyaret ile birleşince kendisinin taraf olduğunu, AKP’nin kazanması yönünde ciddi bir çaba içerisinde olduğunu açık bir şekilde görüyoruz. Muş’u 'terörize' eden, halk iradesinin tecelli etmesini engelleyen birebir mülki amirlerdir."

‘SEÇİM KURULLARI BASKI ALTINDA’

Merkez İlçe Seçim Kurulu ve Malazgirt İlçe Seçim Kurulu’na yaptıkları itirazın reddedilmesi üzerine İl Seçim Kurulu’na itirazda bulunduklarını dile getiren Koçyiğit, "Bu süreci hukuksuzluk olarak değerlendirmek gerekiyor. 20 bin oy farkının bulunduğu İstanbul’da, Kars’ta, Iğdır’da AKP ve MHP’nin yaptığı itirazlar çok hızlı bir şekilde kabul edilerek sayım döküm işlemi yapılırken, 3 oy farkla kaybettiğimiz Malazgirt’te yaptığımız itiraz hiç bir gerekçe gösterilmeden reddedildi. Seçim kurullarının baskı altında olduklarını, özgür iradeleri ile karar alamadıklarını ifade etmek gerekiyor. Seçim kurullarının tarafsızlılarını yitirdiklerini ve AKP’nin siyasi vesayeti altında olduklarını açık ve net bir şekilde gösteriyor" diye belirtti.

AYNI İLÇE SEÇİM KURULU, FARKLI KARARLAR

24 Haziran seçimlerinde 4 bin 800 oy farkı bulunmasına rağmen AKP’nin yaptığı itirazın kabul edildiğini, Malazgirt’te 3 oy farkının olmasına rağmen yeniden sayım talebinin reddedildiğini söyleyen Koçyiğit, "Aynı ilçe seçim kurulu ve aynı il seçim kurulundan bahsediyoruz. Ama iş bize gelince tam tersi bir pozisyonda yer alıyorlar. Bunun hukukla bir alakası yok" diyerek, tepki gösterdi.

‘MALAZGİRT’İ HEDEF ALIYORLAR’

Muş’un AKP tarafından seçilen pilot bölgeler arasında olduğunu ve Malazgirt’e özel atıflarının olduğuna işaret eden Koçyiğit, şunları söyledi: "Bölge açısından Muş’un çok özel bir yeri olduğunu görüyoruz. Malazgirt’te Zaferi’nin yıldönümünde Cumhurbaşkanı’nın oraya gelmesi, başında Bilal Erdoğan’ın bulunduğu Okçular Vakfı’nın burada bazı girişimlerde bulunması ve Malazgirt organizasyonlarını birebir yapmasıyla, Malazgirt’i hedef aldıklarını görüyoruz."

‘BU DEFTER BÖYLE KAPANMAZ’

Halk iradesine saygı duyduklarını, sandıktan AKP çıkmasına karşı çıkmadıklarını ifade eden Koçyiğit, "Halka saygı duyan bir pozisyondayız. Biz burada hukuksuzluk yapıldığını düşünüyoruz. Hukuksuzluklar gözümüzün içine bakıla bakıla yapılıyor. Yoksa sandıktan AKP çıkmış olsaydı, bu noktada söyleyecek bir sözümüz olmaz. Kendimizi gözden geçirirdik. Böyle bir durum söz konusu değil. Sandıktan çıkanı gasp edeni değiştirmeye dönük bir yaklaşım var. Bizler de sonuna kadar demokratik ve hukuki haklarımızı kullanacağız. Zor kullanarak almaya çalışıyor olabilirler ama bu defter böyle kapanmaz. Sonuna kadar halk iradesinin tecelli etmesi için mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı. (Mezoptamya Ajansı / Özgür Paksoy)

Öne Çıkanlar