'3. Havalimanı'nda Çorlu benzeri bir facia yaşanabilir'

'3. Havalimanı'nda Çorlu benzeri bir facia yaşanabilir'
Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, 3. Havalimanı'nda meydana geldiği belirtilen çökme ile ilgili uyarılarda bulundu.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK - Yapımı sırasında 70'e yakın doğal gölün doldurulması ve bölgedeki ekolojiye verdiği tahribat nedeniyle tartışma konusu olan 3. Havalimanı'na ait çökme fotoğrafı gündem oldu. Havalimanı'nda çalışan işçiler çökmenin yaşandığını doğrularken, Devlet Havalimanı İşletmeleri ve yetkili firma ise çökmeyle ilgili görüntüyü yalanladı.

3. Havalimanı ile ilgili dört yıl önce bir rapor hazırlayan ve çökme yaşanabileceğine işaret eden Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan son görüntüyle ilgili Artı Gerçek'e konuştu. Alan da çökme yaşanmış olabileceğine ilişkin kaygıları olduğunu ancak konuyu halen netliğe kavuşturamadıklarını söyledi. 

HAFRİYATLA GÖLLER DOLDURULDU, YAPAY GÖLLER OLUŞTU

Havalimanı yapılmadan önce bölgede kömür, kum ve çakıl işletmesi nedeniyle 70'ye yakın doğal gölün oluştuğunu ve bunların derinliğinin 15 ile 30 metre arasında olduğunu dile getiren Alan, "Kazılar nedeniyle o göller açılmış ve çukurları oluşmuş, bunlar daha sonra yağmur ve yeraltı sularıyla dolmuş vaziyetteydi. Orada bir ekolojik ortam oluşmuştu. Bu göller tamamen dolduruldu ve bu nedenle tamamen tahrip oldu. Orada 70 ile 100 metre arasında değişen yapay dolgular oluşturuldu. Özellikle oradaki düz alanın elde edilmesi için söz konusu göller hafriyatla topraklarıyla dolduruldu" dedi. 

"OLASI BİR ÇÖKME ÇORLU BENZERİ BİR FACİAYAYA YOL AÇABİLİR"

"Bu kadar kalın bir dolgunun kendi içinde oturabileceği gibi bu göllerin olduğu bölgede, yeraltı suyunun egemen olduğu bölgelerde zeminde de oturmalar meydana getirebileceğini ve karşılaşabilecek sorunları 2014 yılındaki raporumuzda dile getirmiştik" diyen Alan, raporda da geçen söz konusu oturma veye çökmeler nedeniyle olası risklere işaret etti:

"Bugün olmasa dahi kullanıma süresi içinde de bu oturmalar zaman zaman tekrarlanabilir, özellikle o bölgede altı pistin yapılması planlanıyor ve pistlerde olası deformasyonun veya çökmenin Çorlu'da meydana gelen tren kazasında olduğu gibi facialara neden olabileceğini düşünüyoruz."

DEFORMASYONLAR NEDENİYLE UÇAKLAR KAZA YAPABİLİR

Alınacak önlemler hakkında da uyarılarda bulunan Alan "Dolgu oturmaları nedeniyle oluşabilecek deformasyonları mutlaka gidermek gerekiyor. Örnek veriyorum; diyelim pistin herhangi bir yerinde bir metrelik bir oturma meydana gelirse orada iniş yapacak bir uçak kazaya sebebiyet verebilir. Bu nedenle bunlar son derece önemli. Bundan kaçınmak özellikle pist alanları başta olmak üzere izleme ve kontrol takip sisteminin kurulması ve böyle bir durumla karşılaşılması durumunda o pistlerin en azından uçak iniş-kalkışına kapatılması gerekir" dedi. 

Olası çökme riski konusunda kaygılarının devam ettiğini dile getiren Alan, açılış için verilen 29 Ekim tarihinin de çok yakın bir tarih olduğunu, bu tarihe kadar yeterli testlerin yapılıp yapılmadığı konusunda kendilerine bir açıklama yapılmadığı için bir bilgiye sahip olmadıklarını ifade etti.

Öne Çıkanlar